ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, December 30, 2011

ko ado?

bil aku bulan lepas...amacam?

Thursday, December 29, 2011

takde citer menarik pun tapi kalau nak baca, panjang gakla...

hai korang...buat apa? bz sebab akhir tahun nak tutup akaun ker? or tengah bersenang lenang menghabiskan cuti? harini last day aku keje...sobs...FOR THIS YEAR...hahaha...ok, tak lawak. kat ofis nih pun lengang jer. tapi takpe sebab keje tak banyak. cuma pagi jelaa bz sket nak print2 report and memo. lepas tuh petang, internet ini ana yang punya. hahaha. harini gak mak aku suh hantar ariana ke rumah dia sebab dia nak bawak gi birdpark. dia dapat voucher makan kat hornbill restaurant kat dalam tuh. aku dah siap2 pack barang2 dia in 2 different bag. 1 untuk rumah, 1 untuk bawak jalan. baju spare lak lupa nak bagi. pandai2laa mak aku nanti. kot bocor ke hapa, merasalaa ariana dapat baju baru. hehehe. pandai tak aku?


aku sebenarnya reluctant nak habiskan cuti sehari nih. dahlaa mc lama harituh. mesti orang2 berkata2 di dalam hati (aku tau mesti ada punya) setakat sehari pun taknak forfeit kah? tapi memandangkan mertua dan ipar duai nak datang berkampung di rumah aku start besok, and diorang arrive pagi, and alan pulak ada meeting kat sekolah, maka aku pekakkan telinga, butakan mata jelaa. anyway, i'm still entitle for that 1 day kan? so, harus aku n alan start mengemas rumah sekemas2nya dan tukar segala cadar, sarung batal, etc supaya imej menantu kesayangan dapat dikekalkan. hehehe...


the reason for them being here is to attend a wedding at sungai buluh on saturday n survey wedding stuff untuk sil-ina. aku plak dah pikir nak shopping shawl bagai nak rak kat jalan tar. nak isi kekosongan jiwa bulan lepaslah kengkonon. oh, adik ipar aku nih nak bertunang in february and kawin in june which aku confirm aku akan dapat jawatan penyandar tetap(bersandar di mana2) memandangkan insyaAllah aku pun by that time tengah sarat...


pastu 3 jan nanti kebetulan pulak ada appointment nak jumpa baby A. tak sabar pulak rasanya. last check up was a bit dissappointing sebab imej ultrasound yang doktor print langsung takde bayang baby. gelap jer. kali nih kalau tak terang gak, aku nak mintak dia print lain. kena caj tak agak2 nya?


wei, sapa ikut citer "tentang dhia"? malam nih last eh? cam hapa jer citernyer. aku nih berkobar2la ikut sebab lepas tonton.com kena ban kat opis nih, aku cuba nak ikut drama bersiri melayu kat tv. nak harap citer lain semua lepas kul 10pm. aku dah terpisat2 nak tido dah. gigih nih balik keje terkejar2 amik tren takut terlepas. aku expect citer pasal dhia bercinta ngan zikir lepas kawin sebab diorang kenal kejap jer kan. ala2 sweet2 romantikla. rupanya asiklaa citer pasal mak mertua dia giler membomohkan orang ngan si melie. pastu nasib diorang terbalik. yang baik, bertimpa2 musibah. dhia tuh dahla tak pandai, mak bapak mati, mertua ipar jahat, sekarang kanserlaa pulak. azmi tuh yang paling kesian. yang si melie tuh lepas 1-1 dia bernasib baik. ada jer orang2 baik yang tolong dia. apa jer pun musibah dia selain mak dia mati? isyh. aku tak sukalaa tengok citer2 duka lara nih. rimas. tapi tulaa, dah ikut, nak tak nak kena habiskan. klau tak, aku yang lara memikirkan apa ending dia. patutnya tukar tajuk citer tuh. bukan "tentang dhia" tapi "mereka dan keluarga mereka" kan? kan? kan?

Wednesday, December 28, 2011

not so Wordless Wednesday : last weekend trip to the National Zoo

peace!!

ready?

the long walk to the entrance

proof we went there.

the long queue. but still ok.


i personally ask the giraffe to give a special post. :P

its windy and the elephant cooperates. just nice

"bird!! bird!!" no its ostrich "bird!!" sukati kolaa nak

ostrich's eggs. hitam rupanya eh?!


free porn? errkkkkk...

tiger - sleep
mummy n yana
camel - sleep

rhino - sleep

the only pic of us. jadilaa...

overall its oklaaa with the nice weather despite that we went there at noon. but the price of food inside cekik darah. better bring ur own food. oh, and noon is sleeping time for MOST of the animal. sampai yana pun dunno where to look at when we pointed out the animals. ini animal kah or batang kayu? hehehe

Tuesday, December 27, 2011

panggilan baru

aku rasa nak masuk 2012 nih aku nak ubah sikitlaa environment blog nih. bukan, bukan aku nak ubah background. aku still sayang lagi rupa blog aku cuma aku nak ubah panggilan. ye, aku mengada nak tiru orang. aku dok panggil husband aku dengan nama jer- alan macam kuang hajar sangat (padahal kalau kat luar memang aku panggil gitu selain yang). pasnih aku nak panggil dia cikgu sebab dia memang cikgu kan. pastu baby dalam perut aku nak panggil baby A coz memang confirm nama dia start with A cuma belum decide nama apa. n ariana biarlah kekal ariana/yana coz memang itu pun aku panggil dia. belum boleh nak berkakak2 lagi. dia bukan paham pun. lagipun aku suka nama ariana tuh coz bersusah payah aku carik nama tuh setelah kahwin dengan alan coz family dia SEMUA nak A. dah laa kazen2, sedara, pakcik2 aku ramai giler A. jenuh nak carik yang tak sama. kang bila kenduri, panggil anak sendiri, datang budak lain plak. tak best. dan lagi aku suka bila personaliti ariana sebijik macam nama dia. ariana = vivacious = bersemangat, gembira, ceria. yelaa, orang kata nama nih doa kan...

mak aku, aku nak panggil datin boleh tak? sebab mak aku memang slalu feeling2 datin. bapak aku aku nak panggil apa eh? pak enal macam tua sangat. eh, bapak aku memang dah tua tapi dia plak feeling muda sebab kalau korang tengok dia, tak macam 58 pun. serius wei. dulu abah aku datang nak amik barang2 aku kat hostel U, kakak2 senior gatai kata diorang leh jadi mak tiri aku. hek eleh. aku dah ada mak tirilaa...cukupla 1 eh. pastu pernah skali aku jalan2 ngan abah aku kat pasar ramadhan. ber3 dengan adik aku emir yang masa tuh baru few months old. orang ingat aku bini dia. eeee...meremang bulu tengkuk. abah aku still aktif siap gi surfing wave okeh minggu lepas kat bali. haa...dia memang giler aktiviti. dia kata dia nak try skydiving plak pasnih. eeee...aku pun tak brani camtuh. aku panggil abang enal kang rasa geli ketiak pulak. ehhh, aku panggil abah jelaa...adik2 aku cam biasa laa...guna nama sendiri cukup. nak bagi gelaran pun ramai sangat. kang aku yang terconfuse plak. ok, kira ngamlaa tuh. kita tengok post2 2012 lepas nih eh...eh, maksud aku nanti2 laaa...pasnih ada lagi post lain before 2012.

p/s : cakap berdegar2 ingat banyak sangat nak ubah padahal....hehehe

Friday, December 23, 2011

sebelum aku tutup mata

sebenarnya banyak benda aku nak citer masa 3 minggu aku sakit tuh. masa sakit tuh macam2 yang aku fikir. memangla fikir macam2 dah aku pun rasa macam nak mati dah masa tuh. aku nih doklaa pesan macam2 kat alan "kalau alin mati, bla bla bla" sampai mamat tuh marah aku. dia kata pehal lak asik cakap macam nih jer. aku rasa macam tak ready lagi nak tinggalkan family aku tapi mana ada orang yang betul2 ready nak tinggalkan dunia nih kan? mesti ada hutang piutang yang belum selesai, silap yang belum dimaaf, anak yang belum habis diajar how to face the world, perkara2 yang tak terucap, rahsia yang kekal rahsia, ibadah yang compang camping, amalan yang tak cukup, macam2 lagilaa.


aku siap bagitau password aku kat semua online banking, blog, email, pin no tapi alan buat2 tak dengar jer. dan perkara yang paling2 aku tekankan ialah TOLONG SELESAIKAN HUTANG AKU. aku tau aku ada duit untuk settle semua hutang tuh daripada insurans, kwsp, asb, unit trust dan investment aku yang lain. so, takde istilah takde duit tapi boleh ker aku percayakan mereka2 yang masih hidup nih untuk jalankan amanat aku nih? hati aku tergerak bila semalam baca entry green apple pasal seorang bapa yang berhutang, ada harta tapi anak2 dia bayar tak habis then bahagi2 kan harta sesama diorang. isyhhhhh. arwah onyang aku pernah cakap, walau 5 sen hutang kita, kita takkan masuk syurga. walau dah habis cuci dosa kat neraka, ko duduklaaa in between. syurga tak, neraka pun tak sampai bila2. takut aku dengar. kalau kes bapak tadi tuh? camna eh? adakah dosa hutang tuh berpindah pada anak2? atau kekal bapanya berhutang?


aku ada beli rumah and loan rumah tuh under nama aku, aku tak risau sangat pasal ada mrta. means loan akan settle by insurans kan? hutang credit card camna eh? hutang ptptn? Alhamdulillah buat masa nih aku takde berhutang dengan orang. and aku nak cuba kekalkan begitu. kalau ada pun mungkin dengan adik aku zana jer. well, dialaa pemegang amanah aku since banyak penama aku letak nama dia. sebab dia membesar dengan aku dan faham sangat2 pasal berhutang nih. dia paid off cc dia every month even tho bulan tuh credit RM2k++. pastu nak makan mai datang pinjam ngan aku. kengkadang kesian dengar ayat dia "kak, pinjam seploh buat blanja harini. takyah bebanyak coz besok dah gaji" ngam2 jer. hehehe. ok jer, aku pun tak kisah. memang abah kitorang dah pesan. we only have each other and we have to look out for each other. tapi aku takut pulak bila aku letak zana sebagai penama akan membebankan dia. yelaa, alan, anak2 aku, mak abah aku pun ada hak ke atas harta (ceh, macam banyak) aku. aku cuma berharap mereka2 nih dapat bersepakat demi kebaikan aku di alam sana nanti. duit boleh dicari. aku carik duit untuk 1. diri aku, 2. keluarga so diorang kenalaa dulukan hak aku kan? kan? kan?

Wednesday, December 21, 2011

membebel di pagi hari

kelmarin (selasa) pegi check up. follow up kat tawakal and jumpa gynea. gynea aku tu pun sebenarnya dari tawakal tapi dia ada klinik/hospital bersalin kat melawati. dr abdul rahman. dia ada every selasa n khamis jer. hari lain kat tawakal. masa aku admitted harituh dia tau aku admitted tapi tak jenguk pun aku sebab doktor chan yang handle aku bagitau dia aku taknak jumpa dia. sampai hati dr chan manipulate ayat aku. aku cuma kata tak apalaa, saya taknak susahkan dia. bukannya kes maternity pun. segan bila dr rahman bagitau gitu. ok, back to topic asal.


kat tawakal, dr chan kata aku dah sihat. no need any medicine or follow up check up. Alhamdulillah. pastu zass pulak ke melawati jumpa dr rahman. borak2, scan, development baby ok. seiring dengan umur dia. dr scan lagi nak carik cyst tuh tapi tak jumpa. kemungkinan dah dissolve sendiri but still kena cuba carik lagi next checkup to confirm. kalau betul dah dissolve sendiri, syukuuurrrr Alhamdulillah...aku memang tak tenteram bila fikir pasal cyst nih. yelaa, kalau betul ada, kena operate by 14-16 weeks. pastu perut kan akan membesar. aku risau luka jahitan tak sempat sembuh, terbukak ke apa. eeee....ngeri...hopefully dia betul2 dah takde. dr kata kalau jenis yang dissolve sendiri tuh luteal cyst n dermoid cyst pulak jenis yang makin membesar n jadi sel matang seperti gigi, tulang, rambut n kulit.


dah melepasi 12 weeks nih jugak selera makan aku macam orang tak jumpa makanan setahun. isnin lepas aku ajak alan makan luar. special sikitla. kesian dia ke hulu ke hilir uruskan aku n ariana. puas suruh dia pilih. katanya janji ada nasi. aku lak nak makan western/pasta. so ke sakura kristal laa. order lambchop n hot honey lemon untuk aku, nasi goreng thai n iced choc untuk alan, sepinggan otak2 muar, chicken sandwich n air suam untuk ariana. well, sebab nasi goreng tuh boleh pedas melampau pulak, akulaa yang makankan separuh. separuh otak2 n set ariana pun aku bedal. lambchop 3 keping tuh dah tentu2 aku sorang jer makan. pastu leh tambah teh o ais lagi. balik rumah takde rasa bloated ke hapa. macam ada space lagi. eh, ada ulat ke hapa dalam perut nih. gambar makan takde coz dah tak kuasa nak keluarkan kamera.


masa sakit aku turun 4kg dalam masa 2 minggu. pastu bila dah sihat aku naik 2 kg dalam masa 4 hari jer. syabbassss alin. senyum jer dr rahman tengok aku naik berat. memang dia suruh aku naikkan lagi. padahal before pregnant aku dah kategori gemuk dah. bmi aku memang dah over. masa pregnantkan ariana dulu pun macam nih. gemuk sebelum pregnant. pastu berat maintain jer. tapi baby ok jer. means aku turun berat masa pregnant n berat baby naik. isyhhh...panjang betul aku nak citer pasal berat jer. nampak sangat nak cover. hehehe.


oh, perasan tak aku dah upload gambar kat previous entry? memula aku nak letak caption n susun2 in between cerita but semalam ntah apa problem asikla "error on page" jer. maka aku upload gitu jelaa...janji ada gambar. kalau tak rasa kosong jer. oklaa, tu jer nak bebel harini. bai.

Tuesday, December 20, 2011

she's 23 month now? oh em gee...







ini budak since baik demam banyaaak akal sikalang. makin lasak kengkadang membuatkan mummy dia terfikir, boykah anakku? tapi bila dia pun menyibuk nak pakai mekap, mummy kembali lega walaupun mekap yang mummy calitkan cuma kelongsong lipstik kosong. itupun dah menjuih2 bibir dia menahan air liur. gelagat dia membuatkan mummy dia kengkadang berasa oooohhhh...aaaahhhh....waaaahhhh tapi ada jugak sekali skala berdepek kena pukul sebab nakal. babah dia tengok ajer. kagum takde, marah pun takde. lelaki, pandai simpan emosi.





kalau nak cerita gelagat dia 1 persatu memang takkan ingat tapi antara yang paling melekat kat kotak akal mummy dia bila dia asiklaaa mintak biskut. beli sepeket biskut kering yang kecik2 saiz 2 jari tuh cuma bertahan 2 hari sahaja. nasi makinlaa susah nak bagi makan. diluah kat tapak tangan yang kecik tuh pastu dibalingnya kemana2. kalau mood baik, dia luah kat dalam pinggan balik. tupperware biskut tuh selagi ada depan mata, itu jelaa yang dimintaknya walaupun dah nak tido sesangat. jenuh sental gigi dia dipagi hari.





dia jugak suka gelakkan orang yang tgh bersiap nak mandi (separa bogel sambil nak pakai towel) sambil cakap "eeeeee....malu arrr" padahal kalau dia bertelanjang bulat tuh, dia sendiri jugak yang cakap macam tuh. ntah dia faham ke tidak konsep malu tuh. kalau dengar orang kentut lagilaa dia suka buat2 melopong pastu tersengih2 cakap "put put" padahal kalau kita cakap macam tuh bila dia yang kentut, haram dia buat tak tau macam takde apa berlaku.





sebelum tido kena tengok video paparan muka sendiri sambil cuba buat balik aksi2 dalam video tuh. kengkadang ada video tuh masa umur dia few months old, setakat tepuk2 meja pun nak ditirunya. Alhamdulillah, dia faham mummy tengah bawak baby. skali skala dia sendiri datang cium perut mulat mummy sambil cakap baby, baby, baby, oohhhh. eh. tak sia2 mummy praktiskan dia dengan doll baby tuh. harini entry special buat anakku, baby tuaku, my precious sebab ni last month dia bergelar setahun++. next month dah umur 2 tahun. cepatnyer masa berlalu. mummy and babah sayang yana selalu, walau ada adik2 nanti, insyaAllah kasih sayang mummy n babah takkan berkurang.





macam biasa, entry takde gambar. nanti2la aku update. kat rumah skang susah nak bukak laptop kalau yana ada.

Monday, December 19, 2011

nak kemas blog bersawang

[updated : dah ada gambar tapi takyah letak caption eh...]







pon pon...tumpang lalu...uisyh, dekat 3 minggu tak update apa *kebas2 habuk*



all this while aku memang tak sihat sangat2. nih harini baru datang ofis. since awal december aku mc, sampai jumaat lepas. in between admitted hospital 4 hari. kuat sungguh penangan demam kali nih. takdelaa direct mc 3 minggu. memula mc 1-2 dec, pastu 5hb keje, kat ofis macam nak pengsan. mintak balik awal, pastu 6-7 dec mc lagi, 8hb datang ofis camtuh gak. demam dah kurang tapi badan aku since awal december tuh lemah sangat2. batuk kong kong rasa nak pecah dada. baru aku tau macamana yang makcik aku cakap harituh dia batuk sampai rasa cam nak mati. nih lemah tahap nak mandi pun kena duk atas bangku. pitam depan bilik air pun ada gak. sampai ariana duk tarik2 tangan aku panggil mummy, mummy. alan dah panik, nak angkat tak larat. last2 sapu air kat muka, aku sedar balik. dibiarnya aku baring kat atas alas kaki tuh sampai aku sedar betul2 baru dia papah aku baring kat bilik. sepanjang aku sakit, memang tak tido ngan ariana langsung. ada skali dia tido ngan adik alan coz kitorang dua2 demam, ada skali aku tak amik dia langsung dari bbsitter. tapi 2hb tuh dia kena gak demam. sib baik tak lama. aku gagah2 jugaklaa jaga dia time demam tuh. kasihkan anak. tenaga tuh tetiba cam ada extra bateri lak.



9hb tuh asalnya aku mc. sampai aku cakap kat doktor aku sakit mata sebab demam aku memang dah kebah tapi aku still tak larat nak bergerak apatahlagi nak keje. kebetulan pagi tuh taik mata memang berselepet sampai susah nak bukak mata. so, dapatla ubat titis n mc. tapi petang tuh lepas alan balik solat jumaat, aku terlantar jer kat sofa. nak makan pun tak lalu. badan dah rasa seram sejuk. rasa nak pengsan. macam2 laaa...aku nak citer pun tak reti. aku ajak alan gi tawakal nak check darah. takutlaa kalau2 denggi kan. pegi dalam kul 3pm camtuh. lepas amik darah, tunggu result, jumpa doktor, sedut gas, dapat result, doktor kata darah aku dah masuk virus. sebab batuk lama sangat. thats y aku demam on off n badan lemah. plus coz aku pregnant, ubat yang doktor2 sebelum nih bagi tak cukup untuk hapuskan virus, so, kenalaa admit. aku memang dah prepare nak admit. tapi dalam beg cuma bawak panties 2 helai jer. haha. kepala dah ting tong itu jer yang sempat aku sauk. admitted pukul 7pm, aku halau alan balik coz kesian ariana tak berambik dari bbsitter lagi. aku call mak, adik2 aku. zana offer nak temankan aku malam tuh.



alan datang balik malam tuh dengan ariana, mak n adik2 aku dengan barang2 yang aku kirim. 4 hari aku kat sana doktor masukkan air 3 botol, sedut nebulizer 3 kali sehari n ubat makan batuk+selsema+antibiotik. itu jer pun bil lebih RM3K!!! mahal betul. belum operate ke hapa lagi tuh. seb baiklaa claim company. dalam bil tuh yang paling mahal is doc's ward review. doc cuma datang pagi SEKALI jer than check blood pressure sket, suruh batuk2, then tulis report. tuh jer makan 200 lebih sekali visit. dahlaa adik aku teman takde extra bed ke, bangku lipat tuh ker. at least dulu aku masuk putra specialist kat melaka dia bagi toilettries, towel, jag n mug as souvenir yang ko boleh bawak balik. itupun hari keempat aku yang mintak doktor discharge. kalau tak, dia nak tunggu sampai aku memang tak batuk langsung.






aku discharge 12 dec pastuh dia bagi aku mc sampai end of the week. aku ajak alan balik melaka sebab aku kesian dia sorang2 nak jaga aku n ariana. nak urus rumah lagi. kalau kat kampung, confirm2 adik ipar n mertua aku yang masakkan makan. ariana pun ada kawan nak main. lagipun sejak cuti sekolah, alan dapat balik sekejap jer. biarlaa dia balik cuti puas2 lepak ngan mak ayah dia. mak aku? hmmm...my mom kan ahlil poilitikus, bz manjang. takpe mak, ai tak kecik hati apa pun. ai paham. u pun paham kan? thats y u tak marah ai balik kampung kan? jangan marah ye mak...kat kampung mak mertua aku dah ready ngan kerang rebus, hati lembu, air barley sebab doktor kata aku low blood....kan aku kata aku menantu hantu kesayangan, hehehehe...kat sana memang aku bantai baring tak kira dimana2. depan tv ker, dalam bilik ker. memang tenaga tuh belum marilaa orang kata...hari jumaat tuh baru betul2 aku rasa ok sket. ok tuh means dah boleh buat keje sikit2 laa...masak bubur anak, berdiri lama sket kat dapur tuh. kira oklaa bagi aku tuh...laa nih aku rasa makin bertenaga. tapi belum tahap yang aku boleh berlari kejar ariana kat mall lagi. jimat duit aku dekat sebulan tak jejak mall...hehehe...






apalagi eh? oh, kandungan aku dah reach 12 weeks. means risiko miscarriage tuh dah makin kurang. Alhamdulillah. hopefully demam aku yang tinggi harituh takde effect apa2 kat baby. masa pegi check up pun tengok beria2 dia duk tendang2. aku pun pelik, padahal baru 3 bulan. aktif ye anak mummy nih. boy kot. hehehe. kalau girl pun ok jer. besok ada check up lagi. gynea and follow up kat tawakal. doakan aku makin sembuh dan kuat yer...






p/s : nanti kalau sempat aku update balik letak gambar k...kalau sempatlaaaa...

Friday, December 2, 2011

Tuesday, November 29, 2011

dah terdesak, boleh pun buat...

pagi nih rasa berat sangat nak pegi keje. bangun macam biasa tapi bila tengok alan flat demam since last nite. tambahan ariana yang syok golek2 atas katil rasa nak join jer diorang. but, life must go on. plus, cuti tinggal 2 hari untuk next next next checkup. next appointment wajib mintak mc. doktor kedekut taknak bagi pun aku nak mintak jugak. "vontot saya dah sakit kena cucuk nih, mc please......"


last weekend takde apa yang menarik. melaka hujan hari2. cadar n selimut pun asiklaa basah balik. thanks to me yang ketiduran. luka ibu dah sembuh tapi sakit perut plak maybe becoz asyik melantak masak tempoyak walaupun sedar akibat di kemudian hari. anak2 sedara pulak dah ditegah dari datang sebab masing2 masih belum recover from chicken pox. but tersesat pulak seorang yang dah baik tapi masih tergaru2 kopek kudis. isyhhh...buat aku tak senang duduk bila ariana menyendeng2. aku cuma mampu berdoa moga dijauhkan penyakit tuh dari ariana. at least not now. n semalam balik dari melaka, alan pulak demam. tingginya suhu boleh diumpamakan kalau budak yang kena, haruslaa masuk ubat kut vontot. laa nih tengah jaga diri sendiri after wife berkali2 mintak izin nak jaga disuruhnya pegi keje jugak. mungkin dia tau wife dia ada agenda lain.


bila orang kuat pun flat, baru kita sedar yang kita nih kuat sebenarnya walaupun tekak ada lagi sikit2 loya. bila perlu, tekak pun dah tak rasa loya, badan lemah pun jadi kuat. larat pulak mandikan anak yang makin lasak. dukung naik turun tangga, bersilat di dapur, lipat kain walau mata dah kuyu. bukan, bukan nak puji diri cuma aku rasa wanita nih memang ada kuasa saiya tahap ketujuh bila diperlukan. tapi bila ada suami yang gagah, mulalaa mengada2 anak berak pun mintak dicebukkan. hp dibilik pun mintak diambikkan. gedik sungguh, bini sapalaaa tuh.


oh, lupa plak. salam maal hijrah buat semua yang beragama islam yer. kat melaka ayah baca doa akhir tahun, sil-ina baca doa awal tahun. yang lain mengameenkan ajer. moga aku hilang culas dalam mengerjakan solat terutamanya subuh. menjadi contoh yang baik buat anak2 supaya menjadi soleh dan solehah. menjadi anak yang lebih baik buat parents kami dan hamba Allah yang lebih baik. ameen.

Friday, November 25, 2011

apa tajuk aku nak letak nih kalau cerita pun macam rojak?

haa boleh tak tajuk gitu? sajer buat panjang2 diorang kata stylo. yeke? *sambil check balik sapakah gerangan yang berkata begitu*


sejak balik dari cuti iaitu kelmarin (selasa aku gi cucuk montot) aku perasan cam ada something wrong ngan internet nih. bebudak opis nih cakap IT kitorang upgrade ke IE8.0. tapi ape pasal banyak bloglist aku yang takleh bukak haa? kalau dia bukak pun cuma nampak kepala jer. badan, isi, content haprak takde. mulalaa boring nih. nak reply pun takleh. nak reply apa kalau tak tau apa kebenda diorang membebel dalam blog tuh. adoiyai. diorang nih kan. menyesal aku tak blajar cara2 hack server opis masa kat U dulu. laa nih kalau nak apply apa aku blajar pun dah tak relevan. jauh ketinggalan.

tadi baru berkesempatan jumpa kakak opismate kat tingkat 19. last friday husband dia meninggal mengejut due to heart attack. sedih sangat coz aku tau akak n abang nih memang belangkas habis. kemana2 berdua. tiap2 petang slalu nampak husband dia tunggu kat bawah. anak2 4 orang pun kecik2 lagi. yang sulung baru form 2, yang paling kecik 5 tahun. sebak dengar citer dia. tapi aku salute giler coz akak tuh citer tapi tenang jer muka dia. sedangkan aku yang dengar nih jer pun dah meleleh2 airmata. dia kata dia kenalaa strong demi anak2. dan kekuatan dia adalah daripada anak2 dan family jugak. yup, aku setuju.

weekend nih pakcik aku kawin kali kedua. dak, bukan bini 2. dia duda. eloklaa...kalau dah makin tua sok, ada gak orang tolong tengok2 kan. TAPI ex wife dia tak bagi anak2 pegi kenduri pakcik aku nih. kira dendam tak habislaa nih. seeeeee...kan aku dah kata. pasangan divorce neh, anak2 yang akan jadi mangsa. kerat jarilaa kalau korang kata takde. sikit sebanyak mesti diorang akan control anak sebab itu jer kaitan yang ada untuk diorang control ex diorang tuh. aku faham situasi sepupu2 aku tuh. been there, done that. tapi kalau aku, aku pergi jer selepas berhujah ngan mak aku. takyahlaa over sampai ko peluk cium bakal mak tiri, cukupla amik hati bapak dengan menunjukkan muka pada hari bahagia dia. kalau tak diberitahu (macam aku) kira takleh laa nak kecik2 hati. turn kitoranglaa plak nak kecik hati. tapi aku rasa sepupu2 aku nih tak pergi kot. diorang nih ala2 alim stok2 tudung labuh sekolah agama private nun di sinun. so, melawan cakap ibu adalah a BIG NO NO no matter what. aku tak pergi sebab abah aku tak bagitau pun. makcik aku yang bagitau kali nih cuti weekend 3 hari. kesian kat alan eventhough cuti sekolah, dia tak dapat spend time lama2 ngan family dia. so, aku skip jelaa. lagipun abah aku ada sebagai wakil, jadilaa. dengar2 bakal wife dia lagi muda dari aku. pakcik aku dah 53 tapi takde uban n rupa tuh ada. ala2 dato k ngan siti. hehehe. tapi pakcik aku tak kaya. biasa2 jer


tapiii...rasa berat nak balik sebenarnya sebab anak2 buah di sana tengah bergelumang dengan chicken chop. eh, chicken pox. tapi tengok alan duk tanya2 jadi tak? jadi tak? aku balik jugaklaa. mintak2 dengan kuasa Allah kami sekeluarga tak berjangkit. amiin...

ngeeeeeee....*muka happy*

Alhamdulillah...settle...ada sapa2 nak bagi award tak?

Thursday, November 24, 2011

degil tak boleh di ajar

aku tengah tak keruan nih. tanda2 dah ada. doakanlaa aku sukses harini. ni pun dah call alan mintak amik. rasa tak larat sangat. balik nih aku nak tutuh makan semua biar dia keluar habis. lama sangat dah. lebih seminggu wei. kalau ye pun nak lepak, janganlaa lama2...


apa aku merepek nih? dah seminggu lebih nih. kalau korang, 2-3 hari pun mesti tak keruan. buncit toksah katalaa...perut dah serupa mengandung 6 bulan. orang pun tak agak2 nak bagi seat dalam lrt...eh, tak paham lagi ker?


aku tak kira. malam nih akan aku usahakan jugak...aku nak...


*
*
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


poo poo!!!!

Monday, November 21, 2011

my cousin's engagement and my whereabouts

hmmm....bosan. seriously takde mood. ada jer event between family members tapi kamera dalam beg remain dalam beg jelaa. last friday finally manage to go for our anniversary dinner at TLG. memula dia kata fully book but then they squeeze us in after i made a sad face. hehe. alan ordered their chicken chop (as usual *yawn*) and lychee drink as i ordered their big ass burger (yes, sila percaya nama dia memang camtuh), take away lasagna and pudding raja desserts bawak gi rumah mak (orang pentamak memang cenggini yer). at last tak dapat rasa both coz my mom dah balun semua. tsk. takpe, next time nak order lagi pudding tuh.




on saturday our putri amn0 had this 2 days event-sort-of-carnival going on at wangsa walk. so, sebagai orang yang sekejap timbul lebih banyak tenggelam aku take role untuk jaga colouring contest from 10.30am-12.30pm. selebihnya aku tak pergi coz alan pun takde, pergi PD sempena family day without family anjuran sekolah dia. ntah hapa2 ntah. itupun aku bawak ariana skali, susahlaa nak bertugas bawak anak kecik nih. (alasan!!!) that nite aku tido rumah mak coz the next morning kitorang nak ke rumah pakndak kat kajang. kazen aku - deana bertunang. zana tido rumah pakndak coz dia mekapkan deana. gambar aku cilok dari fb deana. (pinjam yer)




deana yang pakai baju pink ngan selendang nak taknak. hehehe. lawa tak kazen aku nih. rupa ala2 pan asian sket kan? cakaplaa yer.... parents dia yang pakai hitam tuh. pakndak aku adik mak aku. dalam gambar nih dia nampak biasa jer tapi kalau dia pakai key, jaket kulit ngan spek hitam naik motor virago tuh, cam mat saleh sebijik! dia sorang jer lain sket coz masa pregnantkan dia, opah aku terkejut bukan kepalang (kena elaborate coz opah aku terkejut betul2 sampai mengigil2) bila 1st time tengok doktor mat saleh tinggi besar. maybe ada terkenan sketlaa. itu opah aku yang cakap yer. nama pakndak aku pun lain sket. adik bradik lelaki lain ada "din" kat nama diorang macam taharuddin, amiruddin etc tapi nama dia muhalim. itu aku taktau pasaipa.


balik dari kajang aku hantar mak ngan adik2 then terus balik rumah and sambung tido 3 branak sampai kul 5. terbangun bila dengar alan dok kosek2 basuh beras nak masak nasik. laparlaa tuh. kalau ikutkan aku malas masak tapi kesian pulak kat semua terutama diri sendiri coz makan sikit jer masa kenduri tghri tuh. ariana plak tak makan langsung, susu n kuih apam jer. alan pun makan megi jer tengahri tuh. aku masak simple2 jer- sambal sardin, ayam goreng n goreng sawi n cendawan tiram. itupun aku makan sambil geleng kepala rasa macam sedap sangat. hahaha. orang dah lapar, nasik ngan telur goreng pun lazat. ariana pun makan banyak gak. alan suap separuh, selebihnya dia suap/main sendiri. alan dapat sauk a few things from the family day. dapat hadiah cermin hiasan from the lucky draw and a tea set ala vantage. seb baik ada hasil, kalau tak...nak merajuklaa....

Wednesday, November 16, 2011

5th Anniversary Giveaway

this entry is specially for ayu and khairy sempena anniversary mereka yang ke-5.






1. ucapan ROMANTIS pada ayu dan khairy:






to the most beautiful couple i've ever known. with 2 boys of your own.


your wonderful love for each other are transparently shown.


may it last your lifetime through, until the grey hair grown.






p/s : amacam? ada harapan menang tak? :P

p/s/s : harini pun anniversary aku yang ke-4

Tuesday, November 15, 2011

macam2 ada...

- hari ahad otw balik dari rumah mak, ada keta &%#$ tiba2 keluar simpang n terus masuk lane kanan which aku tengah melaju. force me to break emergency nak elak cium bontot keta low power. ariana jatuh bergolek masuk bawah dashboard. sebbaik dia duduk, kalau berdiri tak pasal tercampak ke cermin. nauzubillah. memang kena honnnnn dan kena makila keta tuh. kalau dah tau keta lambat pikap, sila sedar diri jangan terus masuk lane tanpa tengok side mirror. DODO.

- before that bawak ariana ikut mak gi beli burger. suddenly mak stop tegur kawan dia and show her "this is my cucu". then kawan dia tanya, "eh betul ker? u tak jemput pun kenduri?nikah kat masjid jer ker?" (sangat biadap makcik itu) *bunyi cengkerik* my mom tak attend my wedding - antara kesan yang diterima as a child of divorced parents. lenkali aku nak tolong jawab "saya nikah kat london makcik. kenduri kecik2 jer" ok tak?

- semalam mengamuk ngan ariana dan alan sebab tak tenang nak marathon tonton.com. malam jelaa nak tengok coz alan angkut laptop gi sekolah. then this morning alan siap packkan laptop dalam bag pack bagi aku bawak. yeehooo...*sambil layan ulangan cinta elysa*

- ada kucing yang sangat baik hati tabur baja selonggok depan pintu rumah pagi tadi. balik dari hantar ariana tengok dah bersih. malu kat jiran seblah. dah brapa kali dia cucikan. kengkadang dia siap simenkan lubang2 tuh n siram petrol bagi hilang bau. sangat beruntung dapat jiran camni.

- last nite terlupa masukkan sayur dalam fridge. this morning, karot selamat lagi tapi kacang panjang selamat digigit2. eeuuwwww...masuk tong teruslaa. nanti kau cik T. mementang aku takleh pasang jerat skang.

- hati rasa sedih jer. tekak loya asik nak muntah. perut cramp. camni ker rasa pregnant? seriuosly lupa camna pregnantkan ariana dulu. yang aku ingat, aku kena beli 2 bungkus dinner. satu confirm akan dimuntahkan. satu lagi untuk backup.

- besok anniversary yang ke-4. rasa biasa tapi bersyukur masih panjang jodoh. dinner kat TLG jelaa kot.

- ariana asek mintak tengok video dia dalam hp aku. sampai ngantuk2 aku tekan play. yang dia tau "agi, agi" maam besar nih!

- besok last day submit GA ayu. actually draft dah siap tapi malu nak publish. orang lain semua best2.

Sunday, November 13, 2011

daapp


enjoying her chocolate sampai berlemuih

Saturday, November 12, 2011

the blue musketeers












tak dak ceghita. saja upload gambaq lama. jangan mara haa...

Friday, November 11, 2011

and this is why

ok, ni nak story panjang sket about this. sempena tarikh cantik nak up entry good news laa eh. taktaulaa korang tau ke dak yang previously aku pernah miscarriage 3 kali. aku kena hafal detail nih semua coz EVERYTIME jumpa gynea, kena citer benda sama. mana diorang letak rekod diorang ntah.


1st pregnancy in jun 2008,

UPT +ve
scan tak pernah nampak heartbeat or bentuk kacang dalam sac
at 12weeks heavy bleeding, sempat lagi pergi konvo adik aku
then doc confirm miscarriage, aku ngan alan menangis kat luar klinik
malam tuh merasa contraction yang amat hebat
admit the next morning buat dnc
dapat mc 2 minggu
berurut dengan neknak kat kampung (ok, yang ni aku jer yang panggil dia gitu coz nenek tuh menyeramkan, but no choice)
ibu ayah gi umrah
pantang sendiri kat kg coz masa tuh mak aku still marah kat aku so(sila isi tempat kosong)

2nd pregnancy in dec 2008,

UPT +ve
petang tuh ada mild bleeding
then terus mintak mc 2 hari balik kampung coz dulu masa 1st time tuh neknak kata pregnant jer gi jumpa dia. dia akan jaga, urut kasi naik la apela.
dia suruh minum air kelapa banyak2. aku yang tongong ikutkan jelaa.
the 4th day keluar seketul macam hati ayam. pegi scan sac dah habis keluar
no need dnc
besok terus gi keje coz mc dah habis
pikir balik, awal pregnancy mana bleh balun air kelapa. sah, neknak! nanti aku citer

3rd pregnancy in may 2009

UPT +ve terus gi gynea
no more bidan kampung
6 weeks dah ada heartbeat
so doc terus inject kuatkan womb
injection every 2 weeks until 16 weeks
habih kebas vontot
bil skali jumpa tak pernah under rm200
c-sec at 38 weeks++ due to breech
welcome ariana sofia 20.01.2010
hantaran nanti mummy letak rm20,120.10 boleyh?hehe

4th pregnancy in april 2011

UPT +ve
terus jumpa gynea but no heartbeat yet, as the doc says
after 2 weeks, still no heartbeat and the size is only 1 week bigger
after another 2 weeks, still no heartbeat and the size is getting smaller
after another 2 weeks, doc confirm miscarriage, it didn't form into fetus
dnc again
mc 10 days

so, last 2 weeks when i found out that my UPT is +ve, taknakla excited sangat. bukannya tak mahu sebab memang kitorang tengah berusaha untuk dapatkan baby. in fact i've been consuming folic acid for the past 2 months. tapi takut frust di kemudian hari. so, pergi ke gynea. katanya tak nampak apa2 lagi. probably too early to see. thats y i need ur pray the other day. doc pun cakap takkan start the injection unless he sees the heartbeat. yang tak best bila doc cakap kalau selalu dnc rahim akan jadi lembut and risiko miscarriage lebih tinggi. and breeach baby means bentuk rahim kita yang membuatkan baby comfortable duk gitu. and probably next next pregnancy pun breech jugak.

Alhamdulillah, semalam we could see a tiny blip on the scan. and dengan rela hati aku tadah vontot untuk dicucuk walau tangan alan kejung aku genggam. takpela, anything for my baby. after c-ser, dnc, amik darah berkali2 dalam sehari, setakat injection tuh apalaa sangat. perasaan ngeri je lebih. so, lepas nih aku kena jaga diri, jaga makan, takleh lasak, kurangkan dukung ariana(doktor suruh jangan tapi susahlaa), jimat cermat coz one expensive baby is coming. bukan boleh claim ofis bab2 obgyn nih. sesen pun takleh. mintak2 murah rezeki naik gaji banyak sket bulan 3 nanti. so there goes my secret. all reveal. semoga dengan bekal doa2 korang baby nih selamat delivery that is in june next year. insyaAllah.

oh, lupa lak. pasal neknak tuh. dia bidan kampung. actually dia urut pun taklaa kuat sangat. rasa macam gosok2 jer. takde plak macam yang orang kata ada bunyi prak bila naikkan peranakan. tapi masa 2nd miscarriage tuh, macam biasa masuk bilik aku baring kat lantai tepi katil. yang alan menonong masuk dudukla kat hujung katil tuh. suddenly nenek tuh marah "sapa suruh duduk atas katil?" sambil pandang2 atas katil tuh macam ada somebody kat situ. kitorang cuak gakla sebab muka dia memang berubah. tapi kejap jelaa. pastu dah ok balik. pastu dia kata "eh, takpela. dudukla" ko nak duduk lagi ker? memang lepas2 tuh tak pergi dah berurut dengan dia. tuh jer. taklaa seseram mana. hehehe

Thursday, November 10, 2011

aku pun nak citer gaklaa *yawn*

baru aku perasan sana sini aku baca orang still dalam mood raya haji. yang aku nih macam tak heran jer ngan raya haji. ok, memang aku tak celebrate sangat. rasanya yang meriah tuh bagi yang membuat korban ataupun kat pantai timur. sana memang raya haji lagi meriah kan? this year raya haji kat rumah mertua. coz kitorang memang takkan apply cuti lebih. kalau kebetulan jatuh pada midweek, memang kat kl jelaa. kalau jatuh pada weekend, balik melaka. tak rotate pun no hal sebab dua2 family pun tak brapa sambut sangat. setakat masak2 ala2 raya, makan, tengok tv, tido.


kali nih sil-ina amik alih tugas ibu kat dapur sebab luka ibu tak sembuh lagi. masa aku sampai melaka on saturday tuh pun ibu kat hospital cuci luka yg bernanah balik. isyh...ina kata ibu tak pantang makan. lauk dia ada tapi still nak cekoh2 lauk lain. sudahnya ibu makan nasi impit ngan haruan bakar jelaa raya harituh. sian lak tengok dia. aku offer makan rendang sket tapi katanya serik nak "merasa" lagi. tunggu dah betul2 baik baru makan puas2.


tapi tak sangka pulak ina nih pandai gak masak. kak rin buat sambal udang. aku tolong masak lauk anak aku jer. hehehe. akhirnya raya kali nih aku dapat rasa makanan feveret aku-lodeh. sedap pulak tuh. rendang aku tak heran sangat. tapi tulaa. lauk feveret pun tak berselera jer tekak nih. aku makan betul2 skali jer sehari or bila dah betul2 kebulur. lainnya aku kudap2 meratah2 jer. pembawakan budak agaknya. eh *amik selendang tutup muka*


tengahari tuh baby baru datang. ameen eidruce el muhammady. mak oih, panjang bonar namo eh. camano ekau nak pikso nanti. habih tulih namo, maso pun habih. mak bapak cikgu, patut tau camane siksa menulis nama anak2 murid skang dalam buku rekod (aku tau sebab aku slalu tolong alan tulis) naik juling ok especially yang nak eja lain pada lain. kalau dipendekkan boleh jer letak muhammad amin idrus. eh, panjang gaklaa. baby ameen tido jer. malam sebelum tuh sempatla kitorang ke jusco carik hadiah dia. bertangguh dari harituh. baby ameen tecik jer. 2.4. masa datang tuh pun umur dia dah dekat 3 minggu tapi still sama. alahai, rasa macam nak terlucut plak. ariana suka duk cium2 kepala ameen. ada gak dia balun skali dengan softtoy dia. sshhhh...tapi ameen tido nyenyak tak kisah pun. good boy. jangan bagitau mak tau.


aku pakaikan ariana baju kurung purple dia masa raya puasa dulu, aku pakai dress labuh warna coklat-maroon, alan pakai baju melayu jubah baby blue. tema caca merba. jadilaa. itupun by noon dah tukar tshirt ngan tracksuit. tapi unlike previous years, tahun nih ramai pulak tetamu. selalunya kitorang jer. makcik2 pun tak datang. maybe sebab diorang nak melawat ibu skali harung ngan raya. rendang ayam pencen 5 ekor licin. tak dapat nak tapau bawak balik. tapi dapat bawak balik daging salai masak lemak. nyam. balik kl isnin tuh pun Alhamdulillah tak jem.


besoknya...besoknyer aku citer kat entry lainlaa eh.


p/s : gambar ada tapi tak best so aku malas nak letak.

Wednesday, November 9, 2011

rasa macam separuh jiwa hilang

harini baru datang ofis. semalam aku mc. itu nanti aku citer. lagipun memang aku hutang 1 citer ngan korang kan. harini tak larat sangat. dalam lrt lagi dah rasa nak pitams. tapi gagah jugak gi ofis. lagi syiok sebab rupanya big boss pun cuti. leh aku tido kalau tak larat sangat. skali ada bad news daa. tonton.com no more. IT dept aku dah block! %&*%(& tul. aku baru ingat nak marathon soffiya 2 episod akhir, tihany, cinta elysa ngan melodi. PENDENGKI sungguh tau.


tepi aku nih ada bilik server/maintenance. every day akan ada orang admin/IT/building management/ntah sapa2 masuk sini. skali adalaa patlima kali. kengkadang berpuluh kali. menyampah aku. apsallaa diorang tak buat bilik server kat tempat lain. nih nak kena masuk dept kitorang then buat bising kat sini. banyak kali gaklaa aku sajer berdecit2, cakap "sibuk" biar diorang tau kitorang tak suka. pernah skali tuh sorang tuh siap bertenggek kat blakang aku nih. memang nak mintak kena soundlaa kan. pastu suka2 nak pinjam telefonlaa apalaa.


agaknya masa2 tulaa diorang ternampak maka sifat dengki dan busuk hati meluap2 sebab diorang banyak keje kot or diorang takde internet or maybe diorang takde pc pun. bukan aku abaikan keje aku pun. keje aku beres ok. ko nak aku melanguk tengok apa kat skrin nih? dah laa system cam hampas. sudahnya aku layan blog jelaa. aku rasa diorang takleh block blog sebab ada banyak url kan. aku leh jer layan tonton kat rumah. hahaha. padan muka.

not so Wordless Wednesday : she and her sunnies


suka pakai sunglasses macam mummy dia.




orang lain punya pun belasah gak. kat blakang tulaa nanny dia aka makcu aku.




mummy punya pun boleh



babah bought her this crab sunglasses




that can open its claw




and close. cute huh?



Friday, November 4, 2011

i'm in love

the other day i read thepinkstilettos' review about this beauty here. so, i went to guardian to have a look. wallah. it is love at first try. its very easy to apply, u dun have to dip into the ink like some other liquid eyeliner to reapply, therefore no shaky-hands-coz-the-ink-is-out so the line is not crooked. and the best part is its very easy to clean. usually i would have the raccoon eye after the 1st wash then i will have to clean again with baby oil/makeup remover. this one, guna air pun boleh. no more smudge. see, model tuh siap lukis corak lagi. cantik kan?












u see, i like to wear eye makeup. wearing eye makeup makes my face look fresh if not prettier :P takde lipstik, blusher, no problemo but takde mascara boleh buat hilang mood nak datang ofis. my most basic makeup is tinted moisturizer+baby powder+mascara. thats it. and if i want more, i'll apply eyeliner. usually pencil eyeliner coz its easier to control. thats what i think back then. now, i have found my new love.






penyakit lama

hujan lebat pagi nih. bagi yang duk kl, memang aku takyah bagitaula. ni untuk info yang kat melaka nun. morning ina! rasa malas nak pergi keje berganda2 kuasa lapanbelas. sapa yang rasa seronok nak gi keje? angkat tangan!!! tengok ariana tidor peluk "bal" cam best jer. senang jadi baby kan? makan bila lapar, tido bila ngantuk, main puas2, menjerit bila nak something. takyah pikir apa2. no responsibility, no pressure.


aku perasan penyakit malas berganda nih memang penyakit tahunan aku. penyakit nih akan mula dari bulan november sampai ke hujung tahun. punca2 penyakit:

cuti yang tinggal sikit

alan bakal enjoy cuti sekolah selama sebulan setengah

hujan (hujan memang lebih kerap at the end of the year kan?)

mengada2 melampau.

tengok orang semua plan holiday jauh2.


member2 opis dah jeling2 semacam dah. camna nak buat eh? penyakit dah dikesan ubat nyer pulak tak jumpa. hmmmpppfff.


entry2 sebelum nih auto publish. tu pasal hari2 ada jer. orang kalau skali skala dapat upload gambar memang macam tuh. pentamak entry. tu yang meriah sket. kalau tak boring takde gambar. pasnih pun ada few aku dah auto publish sampai balik cuti raya. ntah apa laa motif aku membebel harini. penutup pun ntah hapa2. tak mood sungguh!


bal=panggilan ariana untuk bantal buxuk dia


Funny Friday : takut tapi nak tengok jugak

she can pronounce takoottt very clearly. tapi tulaa...semua benda pun nak takut.


Thursday, November 3, 2011

apa ada atas meja kerja "housewife"

cute and adorable stuff, customized calendar *miss our bf moments*, a mug of cold black coffee

sedikit kertas untuk pura2 conteng and tonton.com in small screen size...teheeeeheee :P