ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, July 29, 2013

Puasa dan breastfeeding


this pic was taken 2 weeks before mikhail's birthday. sedih tau bila korek2 deepfreezer cuma dapat 3 ketul jer...setiap 1 tuh dalam 8-9oz...padahal aku makan kemain banyak...kalah orang berbuka...minum air, makan supplement, pam...cuma badan letih sebab masa tuh memang keje banyak sangat...kadang2 dapatla 3 kali pam...kadang dapat 2 kali jer...masa mengepam kejap every 4 hours kejap every 5 hours...mana dan...orang yang pernah melaluinya mungkin faham...yg lain mungkin cakap aku beralasan...however my husband pun dah cuba sedaya mungkin dalam menyokong aku bf mikhail. dibelikannya df, supplement, tolong aku buat keje rumah so that aku tak penat sangat...bila aku balik lambat, dia akan call dulu sebelum defrost susu...kalau aku dah nak balik, dia layan mikhail main2, minum air kosong dulu sementara aku berkejar nak direct feed...sebab sayang stok punya pasal...lastly kami redha...tapi kami puas...

time ariana dulu by 5mo dah campur dah...ni dekat setahun baru campur...okla tuh kan...ada progress...next baby kita target sethn setgh...kalau lebih lama lagi ok...taknak high hope...taknak pressure diri sangat lagi stress, lagi susu merudum...kalau dulu mak aku macam eee...apa bf nih...tak kenyangla apala...tapi bila dia tengok anak2 aku membesar dengan sihat, Alhamdulillah jarang demam dia pun mula support aku bf...

makcik aku cakap mikhail tak brapa nak fm...lambat je nak habis 3oz...kalau dulu sebelum puasa dapat bekalkan 15-16oz...sedangkan dia minum dekat 20oz...puas aku pesan kat makcik aku bg minum air masak tapi dia cakap kesian tengok mikhail mengecap2 macam tak puas...hmmm...yelah, minumla selagi ada bekalan...tak sampai hati pulak nak tahan2...bukan dibuang, diminum ye dak? balik keje dia bantai balas dendam..nak bergayut jer...sakit pinggang pulak duduk lama2...kaki pun kebas meriba budak bam bam encem nih...demi mikhail tersayang...

tau tak aku cuma sempat ganti puasa sehari je sebab takut susu merudum...ok, bukan aku tak percaya rezeki Allah tapi itu usaha aku...dalam Islam pun membenarkan...sekarang bila dah puasa nih aku cuma dapat bekalkan dalam 10-12oz sehari...dapatla 2-3 kali ebm, yang lain topup fm...takpela, dia pun dah setahun...untuk tahun lepas aku kena ganti lg 20 hari + fidyah...Islam itu kan mudah, takmo rumit2 k...tapi bila weekend memang 100% df...paling best sebab malam2 tak payah bangun bancuh susu...selak jer...dalam pejam2 mata dia tuh taula dia mencari...hehehe...ada sensor kot :P...nak pegi berjalan pun senang...aku carik corner2 pastu minumla ko kat situ...kakak dia dah kurang menyusu so, bawak sebotol cukup...beg mummy pun takdela berat sangat... :)


macam nilaa dia kalau kita leka n buat tak paham dia nak menyusu...dia gigit baju kita...kadang tuh tergigit isi perut kita ouch!! pastu bila nampak kita selak baru sengih2...hehehe...lawak tau mikhail nih...bila kita baring dia datang merangkak then sujud kat perut kita pastu terus golek baring...dia suka menyusu sambil kita baring...ai pun suka...leh rehat...hehehe


anak mummy yang kuat ngempeng...dia menyusu tak lama...dalam 10 minit pastu dah...repeat after 1 half or 2 hours later...bila dah sudah tuh dia lepas siap meleleh2 susu kat pipi...pastu sengih jer...sedap eh mikhail?



::: mummy's milk is the best :::

Friday, July 26, 2013

Annual Dinner where everybody is lucky...wiwiwiiii

on 7th June 2013 (gila lama baru nak update) my small company yang tinggal beberapa kerat setelah sebahagian besar diambil alih oleh RHB adakan annual dinner. temanya Hollywood Glam. tak agak2 kau nak bertema gitu...of cos yang menepati tema adalah amoi2 berdress seksi maut ala2 hollywood celebrity. mak2 orang macam aku nih sauk jelaa apa yang ada... sebbaikla masa usha2 baju kat ampang park takde yang berkenan. kalau tak, kan dah berlaku kecairan wang di situ...berhantu okey ampang park tuh...kalau aku takut tershopping aku akan makesure bawak duit cukup2 je untuk lunch. wallet pun tinggal...kau jangan main2...booth pun terima kredit kad sekarang tau...bahaya woi...tapi ko kena pesan member sama jangan bawak duit banyak2 nanti ada pulak sumber untuk ko meminjam (macam pernah buat je?! :P)

aku teringat mak aku banyak baju glam2 bling2 nih...so, aku pinjam jela kaftan mak aku siap ngan inner ngan selendang skali...baju nih mak pakai masa nikah zana...tapi akhirnya shopping jugak kat ampang park beli tudung baruuu...jeng3...
petang tuh aina mintak husband dia hantarkan kitorang bertiga ke Swiss Garden Hotel, Jalan Pudu...takkanla dah jangok2 gini nak naik lrt, seganla plak...


mekap done by moi...ketumbit plak mata aku (nampak tak? kalau tak nampak bagus...) aku mekapkan si nurul gak...


bini2 nak enjoy, en suami tolong jaga anak ye...aku, nurul and aina


kitapun nak amik gambar OOTD gak...


dapat meja belakang skali...masa tengok urusetia tu dah agak dah...mesti kena sabo nih...skali betul daa...org lain duduk ikut department masing2, tetiba kitorang kena campak merata2...ada kawan aku duk sorang2 kat bebudak akaun nun...nampak tak permainannya di situ? tapi aina pujuk kata fikir positif jer...lagipun meja kitorang yang paling dekat ngan meja buffet...biaq pi depa nak buat apa (aina orang kedah memang cakap lagu tuh ;P)


dengan amalia...single and available lagi nih


with another single and available girl, zulaikah aka pemenang lucky draw paling lucky...grand prize youuuu...dia dapat macbook air


spotted my boss there...siap bawak wife lagi


a performance by one of our department...diorang punya persembahan okla tapi sebab pakai misai kontot gitu cute jer, dapat extra mark plus diorang suruh kitorang yg pompuan2 nih berlakon konon2 menggilai diorang dari bawah stage tuh...hehehe...


pakcik baju hitam tuh driver CEO. punyalaa dia bising kata tak dapat tiket lucky draw...berlakon konon mementang dia driver ada diskriminasi...dapatla another tiket...rupanya dia klentong...end up dia dapat bawak balik 2 hadiah...hmmm..tak agak2 mesin nescafe dolce gusto tuh tau...siap ngan coffe pelbagai perisa lagi...


nilaa tiket lucky draw kitorang...memandangkan staff osk holdings dah makin kurang, so semua orang dapat hadiah lucky draw...cuma hadiah best2 dapat naik pentasla...nurul dapat flatscreen led tv 42"!! aina dapat ps3!! abang mazri dapat gps (which lepas tu jual kat aku sebab dia memang tak gunakan pun), helmi dapat samsung s3 mini!! diorang semua naik pentas amik hadiah..lepas habis cabutan, mc buat announcement sapa2 yang tak dapat lagi sila beratur kat meja urusetia and cabut kertas kat dalam tuh..ikutla kertas tu tulis apa, itulaa yang ko dapat...aku? aku dapat voucher jusco...tak banyak tapi bolehlaa...ada gak dari takde langsung macam tahun2 sudah...overall oklaa...makan takdela marvelles sangat but still acceptable...just for fun skali skala daripada duk ofis makan hati konon keje melambak, bos tak appreciate ke hapa kat sini kita happy2 jelaa...tengok tahun depan dapat hadiah apa plak eh...

Friday, July 19, 2013

ADAM MIKHAIL IS ONE!!!

mikhail has turn 1 on last 28th June 2013. on friday memang takde buat apa2. cium2, gomol2 dia jelaa...at 1st aku nak tempah kek with edible image oscar oasis. but then bila nak schedule pikap kek macam payah lak...n we dunno nak celebrate kat mana pun...tambahan both of us kerja. so that nite aku discuss ngan alan nak celebrate camna birthday boy nih..so, kitorang plan nak ke toys r us kat great eastern mall carik hadiah dia, makan2 then kalau sempat bawak diorang pegi mandi pool kat rumah adik. budak, dapat main air pun dah seronok. luckily everyone pun ada melepak kat rumah so alang2, belila chocolate brownies kat secret recipe, call everyone (adik2 from my mother side) to gather kat rumah adik. 


so i have dressed them in turqoise and yellow. seronok bila dapat pakai bertema2 gini. susah ok nak carik yang matching for boy n girl. lepas zohor keluar pegi GE. dekat jer. 15 minit dari rumah, 5 minit dari rumah mak.


sampai sana hero tido pulak. takpe, tidola...cas bateri dulu.

singgah petshop. ariana was so excited, semua binatang ditegurnya. mulut dia je yg riuh.

dog, dog...mana mummy? sian dia mummy, mummy dia mana? alahai...sebbaik ada glass door, kalau tak mau dipeluknya...

mummy pun bertemakan yang sama...


babah cudn't find any turqoise shirt so he wear plaids to match with mikhail's pants ;)
ariana being cheeky like usual...

bateri dah penuh...mulalaaa....

mummy and birthday boy...

ariana je yang aku bawakkan swimming suit. mikhail pakai je seluar dia. aku n alan langsung lupa nak bawak seluar...sebbaik ada adik2 aku join mandi. diorang la tolong pegang bdk2.


aunty fatin excited mandi kolam


seronok ye...


lain kali bolehla kita datang lagi eh...
mikhail memang suka main dengan kakak yana...yana pun pandai main dengan adik...cuma kadang2 dia salah bajet, lupa adik belum stable lagi...maka menangisla adik bila terjatuh/terhimpit

trying to escape from uncle boy

aunty fina

mikhail is one!! with nda

main swing...bagus ada swing duduk gini kan...

ini jelaa yg sempat mummy sediakan sempena your birthday mikhail. Anak mummy yang sangat manja, sayang kakak, lasak, cerdik. Doa mummy sentiasa bersama anak2 mummy moga kalian menjadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat. Moga kalian ingat kami dan doakan kami buat bekalan kami ke syurga, in shaa Allah. Amiin.

GROUP PHOTO!!!

Monday, July 15, 2013

wedding zana. 18, 19 and 25th May 2013

so my sister zana dah pun kahwin. few month preparation. penat ahkak tapi puas hati segalanya berjalan dengan lancar. well, hiccups sikit2 tu adalah. so, takmo citer panjang2, let the pictures and caption tell you the story....


meeting kat rumah abah seminggu sebelum majlis. pembahagian tugas and a chance to meet up with dear relatives

  i was in charge of doorgift and these are my dayang2...hehehe


when you have 2 sets of parents, majlis juga perlu adil. majlis nikah handled by my mother. theme : purple
above pic is my sis fatin and my mom's father, our atok. still handsome kan?


kawin jugak akhirnya. sebak pulak bila fikir my baby sister is all grown up now. well dah tua pun. but she is the "adik" of the family. mana2 pergi orang panggil adik. even our younger siblings. she insist on doing everything own her own tapi doesn't have the time. hmmm...mentang2 wedding manager (me laa, sapa lagi) dia ada...

 
like me, abah nikahkan sendiri. 2 kali lafaz, salah abah. just like my time ;P


selamat sudah. short, simple n sweet. takyah bertaklik mak bapak anak bagailah...

 

pengantin with abah n aunty.


abah n my little brother, emir



these was majlis bersanding, the next day. theme : mint green. alan pakai hijau sebab dia n my cousin dapat tugas jadi mc. so, konon nak camouflage behind the scenela...skali dia suruh dj yg cakap. dia cuma sediakan text jer. hmmm...kita dah tau dia tuh malu...huhuhu
 grab this oppurtunity to meet up with my bff. tak puas tapi seronok jugak. dapat lepas windu...wuwuwu


budak yg suka camho senang je nak pujuk... :) 

majlis bertandang @ picc. kat bilik persalinan...santeknyerr dia...

the view from our seat

cantik lampu gantung2 gitu

the bride and groom walk the aisle

cake cutting. tak merasa pun kek dia...buat hiasan je agaknya...huhuhu

our baju sponsored by the bride. tanda appreciation katanya. thanks adik. tambah lg sepasang baju raya...

pelamin. simple but nice.



mother and nephew of the bride..

cousins



pengantin lama...moga kekal hingga ke syurga