ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 11, 2011

and this is why

ok, ni nak story panjang sket about this. sempena tarikh cantik nak up entry good news laa eh. taktaulaa korang tau ke dak yang previously aku pernah miscarriage 3 kali. aku kena hafal detail nih semua coz EVERYTIME jumpa gynea, kena citer benda sama. mana diorang letak rekod diorang ntah.


1st pregnancy in jun 2008,

UPT +ve
scan tak pernah nampak heartbeat or bentuk kacang dalam sac
at 12weeks heavy bleeding, sempat lagi pergi konvo adik aku
then doc confirm miscarriage, aku ngan alan menangis kat luar klinik
malam tuh merasa contraction yang amat hebat
admit the next morning buat dnc
dapat mc 2 minggu
berurut dengan neknak kat kampung (ok, yang ni aku jer yang panggil dia gitu coz nenek tuh menyeramkan, but no choice)
ibu ayah gi umrah
pantang sendiri kat kg coz masa tuh mak aku still marah kat aku so(sila isi tempat kosong)

2nd pregnancy in dec 2008,

UPT +ve
petang tuh ada mild bleeding
then terus mintak mc 2 hari balik kampung coz dulu masa 1st time tuh neknak kata pregnant jer gi jumpa dia. dia akan jaga, urut kasi naik la apela.
dia suruh minum air kelapa banyak2. aku yang tongong ikutkan jelaa.
the 4th day keluar seketul macam hati ayam. pegi scan sac dah habis keluar
no need dnc
besok terus gi keje coz mc dah habis
pikir balik, awal pregnancy mana bleh balun air kelapa. sah, neknak! nanti aku citer

3rd pregnancy in may 2009

UPT +ve terus gi gynea
no more bidan kampung
6 weeks dah ada heartbeat
so doc terus inject kuatkan womb
injection every 2 weeks until 16 weeks
habih kebas vontot
bil skali jumpa tak pernah under rm200
c-sec at 38 weeks++ due to breech
welcome ariana sofia 20.01.2010
hantaran nanti mummy letak rm20,120.10 boleyh?hehe

4th pregnancy in april 2011

UPT +ve
terus jumpa gynea but no heartbeat yet, as the doc says
after 2 weeks, still no heartbeat and the size is only 1 week bigger
after another 2 weeks, still no heartbeat and the size is getting smaller
after another 2 weeks, doc confirm miscarriage, it didn't form into fetus
dnc again
mc 10 days

so, last 2 weeks when i found out that my UPT is +ve, taknakla excited sangat. bukannya tak mahu sebab memang kitorang tengah berusaha untuk dapatkan baby. in fact i've been consuming folic acid for the past 2 months. tapi takut frust di kemudian hari. so, pergi ke gynea. katanya tak nampak apa2 lagi. probably too early to see. thats y i need ur pray the other day. doc pun cakap takkan start the injection unless he sees the heartbeat. yang tak best bila doc cakap kalau selalu dnc rahim akan jadi lembut and risiko miscarriage lebih tinggi. and breeach baby means bentuk rahim kita yang membuatkan baby comfortable duk gitu. and probably next next pregnancy pun breech jugak.

Alhamdulillah, semalam we could see a tiny blip on the scan. and dengan rela hati aku tadah vontot untuk dicucuk walau tangan alan kejung aku genggam. takpela, anything for my baby. after c-ser, dnc, amik darah berkali2 dalam sehari, setakat injection tuh apalaa sangat. perasaan ngeri je lebih. so, lepas nih aku kena jaga diri, jaga makan, takleh lasak, kurangkan dukung ariana(doktor suruh jangan tapi susahlaa), jimat cermat coz one expensive baby is coming. bukan boleh claim ofis bab2 obgyn nih. sesen pun takleh. mintak2 murah rezeki naik gaji banyak sket bulan 3 nanti. so there goes my secret. all reveal. semoga dengan bekal doa2 korang baby nih selamat delivery that is in june next year. insyaAllah.

oh, lupa lak. pasal neknak tuh. dia bidan kampung. actually dia urut pun taklaa kuat sangat. rasa macam gosok2 jer. takde plak macam yang orang kata ada bunyi prak bila naikkan peranakan. tapi masa 2nd miscarriage tuh, macam biasa masuk bilik aku baring kat lantai tepi katil. yang alan menonong masuk dudukla kat hujung katil tuh. suddenly nenek tuh marah "sapa suruh duduk atas katil?" sambil pandang2 atas katil tuh macam ada somebody kat situ. kitorang cuak gakla sebab muka dia memang berubah. tapi kejap jelaa. pastu dah ok balik. pastu dia kata "eh, takpela. dudukla" ko nak duduk lagi ker? memang lepas2 tuh tak pergi dah berurut dengan dia. tuh jer. taklaa seseram mana. hehehe

5 comments:

ashra said...

dugaan buar arlene kan.papepun,alhamdulillah dgn kehadiran ariana..

congrats dgn berita baik lagi.saya doakan mudahan kali ni ada rezkinya k?

huhu..takutnya neknak tu.
saya mmg kureng sket bab2 bidan ni.saya pape masalah mmg akan refer doc,google internet dapatkan info saintifik..hehe.kalu leh,jgn gi lagi lah ye... =)

Lady Dayana said...

congratulations on the good news. take care la serba serbi klu dh tahu ko tu special case. Pasni xde delima org tanya 'Alin, ko pregnant ek?" hahahaha.. I wish you well!

Mummy AwwalHariz said...

congrats alin... moga dipermudahkan semuanya...

arLene said...

thanks for all the wish

ash: ash lagi kuat dr alin. memang tak gi dah jumpa dia. dah jumpa bidan lain untuk urut.

dayana : tulaa, selama nih aku dok kata no, ini buncit. orang pun dah tak kuasa tanya dah. hahaha. nih nak kejar hang laa nih. nonie pun sama eh.

mummyawwalhariz : amiin

AkieZecky said...

congrats alin.. take care ye.. pray everything will be ok..