ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 30, 2012

what happen to fatin


kan aku ada bagitau harituh yang sebelum balik melaka masa raya haji, aku singgah PPUM melawat fatin. terkejut kitorang malam tuh dia bagitau dia warded. raya kat sepitalla jawabnya. dalam fon dia cuma bagitau dia suspected SLE. so, dr tahan untuk confirmkan. dia dah sebulan lebih demam on off. not too high fever, thats why dia pun just makan panadol and then bila dah kebah buat macam biasa. pastu kaki dia up to ankle macam ada dot2 merah. bila pegang takde menggerutu macam rashes ke apa. fatin kata tak gatal pun, sakit pun tidak. aku plak masa tu kepala dah fikir lain. kot dia tersepak apa2 yang ghaib ke. cud be kan? aku suruhla dia pegi berubat ngan ustaz ke apa. ntah dia pegi ke tak aku pun taktau coz after that dia balik rmh sewa dia. alih2 dia kata dia nampak dot2 merah tuh makin naik sampai ke peha. seharian dia tunggu result, dah pukul 10pm++ baru dr bagitau dia kena warded.

aku dah risau coz from what i found out, SLE takde cure. she's the healthiest among us all memang tak sangka dia kena penyakit nih. yang zana asek cakap nak nangis, nak nangis. zana being a paranoid, googled and yang dia nampak semuanya negative points. aku cakap kita dengar dulu apa dr cakap, insyaAllah kita usaha. fatin biasala being her, cool jer budak tuh. tak risau apa pun. in fact, masa aku n zana gi melawat dia, sempoi jer ber "aku kau" dengan staf nurse kat sana. macam kawan2 ko plak eh. hehe...mak pulak belum faham penyakit apa tuh. dia duk membebel2 salahkan itu ini. aku terpaksa cakap ni penyakit serius boleh jadi organ failure and death. memang aku nak takut2kan sikit mak aku kalau tak, dia wat dek jer. aku siap cakap penyakit nih takleh stress. adala kisahnya. kalau tak, fatin takla duduk menyewa rumah lain. ampunkan alin ye mak. besoknya pagi2 mak aku menyelinap masuk PPUM. dia kata dia buat2 ikut belakang nurse. hehehe...dia nak dengar sendiri penjelasan dr. dr cakap SLE fatin di peringkat awal. Alhamdulillah. tapi buah pinggang dia ada effect sket. still Alhamdulillah coz from google, SLE cud attack lungs, heart, other organs or worst brain. so, she was put on antibiotics and dr said that she have to be on steroids for 3-5 years. no direct sunlight from 10am-3pm, no acidic food, no fast food and drink lots of water.

i try asking around about this disease and Alhamdulillah, all the feedbacks are positive. most of my frens know somebody with SLE means that nowadays it is common and the dr knows how to treat it. memang no cure but it can be controlled. syukur. so, as now fatin already on steroids, badan dia naik. she gain 7kg in a week! dahla tak boleh buat heavy exercise. we forced her to move back with mak. senang nak monitor dia. katanya perut dia rasa tegang. yelah, steroid kan memang untuk bina otot. so, now she will go for follow up checkups every now and then and we'll see how she progress. the steroids intake will be reduce from time to time depend on her condition. selain tuh aku pun ada belikan dia air 30 juzuk al quran. we heard about a few supplements but for right now, biarla dia on dr's advise dulu. if possible to mix, we will try whatever it takes to help her. 


details about SLE from wikipedia here

No comments: