ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 29, 2013

lagu best

Moment [Heirs OST] by Changmin (2AM)


RomanizationEnglish translation
Romanization: KROMANIZED.com
In your eyes In your mind
sarangi geuryeojyeo
uri meolli isseodo
garyeojin dedo Love is you
baram gyeore nalli un geuriumi
nae maeumeul jeon haejugil
Love is the moment
niga odeon geunal geu sungan
du nune maejhyeo gaseume
maejhyeo jakku tteo olla
Love is the moment
niga gadeon geunal geu sungan
ijeul su eobseo jakku tteo olla
Close your eyes Close your ears
sarangi neukkyeojyeo
neoreul jabji motaedo
anji motaedo Love is you
haetsal soge garyeojin geuriumi
nae maeumeul jeon haejugil
Love is the moment
niga odeon geunal geu sungan
du nune maejhyeo gaseume
maejhyeo jakku tteo olla
Love is the moment
niga gadeon geunal geu sungan
ijeul su eobseo jakku tteo olla
Love is the moment neoreul
bonaen geunal geu sungan
shimjangi meomchwo shigani
meomchwo jakkuman apa
Love is the moment neoreul
tteonan geunal geu sungan
sarangdo tteona jakkuman apa
In your eyes In your mind sarangi
R
English: POP!GASA
In your eyes, in your mind,
love is being drawn
Even if we’re far apart, even if
we’re hidden, love is you
I hope the longing that comes
with the wind can you my heart
Love is the moment, the day,
the moment you came
You filled up my eyes, you filled
up my heart and I keep thinking of you
Love is the moment, the day,
the moment you left I can’t forget it,
I keep thinking about it
Close your eyes, close you ears,
I feel the love
Even if I can’t catch you, even if
I can’t hug you, love is you
I hope the longing that is hidden
in the sunlight can tell you my heart
Love is the moment, the day,
the moment you came
You filled up my eyes, you filled
up my heart and I keep thinking of you
Love is the moment, the day,
the moment you left I can’t forget it,
I keep thinking about it
Love is the moment, the day,
the moment I let you go
My heart stopped, time stopped,
it keeps hurting
Love is the moment, the day,
the moment I left you
Love left too, it keeps hurting
It you eyes, in your mind, love is…
English: POP!GASA

abaikan perkatan English: POP!GASA tu...ntah camna nak delete





p/s : masih kfever the heirs...tapi suka jer...demam pun demamlaaa...lalalala

Tuesday, November 26, 2013

penyakit burung hantu sudah mari

dah dua hari menguap2 kat opis...keje bukan takde...partner plak cuti 3 hari so, memang ada jelaa benda nak buat...sambil mengepam susu kat meja nih pun boleh tersengguk2...sebbaik harini director cuti, bolehla aku letak kepala atas meja tido terus...ni semua lee min ho punya pasal...kerana the inheritors, aku mencari citer2 lama yang lee min ho berlakon...and i stumble upon Boys Over Flower...plot citer dia lebih kurang macam the Inheritors jer...Lee Min Ho budak kaya bercinta dengan budak pompuan biasa...ahhh...tapi kali nih rambut dia comelnyerrrr lahai kerinting2 gitu...

aku start layan citer nih dari jumaat last week kot...sampai tido kul 3-4 pagi...sumbat earphone, tengok sorang2 dalam gelap...orang semua dah tido...bila mikhail ek ek nak susu, aku kalih jer pastu sambung lagi...aku cuma tengok thru hp masa kat rumah jer sebab rumah ada p1, laju sket...pastu weekend lepas kiotrang ke Taiping menghantar adik ipar bertandang belah lelaki pulak...perjalanan balik tuh boleh tahan penatla tapi aku boleh bantai layan kat hp dari kul 10malam lepas semua dah tido sampai kul 3am++...orang tak biasa jadi burung hantu ginilaa...cikgu bukan boleh aku stay up tengok tv nih...taktau apa masalah dia, marah sangat kalau dia terbangun pukul 1-2 pagi pastu aku tengah lepak depan tv...aku terasa macam budak kecik pulak ada curfew...huhuhu

so, malam tadi sebab ada hal terjadi (sedangkan lidah lagi tergigit kannn...) aku tengok sambil selubung dalam selimut...punyalaa taknak bagi dia tau...aku sumbat earphone, aku guna comforter baby tuh buat selubung kepala ngan tangan jer taknak bagi cahaya keluar...kang terang bilik, marah plak cikgu...ok, pernah tak korang fokus kat hp dalam bilik yang memang gelap gelita ditambah gelap sebab berselubung? sure kalau ada orang kat depan ko takleh nampak muka dia kan? tetiba ntah pukul bape ntah aku terasa orang selak comforter tuh pastu tutup balik...terkejut mak enon!! aku macam dengar orang bebel2 tapi taktau apa buah butir yang dia cakap...telinga sumbat earphone kan...hehehe...bangun pagi pun sambil bersiap boleh bukak letak kat dresser...nak bersiap sambil tengok nih...hihihi...skrg nih baru sampai episode 17...ada sampai episode 25...tu pun aku dah baca habis sinopsis setiap episode sebab debar nak tau next next next...adoi...my chinese friend pun cakap korean drama nih kalau dah sangkut dia punya penangan tuh...uisyh...lain macam tau...dulu dengan hong chan, sekarang lee min ho plak....and now ini desktop wallpaper aku...aku google jer image lee min ho then capture screen...amacam?




p/s : ni kalau cikgu nampak nih mau sentap dia...dengan artis pun nak jeles, sayang sangat dia tuh kat kita nih :)

Thursday, November 21, 2013

New Obsession; Korean Drama


Sekarang nih kat rumah duk melayan citer korea jer...sampai berjangkit dengan cikgu padahal dulu aku duk ejek2 kazen aku minat k-pop...ntah camna aku boleh terikut plak drama My love, madame butterfly...start tengok citer nih sebab aku n cikgu memang x tengok berita tv...tayangan pukul 8 memang tengah takde citer menarik kat tv...masa tuh dah episod 20++ kalau tak silap...walaupun hero heroin dia ala2 duda janda tapi jalan cerita dia best n laju...takde rasa bosan apsal pusing2 situ jer macam certain drama meleis...opppsss...certain ok, bukan semua...

aku bagi sinopsis sikitlaa eh...citer nih pasal dendam tak habis2 sorang pompuan nih namanya Sul Ah terhadap Nam Na Vi setelah kematian abangnya yang bunuh diri sebab kecewa dengan Na Vi...dia berpakat dengan Jung Wook yang terdesak nakkan geran tanah keluarga untuk kenakan Na Vi...Jung Wook tipu Na Vi kawin dengan dia pastu guna semua duit Na Vi then palsukan kematian dia...Dalam masa Na Vi dah pokai, keluarga Jung Wook yang dah lama terpisah approach dia so dia tinggalla dengan diorang...still menangisi "kematian" Jung Wook, anak murid bapa mertua Woo Jae (yang rupanya bekas suami si Sul Ah) fall in love pulak dengan Na Vi...so makin sakitla hati Sul Ah...dalam citer nih tunjuk banyak kali Na Vi jatuh pastu tak berputus asa bangun balik untuk membela nasib keluarga mertua yang jugak ditipu oleh Jung Wook...skali Jung Wook muncul semula tatkala (eceh, ayat takleh blah :P) Na Vi mula jatuh cinta pada Woo Jae...then berlakula perebutan antara Woo Jae dengan Jung Wook...and banyak lagi conflict dalam citer nih...citer nih gabungan sweet, romantic, comedy, thrill, geram...bercampur baurlaa emosinyer...thats y tak boring...tapi kat tv dah habis...kalau nak kena carik kat internet which aku malas nak carik link...yang aku rajin carik gambar sebelum dan selepas make over...serius lain sangattt...hehehe...trylaa tanya pakcik gugel yer...

MY LOVE, MADAME BUTTERFLY



Sinopsis from OneTv : Top star Nam Na Bi (Yum Jung Ah) is famous for her beauty and fashion sense. Unfortunately, she encounters a series of events and scandals, which cause her popularity to plummet. As she leaves the country for a break, she finds herself getting married and embarking on a new phase of life as a wife and a daughter-in law. There, her new life challenges begin and she learns the meaning of family.
Starring: Yum Jung Ah (Working Mom), Park Yong Woo (Jejoongwon), Kim Sung Soo (Stained Glass), Yoon Se Ah (City Hall).


******************************************************************
pastu dah habis Madame Butterfly tuh muncul citer baru, The Incarnation of Money tapi macam tak beeeeest jer, macam seriuuuusss jer...malas nak layan...skali skala jer tengok kalau takde pilihan...citer tuh Isnin-Khamis 7.45-9pm...9pm ada citer best...Isnin Selasa citer The Strange Housekeeper, Rabu Khamis citer The Inheritors...meh nak citer pasal the strange housekeeper dulu...

citer nih mengisahkan sebuah keluarga yang kematian ibu kerana bunuh diri...pastu bapa budak2 tuh upah housekeeper untuk menguruskan anak2 dan rumah diorang...aku memula tengok episode 1 macam boring jer sebab housekeeper tuh (Park Bok Nyeo - apalaa tak sedap namanya) macam robot jer...pastu awal2 dah sedih2 sebab bebudak tuh asekla nangis ingatkan mak dia...dengan aku2 skali nangis...aku bukan suka sangat layan citer2 sedih, seram nih...penat...tapi pastu member ofis citer2 perkembangan dia, macam best pulak...camna dia solve masalah2 keluarga tuh besides keluarga tuh nak membongkar rahsia napa dia robotik sangat (rupanya dia manusia...tapi ada trauma) so, sekarang nih dah masuk episode belas2...layan jelaa...since aku memang dah rekod pvr, tak tengok terus pun takpe..takde rasa nak rush sangat...n takde rasa stress nak tunggu the next monday... 


THE STRANGE HOUSEKEEPER


Sinopsis from OneTv : After the death of his wife, Eun Sang Chul (Lee Sung Jae) finds that he has to bear the responsibility of taking care of his four children whom are used to living abroad. As they encounter many troubles in their daily lives, Park Bok Nyeo (Choi Ji Woo) appears and is hired as a housekeeper. Bok Nyeo is a mysterious lady who delivers her job perfectly, but is cold and unsociable. Yet, she becomes an important character who helps to rebuild the bonds of the Eun family.
Starring: Choi Ji Woo (Stairway To Heaven), Lee Sung Jae, Wang Ji Hye (Protect The Boss), Kim So Hyun (I Hear Your Voice), Chae Sang Woo (Jang Ok Jung)

******************************************************************

tapi....citer nih....


THE INHERITORS (atau nama lainnyer The Heirs)



my oh my...memang takleh tunggu...tak duduk diam aku since khamis nak menunggukan rabu minggu depan *amik nafas* aku baru draft entry nih, kak moon dah bagi link nak tengok citer nih...baguslaa kak moon...aku takla rajin nak mencari link unless dari youtube jer tapi youtube kat ofis nih takleh bukak pulak kan...kak moon lagi terer bab korean drama nih sebab dia dari dulu folo kan...aku baru jer berjinak2...ikut kata orang...kalau orang kata best, baru aku tengok...

ok, berbalik pada cerita nih...memula masa madame butterfly habis, ada tengok iklan dia...masa tuh rasa macam malas nak follow sebab hero nyer hensem sangat tuh takut cair...kalau hero hensem sangat nanti ada orang jeles padahal artis korea kot, bukan boleh dapat pun (orang tu pun tak pandang ko alin) ahahaha...skali member ofis duk citer bessttt, bessttt...eh, tak boleh jadi nih...harus tengok jugak...start tengok episode 3...itupun dah rasa eeee...bestnyer...sweeetnyerrr...romantknyerrr lahai...bila hero heroin bertentang mata aku pulak yang syiok...hahahaha...citer dia pasal anak2 orang super kaya kat korea yang bersekolah di Jeguk Highschool...pewaris hotel, syarikat, saham, macam2laa...so, konflict pasal muncul sorang anak orang gaji nih masuk Jeguk Highschool atas tajaan majikan ibu dia...as expected, dia jadi rebutan jejaka kat sekolah and jadi kebencian pompuan2 kat situ...dalam citer nih setiap watak tuh di elaborate background keluarga diorang so, kita akan faham apa kaitan diorang semua...

aku ngantuk nih (tetiba) sebab pagi tadi kul 3.30am terjaga then check fb, member tag aku OST The Inheritors...terus berjangkit aku tengok the making, pastu terus rasa nak tengok episode 1 dan 2 yang aku dah terlepas...amik kau...sampai macam tuh penangan dia...waaa...malam nih nak tengok episode 6...husband kawan aku layan citer nih sampai episode 12 kat internet...kalah pomps tau...hehehe

Sinopsis from One Tv : ‘The Inheritors’ is a romantic comedy about the love and friendship among a group of wealthy high school students in Empire High School. It revolves around the heir of Empire Group, Kim Tan (Lee Min Ho), who falls in love with his housekeeper’s daughter, Cha Eun Sang (Park Shin Hye).
Starring: Lee Min Ho (The Great Doctor), Park Shin Hye (You’re Beautiful), Kim Woo Bin (Gentleman’s Dignity), Kang Min Hyuk (It’s Ok, Daddy’s Girl), Krystal Jung, Choi Jin Hyuk (My Daughter The Flower), Kang Ha Neul (To The Beautiful You), Kim Ji Won (To The Beautiful You), Park Hyung Shik from K-pop boy band, ZE:A.

more details here

Wednesday, November 20, 2013

fully booked weekend

On 16th November, aku tak jadi angkut anak2 pegi PWTC. cikgu lepas subuh dah kuar rumah nak bawak rombongan student dia gi melaka...kak hos n fina datang rumah jagakan kejap..paling lama pun dalam 2-3 hours jer sebab pengundian semula only untuk 1 jawatan sahaja...kasi susu kat mikhail kenyang2, pastu tinggalkan deme...sampai sana dalam kul 9, breakfast dulu pastu undi, pastu sambung makan balik then aku balik rumah...dalam 11.30 dah sampai :) mikhail adalaa merengek sikit sebab dia tak biasa sangat dengan kak hos lagi tapi sebab ariana pun ada sama dia mainla dua beradik...



hoih...mak sapalaaa yang super excited tuh... o_O




sampai rumah aku buat makaroni goreng resepi filla, senang takyah nak masak nasi ngan lauk pauk lagi...diorang pun x kisah makan tu for lunch...ariana kan suka pasta...2 pinggan jugakla habis...pastu kak hos n fina balik, tetiba ariana nak ikut...aku bajet kang lewat petang ke malam ke aku gi laa amik ngan cikgu, lagipun cikgu cakap lepas maghrib gitu dia sampai rumah...aku pun bekalkan baju, pampers n susu setakat sampai malam tu jelah...mana nak tau tetiba kul 6 cikgu kol kata bas rosak....sikit lagi nak keluar tol ayer keroh...so, tak tau kul bape baru setel...laaa..kesian dia...lewat petang tuh mak aku nak hantar ariana balik, tetiba budak tuh kata nak tido rumah nda plak...kenala aku pegi hantar bekalan lagi kat sana...dalam hujan renyai2 tuh dengan dukung mikhail yang boleh tahan ringan, sandang beg, bawak payung lagi..hoih...

sampai sana lepak2 kejap...makan apa ada then tanya ariana betul ker tanak balik, tukar fikiran pulak dia...bila tanya kenapa, dia kata tak sedap...apa yang tak sedap ntah aku pun taktau...jam pun dah pukul 10.30, jomlaa kita pulang...aku duk cakap2 ngan ariana dalam keta supaya dia x tido...skali bila sampai rumah rupanya dah terlentok dah...kejut2 tak jalan...no choice, aku pegi hantar mikhail dulu kat rumah...enjin keta aku off n kunci...pasang kartun kat tv then lari turun bawah amik ariana pulak...bulat mata jiran aku (dia lepak depan rumah) tengok aku bukak pintu bawak ariana keluar...yelaa, kan ada kes tinggal anak dalam keta...aku explain kata aku takleh nak angkat dah dua2 pun nak kena dukung...sebbaik gakla aku duk flat where i only parked our car depan2 jer n i only lived at the 1st floor...haih, berbelah bagi nak pindah kondo tingkat 17 nih...cikgu dah biasa buat camtuh bila amik bebudak waktu petang...aku nih laa 1st time...berdebar tinggalkan ariana dalam keta...mintak2 dijauhkan dari perkara yang tak diingini...amiin

malam tuh aku tunggu cikgu sampai kul 12 pun tak balik lagi...pukul 1 lebih pagi baru dia sampai...letih sangat nampaknya...dia kata boleh pulak clutch tak jalan...sebbaik pegi 2 bas...so, bebudak mostly balik dengan bas yang 1 lagi...cuma tinggal a few student yang parents leh kaw tim n a few cikgu2...sebbaik gakla kat melaka ada ibu ayah tolong belikan dinner untuk diorang...makanla deme kat tepi jalan tuh sementara bas dibaiki...kata cikgu jadi lambat sebab kedai spareparts semua tutup...so, mekanik tuh kena pergi pateri sendiri parts yang rosak tuh baru bas tuh boleh dibaiki...Alhamdulillah semuanya selamat sampai rumah...

besoknya atok aku ada buat makan2 sempena aqiqah cucu barunya akak sepupu baru aku...atok aku kan kawin 2, so nih anak dari 2nd wifela...sebaya aku n baru bersalin anak ke3...punyala syok makan sampai aku tak teringat nak amik gambar ngan "pengantin"...sebelum sampai kemain lagi berposing2, dah sampai serbu meja makan terus...hihihihi... 



cubaan membuat muka gwiyomi konon


ootd


dari rumah gi kutip adik2 kat rumah mak...



kita try amik gambar guna hp baru fatin lak


the only family picture we took...with my other kazen (jubah hitam) who also baru dapat baby...baru habis pantang tuh...sitting down is her mother, my mak andak



selfie with samsung galaxy s2


selfie with samsung note 3 with filter


also selfie with samsung note 3 with filter...pergh...ni kalau tunjuk gambar nih as testimoni berlumba2 orang beli produk aku...muahahaha


okla...tu jer pun nak citer

Wordless Wednesday : kakak yana yang rajin



Wednesday, November 13, 2013

lawan tokey keww??



cakk!!!!haaa...tanjat tak? tanjat tak? alaaa, kasilaa can sesekali nak selfie...sesambil melayan si kenit tuh (tangan dia pun nak menyelit sama)...ni gambar masa malam ira (my sil) nikah...oh, citer full dia kawin tuh tunggu majlis sambut menantu 23hb nih settle baru aku wat special entry skaligus k...aku bawak 2 pasang baju untuk malam nikah...1 baju kurung mint green raya 2 tahun lepas, n 1 lagi baju kurung moden cotton kaler putih corak bolat2 kaler pastel belum pernah pakai lagi...cikgu suruh aku pakai baju putih tuh sebab lebih matching ngan dia yang pakai light purple...nak manja2 pulak cikgu nih nak sama2 kaler baju tau...anak2 main belasah jer baju apa yang ada...oleh sebab tudung yang aku bawak cuma putih je yang boleh match, aku pun pakaila tudung putih...mekap2 sikit pastu aku kuar bilik...

pastu makcik2 usik cakap aku macam nak lawan pengantin plak pakai putih gitu...laaa...pulak...pastu kelam kabutlaa pegi carik tudung lain kat sil, yang ada tudung bawal kaler pink...bolehlaa janji bukan putih...tadaa...haa, bertukar kepada rupa kakak ipar pengantin...hehehe...



pengantin lagi lawolaa...mekap artis yang mekapkan...dengan bulu mata palsu lagi...mana boleh lawan...orang kata muka ira lepas mekap macam fafau...ada ker? maybe sebab aku dah selalu tengok dia, tak perasan sangatla...tapi kalau tengok sekilas macam ada gak sikit...


p/s : haa...amik. sampai 3 entry harini. entry lunch tuh scheduled post. sajer nak amik mood berblogging balik :)

ke pwtc sekali lagi

malam tadi mak aku whatsapp gambar...gambar surat arahan untuk pergi mengundi sekali lagi calon untuk jawatan xxx dalam exco bahagian...senang betul ketua cawangan aku nih bagi arahan...it seems that calon yang kalah harituh tak puas hati n appeal for re-election...lagipun jumlah keputusan undi harituh macam meragukan jer...mereka yang memang minat politik sukala dapat mengundi semula so that calon diorang ada chance untuk menang...harituh pun diorang siap stayback sampai kul 2am untuk tunggu keputusan!!! tapi aku nih dah mula garu kepala camna nak pergi pwtc sedangkan on that day cikgu kena bawak anak murid pergi rombongan ke melaka (balik kampung dia jugak, mana tak excited kan)...nampaknya mikhail kenalaa ikut aku n ariana kena tinggal ngan aunty tin n aunty fina...tapi mungkin tak lama macam harituh kot...coz ini undi untuk 1 jawatan jer...sap sap soi pastu chow chin chowwww....


gambar ariana yang di whatsapp oleh aunty tin dia masa kena tinggal harituh


khusyuk tengok kartun


siap berangan :P


bukan boleh tinggal lama2 ngan aunty tin dia...ntah apa2 dia ajar budak nih...nih cara pose rockla konon

keee...angkut jer dedua? hmmm...
note to self : kena pakai baju tebal...dewan pwtc sojukkkk!!!!

Wordless Wednesday : jom lunch














Tuesday, November 12, 2013

alkisah kerja

sekarang kat ofis adalah sangat sunyi sepi...sejak ESOS untuk syarikat elektrik terbesar malaysia habis julai lepas, volume kerja berkurangan secara mendadak...kerja tu ada gaklaa...bukanlaa langsung takde tapi sekarang dah tak perlu lagi nak stayback sampai malam, datang on weekends, bawak anak ke ofis, dibenci colleagues coz making them stay at the office too o_O

Alhamdulillah, more quality time with family at home...im not complaining tapi bila sangat banyak masa free, rasa macam rugi jer masa tuh terbuang...rasa macam nak balik rumah lipat kain yang berlonggok...or, do some house project that i have postponed for so long (frame yang nak buat kalimah Allah Muhammad s.a.w still empty -_-) im not used to too much free time...bosan hoih...i should do something...boss pun tak kisah, maybe i could do things that i love like artcraft ke apa kan? kan best kalau boleh work from home...gaji macam biasa, cuma suasana berbeza...seriously, janji keje siap kan? n berkualiti of cos...takkan keje siap cepat pastu banyak error plak, takmolaa gituh...member aku ada yang keje ngan omputih, enviroment office diorang lebih santai...boleh request kalau nk work from home...but adala contra tang lain pulak...haha...i guess kita semua patut bersyukur macamana pun kita ada gak kerja, ada gak gaji nk bayar itu ini...kalau teruk sangat, takkan kita stay jugak kan? there must be something good about our work that we just keep on staying :)




suatu ketika dulu

nak bukak parcel pun berkira2...


kiri kanan bawah belakang meja


application yang menanti utk diproses...


inspirasi menyambung buat kerja...my family, my friends, cute things to keep me sane...


i hope that in future korang takyah teman mummy begini lagi...

mikhail at 3mo...such a good baby...tido, bangun, layan dia main dalam half hour pastu susu n tido for 2 hours...seee, tido camtu pun boleh

kakak yana pun pernah teman mummy buat keje tapi lagi banyak melayan dia dari buat keje...kejap nak duduk atas lap, kejap nak tekan2 keyboard...kejap nak tulis2...haih...pastu boleh plak bukak citer pasal hantu, pastu bila kita suruh diam dia boleh plak tanya mummy takut ke? choi!!!

Friday, November 8, 2013

taman melati : hotspot?


kakak yana menikmati chocolate cake sampai bermisai...hehehe

****************************************************

bukan tu yang aku nak citer sebenarnya tapi sebab blogger.com nih ntah apsal tak boleh nak taip kalau takde gambar...takleh nak klik kat compose column nih melainkan klik kat gambar pastu tekan tab baru ada cursor...korang camtu gak ker?

lately nih banyak benda happen tapi kengkadang aku taktau nak citer start dari mana n aku terfikir2 perlu ker aku cerita...yelah, walaupun ini sebagai kenangan tapi blog nih jugak boleh di view publicly...fb pun sama...nak marah2, nak luah perasaan sangat pun bukan boleh...segala macam manusia ada dalam tuh dari family, sedara mara, kawan baik, kawan gitu2 ke business related...kang aku mengata orang di luar fb goup, ada pulak orang lain yang terasa...aku lebih kerap up status2 aku dalam otak jer...hahaha...pernah tak korang gitu? bak kata omputih certain thing better left to be unsaid...haaa....hmmm...dah tak tau nak citer apa dah...hmmm...

kita borak2 jelaa eh...lately nih banyak jenayah ngeri2 kan...pastu 2 kes popular tuh kat taman melati plak...kat rumah aku tuh....eee...apsal orang2 taman melati nih eh? yang kes tikam2 tuh, pada hari kejadian aku amik halfday sebab makcik aku nak melawat sedara kematian...so, aku balik awal nak amik bebudak...walaupun aku turun kat lrt taman melati tapi aku tak tau menahu until cikgu sampai rumah an hour lepas tuh...sebab aku keluar ikut exit belah kanan...kes tikam kat jalan besar...cikgu kata dia lalu kat tempat kejadian terakhir (student unitar)nampak ramai orang berkerumun n banyak darah atas jalan...ada polis n mayat ditutup ngan paper...semalam dah mula bicara kes tu kan? dikhabarkan budak tuh menuntut ilmu salah...isyh...

pastu kes taska permata harapan yang mendera bebudak...ada parents tuh bagitau (aku google) gambar budak kerinting dalam video tuh anak dia yang berusia dua tahun setengah...dia hantar taska tuh dari umur 5 bulan lagi...katanya patutla setiap kali lalu jer anak dia nangis...kesian...budak tak pandai nak cakap...nangis jelaa...memangla dia tak dera sampai patah riuk tapi kalau tempat yang anak2 kita spend 8-9 jam sehari SETIAP HARI takde sedikit pun rasa kasih sayang, budak pun tau taknak duduk situ...orang yang banyak duit, bolehla berhenti kerja jaga anak kat rumah, kalau yang cukup2 jer? nak kena hulur2 pada keluarga jugak...adik2 yang still bersekolah nak tolong2 jugak...rumah, keta, bil nak kena bayar...nih minyak naik, kos isi rumah pun meningkat so to those yang komen bela sendiri jelaa tuh fikirlaa dulu kita taktau apa background family tuh...

jadi parents nih bukan senang...antara skill yang perlu ada is detect jenis2 tangisan anak...nak susu lain, berak lain, sakit lain, takut lain, kena sampuk lain...kenalaa alert kenapa anak kita berubah perangai...kenapa tetiba nangis padahal lalu je kan...kat area flat aku nih ramai gak pengasuh...pagi2 dengarlaa drama swasta bebudak menangis2 pergi rumah pengasuh...pastu cuba compare ngan anak2 aku...ariana sekarang pagi2 memang menangis nak ikut kitorang gi keje...dulu masa kecik2 ok jer kengkadang tak heran pun...tapi dia cakap "nak ikut" bukan "taknak"...tapi nanti makcik teman dia kat muka pintu lambai aku, distract dia tengok kucing lalu ke...mikhail lak asal kena dukung dia ok...aku lambai2 pun dia tak nangis...so, aku conclude yang ariana nih mengada jer sebab dari dulu tak pernah nangis pun...

takde pengasuh yang sempurna...kena berlebih kurang...aku rasa aku dah pernah share benda nih banyak kali...buatla spotcheck amik anak awal dari biasa ker...check badan anak setiapkali amik dr taska...ajak berborak, tanya dia mkn apa, buat apa, cikgu marah ke harini? kalau tak marah, pujila sebab dia budak yg baik..kalau marah, tanyalah kenapa...pastu tanya balik cikgu tuh depan2..nk tanya pun beradabla..takut cikgu berdendam dilepaskan pada anak...banyakkan berdoa pada Allah kerana Dia sebaik2 pelindung...

Thursday, November 7, 2013

sehari sebelum

cuti deepavali n awal muharam harituh kitorang balik melaka..adik ipar yang bongsu kawin...macam biasa oleh kerana gambar full event dalam kamera dslr, aku upkan gambar dalam fon dulu ye...tapi teaser jelaa..bukan gambar majlis pun...just gambar cucu2 ali dan kalsom bermain2...masa2 kenduri gini seronok berkumpul...bebudak pun seronok ramai kawan bermain...


sabtu : malam nikah : debar menunggu

**************************************************

jumaat malam...sehari sebelum majlis...pelamin dah siap pasang since hari selasa...kitorang balik pun perabot semua dah siap alih...ruang yang luas, memang seronok bebudak berlari...






hai...nama saya amin eidruce el-muhammady...panggil amin sudah


bila bukak lampu pelamin, memang port diorang main laa...




cucu2 Ali dan Kalsom : Amirul - Adam (Mikhail) - Athirah - Ariana - Amin
mikhail yang tak duduk diam...bergelut nak bebas


hall rumah ibu nih agak luas, tapi ada tiang kat tengah2...so, bila buat pelamin memang agak mencabar bagi photographer nak amik angle...tema wedding nih pink n green...sweet tak pelamin dia? lembut je kan


pelamin tu dihias dengan 5 bijik chandelier...4 bijik dia letak kiri kanan...bila bukak lampu tuh panas giler bulbnyer...tengok tuh mikhail duk nak pegang2 lampu tuh...aku punyalaa berjaga2...tapi yelaa, dah nama pun budak n kenduri orang ramai pun semuanya sibuk...mikhail melecur kat tangan sebab pegang bulb tuh...masa tuh aku kat luar...bebudak nih ngan makcik diorang, ibu bukak lampu tunjuk pelamin kat kawan dia...tak sapa sedar bila masa mikhail pegang lampu tuh...tau2 dia nangis, sil aku bawak dia ke aku...hmmm...redha jelaa...anak jantan kenala ada parut2 sket kan...besoknya menggelembung gaklaa luka tuh...now dah kecut dah... 



mikhail's 1st burn mark...boleh letak caption gini? -_-

ok, full story tunggu gambar lagi cantikla eh...biar lambat asal puas hati :)