ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, April 29, 2014

Last Call for E-filer!!!


haa...sapa2 yang belum buat tuh still ada masa sampai besok (30 April 2014)...aku nih dah nak tutup dah e-filing baru hegeh2 nak buat kan...biasa tuh tau...sebbaik ingat...kalau tak macam tahun lepas kena denda...pastu tahun2 sebelum tuh yang mana tak buat langsung kena pegi ofis LHDN plak isi borang manual...hmmm...aku dah buat last week...pastu bebellaa kat cikgu bila plak dia nak buat...cikgu nih nama jer keje setengah hari tapi busy nyer dari pagi bawak ke malam...nak latih budak sukan, bawak budak tournament, pegi kursus, kelas tambahan, malam tusyen, weekend nak tolong wife lagi, tak habis2 laa...pastu cikgu nih tak brapa suka online2 nih...online banking pun dia tak wat...so, being a concern wife *uhuk2* mehlaa aku tolong buatkan...bak sini password apa semua...

tu aku capture screen sebab ada 2 kemusykilan plak...

1- aku dah tersalah letak tarikh lahir dia as tarikh kahwin (gila advance baru lahir dah kena kawin :P) camna nak amend eh? aku dah sign n hantar pun :( maybe diorang boleh cross check ngan details wife kan...

2 - apsal ada butang makumat isteri lain? memang standard untuk semua atau untuk orang yang memang ada isteri lain eh? ehemmm....yaaaaanggggggg!!!!



Monday, April 21, 2014

KLIA - sending parents in law to perform Umrah


last weekend ibu and ayah cikgu dah pun berangkat ke Istanbul sebelum menunaikan umrah...kiranya kali nih umrah + ziarah turki...bila teringat citer Istanbul, Aku Datang macam best jer kan tempat dia...cantik...dapat tengok blue mosque...memula risau jugak sebab ayah tak brape sihat sebelum tuh, bila jumpa kat KLIA tengok dia dah ok sikit...moga dia diberi kesihatan untuk menunaikan umrah...kali nih ayah pergi thru agensi Andalusia...sebelum taklimat umrah+turki, ada taklimat umrah+qairo...seronok gak jadi mutawwir nih kan? jom layan gambar...


ustaz Badrul, mutawwir jemaah kali ini


orang lain sibuk dengar taklimat, ada orang nak check in...nak ikut nenek katanya


lets selfie...ngan yana


ngan adik ipar, amalina


nak berselfie 3 beranak ngan mikhail? hmmm...kem salamla...dia lagi seronok berlari kat KLIA yang luas tuh...penat mengejar dia...


my biras bawak anak yang dia babysit...baik sangat...duk diam jer


selfie with beras...eh, biras...


apa lagi nak buat dah menunggu tu kan


went to the nursing room. cantik and kemas. sampai mikhail tak jadi menyusu duk leka tunjuk disney character


agen dari Andalusia bagi penerangan. dengar baik2 yer jemaah sekalian.


family photo time!!!

Zana in labor room right now. Please pray for her. Thanks :)

My sis, zana is in labor room right now...asked her husband how is she and he said she's doing fine...this is her 3rd admission after 2 false labor signals...1st timer kann...i also had false labor turn to kencing kotor before i had mikhail via csec...her actual due date is tomorrow...its a mixed feeling for me...she's my baby sister, whom i really care when nobody around us care for us...she's my go to person when i have problems and vice versa...no matter how bad we got into fight, there's no need to apologize...we just brush it off just like that and back to happy mode again...im going to visit her this afternoon with my kids...thought of visiting her this lunch hour but then i'll just leave her with her husband and for her to get some rest...later i'll bring the kids to see their new cousin...

jom sama2 doa untuk zana...Ya Allah permudahkan baginya melahirkan zuriatnya ke dunia...Kau berikan dia kekuatan dan ketabahan dalam melahirkan khalifahMu...


yana the other day suddenly came to me looking like this...she said, "nampak macam aunty adik tak mummy? yana punya perut ada baby girl..." luckily it was just a joke...hehehehe *senyum sambil mata pandang kiri kanan berjaga2*

Wednesday, April 16, 2014

what my parents are up to right now


both of my parents baru balik dari melancong...wah3...mentang2 dah tak keje...hehehe...of course to different destination (do i need to remind that they were divorced?) abah officially retired 2 years ago but continue to work on contract basis...now that the company didn't renew his contract, he's a free man...but knowing him, he cannot stay still...ada jer menda nak buat...you name it...cycling, fishing, jungle trekking, golfing, scuba diving, rock climbing, and he said he really wanna try sky diving...erkkk...you go abah!! (nervous for myself) and now he's really into mount climbing...

he was in Kathmandu, Nepal last 2 week...he would update us on his activity thru whatsapp...macam seronok jer but im not the outdoor type of person...tengok bolehlaa...Alhamdulillah he's fit to do all those activity he likes...he doesn't have any serious health issue, just some diabetic genetic from my grandmother...so he have to be cautious with what he eats and thats it...mind you, he's the oldest in the group tau...yet, he finished the course earlier than some of the younger climbers...proud of you abah!!!


ececeh...selfie al candid nampak


  


some of his messages


like a little kid playing with snowwww...i just bought nortface insulated glove for his belated birthday last month!!! (i know, im bad) and he could use it while hiking in the cold weather...


ok, now my mom pulak...she bought tickets to Ho Chi Minh at Matta Fair last month...she got RM400++ deal for 4days 3 nights for hotel and flight ticket...cheap kan? my mom memang a sucker for good deals...i guess now i know where i got my traits when buying things...my sis zana would mock me for buying too much just to get free stuff or great deal...wait till she have bigger family, im sure she will be like us...hahaha

anyway, mak pegi dengan fina...and she have some friends over there waiting...so not too much worry there...she did ask me if i want anything, but i nih jenis cerewet bab kirim lainla kalau orang belikan...so i just said have fun there and be careful...she whatsapp us saying the coffee there are the best, better than starbucks...she even have coffee session with my cousin who happen to travel there too for work...and my cousin tu who work for starbuck pun agree...so, as a coffee addict, im waiting patiently for mine...hehehe
  





i swear if i ever come here, i wont go into this hole...my frens who went there say the hole ngam2 fit your body so no turning back...move forward jer...dahla panjang plak tuh...i imagine what if suddenly my stomache bloated and i stuck in there...memang kena galilaa lubang nih nak keluarkan aku...huhuhu



see...rugged mak aku dengan seluar camouflagenyer...can see that both my parents are the active kinda people tapi apsal aku n zana macam lembik jer eh? memang malas sangat nak join outdoor activity nih...i think pegi theme park naik rides is the most adventorous i can be...that explains my co-curicular that i joined back in Uni years - Seni Lukis...duduk2 tepi padang, lukis pokok....hehehe...

Tuesday, April 15, 2014

Opah jatuh :(


On the same nite as my office annual dinner, my aunty and her family takes opah out for dinner...on the way back to the car, opah insisted on walking by herself (we usually hold her arms)...suddenly her cane slipped and she fell and broke her knee...my aunty and uncle straight away bring her to HKL...and scheduled to undergo an operation to insert steel by monday morning...thanks to my uncle who whatsapp us on the progress...


queue to take xray...ok, i laugh when i see this..becoz usually we queue in line but here they queue by bed, side by side...ok, im bad...sory opah...just a little humor wont hurt right? opah kan rock!!


opah's most concern issue...not the pain but the boredom of waiting in the hospital...the last time she was warded in a hospital was 43 years ago giving birth to my pakcu...
preparing for OT


Ainon (eye) - pre operation


in front of the Operation Theater


During Operation


Alhamdulillah, the opeartion done in 2 hours


bila tanya opah macamana? dia tunjuk "good" sign


lutut dah masuk besi and bersimen...a week later bukak simen...


i just now know that hospital pun ada serve spageti bolognese yaww...sodapp


2 skru yang support lutut opah sekarang...opah kena pantang betul2...by pantang means tak boleh pijak langsung kaki berskru tuh selagi lutut belum sembuh...we do carry her out on wheelchair some time, and i bought her a book supaya dia tak kebosanan...


opah dah ready nak discharge...yeayyy!!! moga opah cepat sembuh and boleh kita eksesais sama2 ye opah...

Monday, April 14, 2014

OSK Annual Grand Dinner 2014

Our Annual Dinner was held at Sime Darby Convention Centre on 28th March 2014. Registration start at 6pm and whoever arrived later than 6.50pm wont get any lucky draw ticket...All staff were released early from work...my husband and Aina's husband wait for us outside the office at 4.30pm and drove us there...on the way it rain heavily...memang jemlaa...lucky we arrive cun at 6pm...the theme was Royal Nite...hence the gold and red dress code...upon registration, we got ourselves a mangkuk tingkat with company logo on it...cute sangat as it was made of plastic...love it...

anyway, not much picture taken as i leave early...but i got lucky and win a powerbank...hehehe... 


us in red-gold attire...with our VP, derek...mine was more like pastels and red scarf


nurul - gynard (the funny IT turn to risk management guy) - me - celine from Account Dept


us three at the entrance


the blurry nite...


our lucky draw ticket...


Aina get a coffee maker


and this cute powerbank is mine :)

we already heard rumors saying there's not many grand gifts for this year's lucky draw...and mostly get a towel (???!!!) i know, it shudve been a doorgift instead of lucky draw prize right? but the food was better than last year as it was 6 course dinner, served. compared to last year's buffet...

Friday, April 11, 2014

the family from my mother's side

im back at my busy mode...busy macam2 benda nak buat...even after dah sebulan pindah pun still have about 10-12 boxes yang belum unpack...mostly toys and barang merepek that i couldnt get rid of...so, sementara keje tgh lengang sikit nih meh kita upload banyak2 to be auto published for a few days shall we?


now and then

 
my cute opah and atok...from my mother's side...the only grandparents left...my atok will reach 84 this year and still handsome kan? he's an ex-army by the way...last year he got his Pingat Stia Sentiasa Berjuang (PSSB)...kelass atok :) dia masih bawak motor pegi supermarket sometimes...buat kitorang risau but he convinced us that he still can ride it...oklaa atok, u take care k...my atok kawin 2 and from the marriage he have another pair, shila who is as same age as me and din. so he still have cucu kecik2 from his second marriage...so keje dia hari2 is hantar amik cucu pegi sekolah, pegi surau, rehat and doing his own thing...




 
and then my cute opah pulak stay with my yougest uncle whose wife babysit my children...so kadang2 bila nak amik budak2, ada jer bekal yang dia buatkan untuk kitorang...kengkadang pagi2 pun ada bekal...kelam kabut dia balut ngan tisu as it was still hot from the pan n masukkan dalam beg kita...and suruh kita minum milo yang dia dah buat...kengkadang memang tak sempat sangat nak duduk breakfast tapi hirup jugakla dah susah payah opah bangun pagi buat breakfast untuk cucu kesayangan nih...comel kan opah kita...now opah is bedridden akibat jatuh...masuk besi kat lutut and maybe takes 3 months baru boleh jalan semula...sian opah...dia bukan jenis yang duduk diam...mesti nak menyangkulla, berkebunla, kengkadang saja gi jalan dari hujung jalan sana ke hujung jalan sini...eksesais katanya...belikan dia buku sirah tentang Aisyah R.A...hopefully opah suka :)



ni gambar masa raya tahun lepas kalau tak silap...opah with the boys...adik beradik mak separents ada 8 orang...6 lelaki and 2 perempuan...yang sulung maklong kat penang, jarang dapat raya bersama as her husband pun tak brape sihat...sit from left pakngah - opah - paklang - (my mom is no4) - pakndak. standing from left din (my uncle who is younger than me, he's from my other grandmother whom i called wan. single but i dunno if he's available ;P) - paktam - pakcu - pakteh

ini baru tunjuk pakcik2. belum tunjuk makcik2 and the cousins lagi...usually memang susah nak kumpul skali semua...mesti ada yang rongak2 tapi tak perasan pun sebab keluarga besar, so memang meriah even tak cukup korum pun. now opah and atok dah ada 27 cucu and 16 cicit and still growing (waiting new cicit from my sis, zana) semoga opah dan atok dan wan dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dan sihat selalu...i love u all...

Wednesday, April 2, 2014

Children's Indoor Playland @ Festival City


Kalau kitorang outing kemana2, ariana nih suka main kat arcade...yang masuk duit, kereta bergoyang2 goyang kepala goyang...hehehe...so kengkadang habis 10-20 hengget kat mainan camtuh jer...pastu bukan ada faedah apa pun...duduk jer pusing2 stereng...tapi sekarang kitorang dah jumpa Playland yang lebih sesuai and healthy for both ariana and mikhail...fee pun murah jer...RM5 for 1st 20 minutes per child...selalunya 20 minutes tuh cukupla untuk kitorang...korang boleh tinggalkan anak kat sini pastu pegila nak beli groceries ke apa sebab tempat nih gated...cuma person in charge jer boleh bukak...tapi aku tak pernahla tinggalkan sebab diorang memang bebas kat dalam, takde pekerja monitor kat dalam...takutla jatuh ke apa kan...

bila masuk, dia akan bagi pelekat kat baju anak, parents pegang tiket sama no dengan pelekat tuh...kiranya orang yang ada tiket jer boleh amik anak...kalau parents nak masuk skali, takde bayaran dikenakan...boleh rehat2, melunjur kaki kat dalam...nak baring pun boleh kalau tak malu...huhuhu


lantai fully cushioned...kalau anak jatuh pun tak sakit...kat sana ada banyak ruang separated untuk lain2 permainan...macam meja kat tengah tuh untuk main blocks...pastu ada banyak rides...ada yang kayuh pakai kaki, ada yang batery operated...


ariana nih more to observer...dia kalau takde aku atau alan, dia memang tegak jer duk perhati orang main...dia nak main kalau kita main skali...kurang adventure sketla...baguslaa, pompuan buat cara pompuan ye nakkk...


mikhail plak lebih suka explore...memang tak dapatla nak tangkap gambar dia duk setempat...berjalan je kejenya...lepas 1-1 mainan dia try...masuk sini keluar sana...lasak...xtau takut plak tuh...bagus anak jantan camni...tapi bila nak mengempeng, manja terlebih siap merajuk baring2 kat lantai...elehhh...hehehe


mikhail doing his own thang!


tempat "parking" kenderaan...ada banyak tempat untuk parents duduk...n sebab semua cushioned, memang selesala...


ball pool pun ada...tapi ball banyak kat luar dari dalam...jenuh pekerja tuh duk kutip bawak masuk balik...

so pasni, memang kitorang tuju ke sini jelaa bila keadaan tak mengizinkan nak buat aktiviti luar like cycling or swimming...kalau duk rumah jer pun kesian jugak bebudak nak berlasak takleh kan...