ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, July 29, 2013

Puasa dan breastfeeding


this pic was taken 2 weeks before mikhail's birthday. sedih tau bila korek2 deepfreezer cuma dapat 3 ketul jer...setiap 1 tuh dalam 8-9oz...padahal aku makan kemain banyak...kalah orang berbuka...minum air, makan supplement, pam...cuma badan letih sebab masa tuh memang keje banyak sangat...kadang2 dapatla 3 kali pam...kadang dapat 2 kali jer...masa mengepam kejap every 4 hours kejap every 5 hours...mana dan...orang yang pernah melaluinya mungkin faham...yg lain mungkin cakap aku beralasan...however my husband pun dah cuba sedaya mungkin dalam menyokong aku bf mikhail. dibelikannya df, supplement, tolong aku buat keje rumah so that aku tak penat sangat...bila aku balik lambat, dia akan call dulu sebelum defrost susu...kalau aku dah nak balik, dia layan mikhail main2, minum air kosong dulu sementara aku berkejar nak direct feed...sebab sayang stok punya pasal...lastly kami redha...tapi kami puas...

time ariana dulu by 5mo dah campur dah...ni dekat setahun baru campur...okla tuh kan...ada progress...next baby kita target sethn setgh...kalau lebih lama lagi ok...taknak high hope...taknak pressure diri sangat lagi stress, lagi susu merudum...kalau dulu mak aku macam eee...apa bf nih...tak kenyangla apala...tapi bila dia tengok anak2 aku membesar dengan sihat, Alhamdulillah jarang demam dia pun mula support aku bf...

makcik aku cakap mikhail tak brapa nak fm...lambat je nak habis 3oz...kalau dulu sebelum puasa dapat bekalkan 15-16oz...sedangkan dia minum dekat 20oz...puas aku pesan kat makcik aku bg minum air masak tapi dia cakap kesian tengok mikhail mengecap2 macam tak puas...hmmm...yelah, minumla selagi ada bekalan...tak sampai hati pulak nak tahan2...bukan dibuang, diminum ye dak? balik keje dia bantai balas dendam..nak bergayut jer...sakit pinggang pulak duduk lama2...kaki pun kebas meriba budak bam bam encem nih...demi mikhail tersayang...

tau tak aku cuma sempat ganti puasa sehari je sebab takut susu merudum...ok, bukan aku tak percaya rezeki Allah tapi itu usaha aku...dalam Islam pun membenarkan...sekarang bila dah puasa nih aku cuma dapat bekalkan dalam 10-12oz sehari...dapatla 2-3 kali ebm, yang lain topup fm...takpela, dia pun dah setahun...untuk tahun lepas aku kena ganti lg 20 hari + fidyah...Islam itu kan mudah, takmo rumit2 k...tapi bila weekend memang 100% df...paling best sebab malam2 tak payah bangun bancuh susu...selak jer...dalam pejam2 mata dia tuh taula dia mencari...hehehe...ada sensor kot :P...nak pegi berjalan pun senang...aku carik corner2 pastu minumla ko kat situ...kakak dia dah kurang menyusu so, bawak sebotol cukup...beg mummy pun takdela berat sangat... :)


macam nilaa dia kalau kita leka n buat tak paham dia nak menyusu...dia gigit baju kita...kadang tuh tergigit isi perut kita ouch!! pastu bila nampak kita selak baru sengih2...hehehe...lawak tau mikhail nih...bila kita baring dia datang merangkak then sujud kat perut kita pastu terus golek baring...dia suka menyusu sambil kita baring...ai pun suka...leh rehat...hehehe


anak mummy yang kuat ngempeng...dia menyusu tak lama...dalam 10 minit pastu dah...repeat after 1 half or 2 hours later...bila dah sudah tuh dia lepas siap meleleh2 susu kat pipi...pastu sengih jer...sedap eh mikhail?



::: mummy's milk is the best :::

4 comments:

Putri Nur Suhaily said...

sama la kita kak...
rany pun dapat BF jap je...
skang dah campur dah ngan FM...
lily plak start kurang susu masa sakit sebelum puasa...
sakit tekak mana ada selera makan sangat...
tu yang tak ada susu sangat tu...
kesian dia...
mula2 dia tak nak juga tau..

arLene said...

yela lily, rezeki masing2...kita cuba usaha yang termampu...yana tuh pun sebab masa 4 bln dia demam, dr suh dia puasa...pastu susu akak block, terus merudum...siap jadi nanah dalam B...takpe, ada rezeki next baby kita cuba lagi...

Elyn Sani said...

Salam, sori kalau ganggu. Termsk blog u dr insta alyn. Utk bf, u dah try shaklee? I amik esp dgn alfalfa alhamdulillah susu ok.

arLene said...

hi elyn. i memang amik shaklee full bf set..susu ok kalau direct feed cuma masa tuh busy so susu pun drop sket...Alhamdulillah lepas raya nih susu macam naik balik sket..hopefully terus naik sampai mikhail fully on breastmilk again... :)