ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, January 20, 2017

ariana turn 7


Assalamualaikum :)

ariana has turned 7 years old on 20th January 2017...we took everyone out for dinner to secret recipe near our house...kebetulan pulak masa tuh ada offer buy 2 slices get 1 slice free, so agak ramailaa orang malam tuh...ariq and mikhail was super hyper that night rasa macam tercekik2 makan sambil istighfar...adoi...just remind me why we seldom dine outside...usually tapau jer...ariana was behaving very good malam tuh...maybe coz dia pun happy dapat makan kek...yang sedihnyer tak teringat nak light a candle...padahal dah beli candle no 7 siang tuh...dah balik baru ariana tanya...hmmm






us


ariana wish to have rollerblades for her birthday present...mikhail yang bukan birthday dia pun boleh plak nak jugak...kita belikan rollerskate jelaa...weekend tuh bawak the kids pegi kedai mainan area chowkit...kat sana banyak choice...rollerblades and rollerskates tuh adjustable...mommy ngan babah pun boleh pakai skali...hehehe 


on tuesday, my husband text me saying that he brought the kids to a bakery shop where my cousin work as a parttime...i asked him to bought a small cake for ariana...rasa tak complete takde cake cutting session nih...ingatkan taknak buat dah bila dah masuk sekolah tapi cam kesian pulak...plus ariana paling enjoy cake cutting unlike mikhail yang memang tak heran langsung...dia pun tak suka cake sangat...


then again, bila nak potong cake, jenuh carik candle no 7 tuh tapi tak jumpa...so we just light any candles yang ada...(pagi nih jumpa pulak dalam beg yang sama aku selongkar semalam...grrrr)


1 happy kiddo with her favourite cake...pagi nih bawak bekal kek pegi sekolah... 



i quote from my instagram :


ariana sofia, omma appa saranghae!!!





Tuesday, January 10, 2017

adapting


Assalamualaikum :)

how's your week so far? dah seminggu ariana sekolah, Alhamdulillah everything ok buat masa nih...hari2 dapat bawakkan dia bekal homemade...baru 2x dia guna duit belanja...from tuesday; nugget, nasi goreng cina, egg mayo sandwich, roti krim, egg mayo sandwich n pagi tadi popia homemade...haaa...jangan xcaya ok...gigih weekend harituh masak filling pastu malam tadi melipat2 setakat yang nak makan je dulu...kalau sempat malam kang melipat popia lagi...filling minced chicken, carrot and diced onion jer...dapat bawak sikit ke opis diorang kata sedap...terus terbayang nak meniaga popia frozenlah...huhuhu...we'll see macamana yer...ikut hati memang macam2 nak buat, masa jer mencemburuiku...adoi...tadi dah tengok kat utube ada banyak resipi popia...lenkali nak try filling lain pulak...so, besok nak bekalkan apa pulak? planned to make some mac n cheese in advance and frozenkan...pastu pagi tinggal panaskan jer...roti sapu nutella pun ok jer...yesterday she requested for apple pie and custard sauce..hoih, macamana nak buat pepagi tuh? weekend jelaa nak makan dessert2 camtuh k...

houseworkwise baju n kasut sekolah dibasuh oleh babahnya...tak suruh pun tapi tau2 dah siap...kita tukang rendam jer...tapi i kawtim balik so i gosoklaa...this week mikhail pun dah start sekolah so, tambah lagi 2 pasang nak kena gosok...since sekarang sebelum subuh dah bangun, by 10pm memang semua masuk tido...dengan kita skali tido awal...niat nak bangun balik melipat kain ke mengemas ker tuh tinggal impian jelaa...terpaksa tutup sebelah mata dengan keadaan rumah on weekdays...letih badan rasanya...sometimes tak sempat dinner pun...i think stamina dah kurang...nak kena makan supplement jugak nampaknya nih...and start exercise to build up stamina...husband dah install balik treadmill tapi bila on jer berderet yang kenit2 nih naik jugak...dah tu acaner? banyak tul alasan ko alin!!

banyak plan nak buat sebenarnya...i need to make few schedule for everything asap...terutama for ariana and mikhail's timetable during at home...plan utk bekal anak2...plan utk ubahsuai rumah...whats 1st whats next...and i dont know where to start...tak sabar pulak nak gi cuti2...lama sangat rasa tak check in mana2...since ariq lahir kot...hmmm...oklaa, now im going to finish this awkwardly...bye!!!

Thursday, January 5, 2017

yana go to school


Assalamualaikum :)

its been quite a busy week for us...my 1st born, ariana is standard 1...Alhamdulillah...with new routine, memang terasa my life changed...waaahhh...baru 3 hari dah cakap cenggini...from now on azam tahun baru will be to bangun awal, prepare bekal anak and involve more in my kids activity...haaa...im not a morning person so ini kira azam jugak nih...today i cancelled my leave as i see that ariana can adapt well at school...1st day pun memang tak nangis cuma in the morning dia mengadu sakit perut, pening maybe nervous kot..by recess time dia dah ok...dah ada kawan...this 3 weeks they called it minggu transisi so kemana2 pun ada cikgu iring dan ingatkan itu ini...nak rehat ingatkan bawak bekal, nak balik ingatkan kemas beg...so belum ada apa yang hilang lagi, hehehe...


1st day assembly...lama giler dekat kul 9am baru masing2 masuk kelas...


1st day we arrived a bit late...belum dapat timing dengan jem kat a few places lagi...2nd day dah ok...im not the emotional kind of mom tapi masa cikgu pasang lagu negaraku tak pasal2 bergenang plak...isyh3...told my husband dia pun pelik...apesal nak sedih2? hahaha...hormon pms kot


sementara tunggu recess, kita pekena nasi goreng dulu...huhu



2nd day i told ariana i wont be around during recess...nanti dia kena balik sendiri ke rumah transit baru...dia cakap ok jer...but, sebelum recess i dah terpacak kat kantin...senyap2 hendap dia macamana...dapat kawan baru plak...kawan ajak beli nuget kat kantin...dia bagi jer duit singgit kat pakcik kantin pastu baru tertengok2 apa ada...dia bukan nak makan sangat cuma nak merasa membeli...makan 1 pastu baru bukak bekal nasi goreng...5.30am mommy bangun goreng nasi, dia makan 3 sudu jer...pastu dah...adoi...ni 1 lagi azam...aku kena redha kalau anak tak habis bekal...harini 3rd day bekal egg mayo sandwich plak...kita tgk kang habis ke tak...


tgh makan bekal barula mommy gi sergah...ok, mommy taknak cerewet sangat, asalkan ariana dah tau bawak diri oklaa...

balik sekolah ingat nak skodeng senyap2 lagi...rupanya kelas dia keluar awal and dia terus balik rumah transit...called mama kam dia, dia dah selamat sampai rumah pun...Alhamdulillah...so harini mommy takyah tunggulaa...lagipun mommy kena jimat2 cuti since cuti dah kena tarik 6 hari...huwaaa

some random pic i took during my stay at her school : 


amik gambar untuk school data keeping


standard 1's classes kat 1st floor...semua parents melangut tengok dari bawah...masa nih tunggu nak balik


reward on 1st day coz she did a good job at school


mana tak lama assembly, ada crew from channel al hijrah buat liputan...


in the morning...walaupun kematu duduk dekat sejam dalam dewan, belum ada kawan,dia tak nangis pun...


superdads waiting for their sidekick


some activity after recess to refresh the kids energy...

************************************

kenangan dengan cikgu2 tadika...2 years kat sana...terima kasih teachers ajar ariana dan layan whatsapp mommy yang kadang2 merapu...huhu