ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, September 30, 2014

country decor design

Assalamualaikum :)

harini nak belanja cuci mata...sejak duk rumah sendiri, daiso, mr. DIY, kaison, ikea macam memanggil2 jer...lagi2 sejak aku join FB group deko rumah ku syurga ku...makin minat plak nak mendeko2 rumah...sana lagi gila...cantik2 rumah diorang...tapi diorang mostly suka english style...ada yang sweet sangat, ada yang sarat sangat...ada tuh mintak pandangan...bila kita cakap sarat, marah pulak...hmmm

aku tak brapa minat english style...my taste more to country tapi tak suka kayu2...macam dalam rancangan kat LI tuh; Summer Home...haa...suka sesuatu ruang tuh nampak warm and inviting...macam sedap bergolek2, cuddle, bersandar doing things we like macam baca buku ke, main board game ke, tengok tv ker...haa...paham tak? and hiasan pun tak suka sarat sangat and biar hiasan yang praktikal jer like vase, picture frame, candle or storage box yang cute2...currently deko rumah ikut bajetlaa...like this month beli ini, next month beli itu...kalau takde bajet, kita beli frame ke, hiasan comel2 kat daiso, kaison ke, beli artificial flower, tukar2 kedudukan...and im lucky that my husband nih handy...dia sukalaa mendrill sana sini...build itu ini...but of cos ikut mood rajin dialaa...hehehe

kadang tuh semua tempat dia nak pasang shelves...dengar dia start pasang drill, aku pun gelabahla tanya nak pasang apa? kat mana? hahaha deko queen control sangat tau...hehehe...our taste were never the same...at the end he always have to surrender to my choice sebab...ehem, sebab im the wifelaa...kemas mengemas kan keje ompompuan...kalau ikut taste dia, dia suka campur2...situ kayu, situ besi, situ kain, lebih kurang gitulaa...kaler pun biar campur2...sometimes my choice do have to consider his taste so yang terlalu feminin like floral pattern or pink/purple color memang aku elaklaa...mostly i will choose neutral or geometric pattern...kasi canlaa...tolak ansur kan resepi rumahtangga bahagia...ecewah...oklaa, dah tak tau nak bebel apa...gambar rumah sendiri taknak tunjuk dulu...orang kata belum siap so, tunggu sikit lagi...ordered a single seater and a storage bench...nanti bila dah sampai brg2 tuh and dah siap langsir, barulaa boleh tunjuk before and after...

jom tengok gambar2 ruang tamu yang aku suka...nak amik idea sikit2...


simple jer tapi macam serasi jer semua furniture dia...maybe coz they used the same color hue in the design...tengok sofa tuh pun dah rasa nak nap kat situ :P


yellow but not too bright...nampak ceria and fresh


my oh my...i think kalau floral gini maybe my husb would approve...tak sarat sangat, just nice


another soft yellow room...isyh...cantiknyerrr....


sempoi jer sidai kain rata2 tapi still nampak cantik


i bet my kids would enjoy this room decor...kerusi rotan tuh tak minat sangat...but bolehlaa


another combination fabric sofa and rattan furniture...calming blue


my most favourite...neutral with colorful accessories...makes the room look alive!!


sweet pastel


damainyer....


their big windows and lots of natural lights are the main factor the room look fantastic kan...

*all pic credit to Mr Google* 

Friday, September 26, 2014

Farewell Fina...Study Hard...Allah, please keep her safe...

Assalamualaikum :)

terlupa pulak nak masukkan entry menghantar farina ke KLIA before she further her study in Reading, UK...we only send her off on domestic flight to JB...from there ayah dia akan amik and they will travel through singapore to heathrow via MAS...macam leceh jer kan but she said that they save the airport tax about 2-3k jugak that way...

so her flight pukul 10.30am, after subuh me and cikgu dah siap2...angkut the kids while they asleep, singgah amik mak and kak hos and another luggage and convoy with zana to KLIA...fina already went earlier with fatin...


on the way, baru these kids bangun...ni dia 2 budak masham tak mandi...mummy sempat tukarkan pampers jer...while the others having their breakfast, i took the kids to the playland dekat kfc tuh...my kids bukan morning person...and usually dah lama sikit baru nak breakfast...luckily mummy prepared bread with nutella spread...


budak nih buat perangai taknak amik gambar plak...puas pujuk takmo jugak...bila fina dah fly baru tanya aunty fina nak gi mana...


selebet giler muka aku...no makeup at all...tak kosser...thats my luggage fina using...tuan tak dapat gi UK, beg jer pegi pun jadilaa...hehehe


nih sapa yang nak gi belajar sebenarnya nih? the advantage of having small frame...nampak muda remaja sentiasa...eleehhh *jealous mode*


nih lagi 1 budak masham...pasnih aunty fina dah takde nak melayan mummy kamu mintak whatsapp gambar hari2....duduklaa kat rumah baik2 ngan nda yer yusuf...hehehehe


with her schoolmates yang sama2 menghantar fina di airport...kata nak buat banner? mananyer korang?


kak hos antara yang paling sedih...yelaa...dari fina 9 bulan dia jaga...segala perangai pelik2 fina dia tau...even mak aku pun cakap kak hos lagi kenal fina dari dia...muehehehe...tapi nih bukan kak hos, nih mak...fina dah mula sedih dah...dia paling nak sangat bawak ikan masin gelama favourite dia tapi mak tak bagi...takut berbau 1 dorm...kakak2 abang dia cool lek lek jer...sekarang dunia di hujung jari kan...we still can keep in touch in a blink...emilda yang study kat egypt tu pun tak terasa macam pegi sana...kejap2 borak kat whatsapp...


study hard and study smart fina...akak doakan Allah permudahkan urusan fina kat sana...jaga iman...jangan lupa solat, jangan lupa ibadah yang lain..if you ever face a challenge, mintak petunjuk dariNya...inshaaAllah semua selamat...


its raining when we send off our youngest sister...but we sure hope its sunshine when we welcome her back :)


*******************************************

ok, these are some of the pic that she send us when she arrive london...tak nampak sedih pownnn...hehehe















and these are her hostel for a year...rezeki dia dapat rumah yang baru...dialaa yang 1st daftar masuk...10 orang 1 rumah, individual room...











and this is her law school...ala2 bangunan hogsworth, sekolah harry potter tuh kan...

Monday, September 15, 2014

cuti dan cuti lagiiii




Assalamualaikum...

tengok gambar tuh...olo3...time baik, baik sangatlaa bebudak nih...mikhail tuh suka peluk2 yana bila dia excited...yana plak suka sakat adik dia...kadang mikhail tuh ketap2 bibir tapi tangan peluk...macam geram sangatlaa konon...bila diorang tgh main, aku memang tak kuasa nak kemas rumah...kang kemas, sepah balik...mainlaa korang...kang dah habis main, sila kemas yer...(actually nak explains the mess back there :P) selalunya yanalaa yang jadi mangsa...mikhail memang jenis yang kalau nak main, dia akan lambak segala benda...baru dia main...puas agaknya...bila time kemas, kalau kita masukkan dalam kotak, dia ikut...lepas setel semua dalam kotak, dia lambak balik...adoiiilaa...kalau yana plak, kena pujuk2...selalunya dia yang pujuk kita balik tolong dia...pandai nak reverse-psycho kita yer...hehehe...

citer pasal anak2 memang tak habis..last wednesday at 2am suddenly yana demam...bagi dia pcm then siang repeat lagi...on friday dia still demam tapi malam jer...called her paed, he told me to monitor if she still have fever, we can bring her in to take a blood test...risau jugaklaa...then saturday morning cikgu bring her to the clinic...fever dah takde but rupanya tekak dia ada ulcer...byk lak tuh...dr ong gave her antibiotic...lega bila tau its not dengue or hfmd...just panas dalam...must make sure she drinks a lot of water...memula on the way back nak suruh cikgu tapau our lunch coz i need to do baked makaroni for farina's doa selamat that day after asar...(mengada sangat kan) lastly bila 2pm pun dia belum balik lagi, i said i masak jelaa...reheat my sambal tumis ikan bilis, goreng telur mata...lazat jugak...hahaha

my baked makaroni mendapat sambutan hangat, weeeweeettt...suka bila makanan kita masak habis...i used 1 and half paket of makaroni, 1 paket minced beef, dapat 3 loyang...habis semua...liciinn...i pun dapat makan sikit jer...my mak buat laksa and serawa durian...and ada a few cakes, fruits, biscuit, macam2laa...zana's husband buat shepherd's pie tapi diorang datang pun dah kul 6pm++ tak ramai family members yang datang coz they mistakenly thought after maghrib...mostly jiran2 and farina's friends...

on sunday, we send off farina at KLIA...yang itu kita citer later k...i'll be on 3 days leave starting tomorrow (Malaysia Day)...WOOOOHOOOO...yepp...this week cuma keje monday AND friday sahaja...sajer cuti tgh minggu lagipun mertua and ipar2 from melaka nak datang stay at our house..dah diorang plan datang tgh minggu, takkan kita nak keje plak kan...tak bestlaa plak...ikut moldlaa kata orang...takde plan nak kemana lagi...initially nak melawat nenek sedara kat desa pandann jer...itupun last minute kakak ipar and her children nak tag along...kalau tak, ibu ayah and along jer...tgklaa camna nanti...susah2 kita gi mandi pool kat bawah rumah jer...

Wednesday, September 10, 2014

sempat ke sarah hughes sale sebelum siblings day out

Ahad lepas dah plan nak keluar ngan adik2 nak carik barang2 fina sebelum dia fly ke UK sambung degree...memula plan nak keluar sabtu sebab kalau ada benda tak jumpa, leh carik hari ahad pulak...(lagipun aku nak gi sale kat sarah hughes)...skali fina kata tak boleh sebab dia ada gathering ngan kengkawan dia hari sabtu...n zana pun takleh sabtu bawak si yusuf checkup...pulunlaa aku buat keje rumah sabtu tuh memikirkan ahad nanti sure penat n nak senangkan cikgu bila tinggal kat rumah jaga anak2...sampai 3 kali laundry kau...(lipatnyer tidak jugak...pitams!!) duk angkat then basuh lagi then angkat then basuh n sidai...

malam tuh tengok lagi fb kak moon ingatkan pasal sale...haa...sapa tak follow blog kak moon rugilaa sebab nanti taktau bila kak moon nak buat gini lagi...


tak nyenyak tido dibuatnya...sale yang kaw2 punyer sale...sale yang kalau tak pergi, memang tak bertukarla langsir rumah aku...dulu aku pernah pegi sale nih siap bawak mak tapi kali nih lagi best sebab ada kain2 yang sarah hughes nak let go dengan harga singgit jer??!!! silalaa terbeliak biji mata...sebab aku pun belum sure dapat pegi ke tak, aku tak dapatla nak ajak sesapa join kali nih...pepagi lagi aku dah terbangun...masih berfikir2 lagi sempat tak kalau nak pegi sana sini ahad tuh...last2 aku kejut cikgu bagitau jom kita gi sarah hughes...kita pegi awal before 11am, survey2...kak moon sampai jer kita terus setel cepat2 and gerak gi amik adik2 nak keluar gi OU pulak...pagi tuh tapau roti jer makan dalam keta lagipun usually ada makanan kat sana...hahaha...kejinyer aku mengharap makanan kat sarah hughes...yelaa terpaksa sebab kalau benti breakfast bagai alamat lambatlaa program2 lain...

sampai2 sana dah ramai dah yang menunggu...macam ada 1 connection antara semua, bila bertentang mata tuh masing2 senyum...macam "kau pun reader blog moon eh? kita pun...kita nak shopping jugak nih...untung kita kann..." masa tuh dah set dalam mind nak carik sheer curtain...pastu sajer survey2 langsir plain n berat ala2 hotel cikgu nak buat kat sliding door...TAKDE PLAN NAK BELI YANG LAIN...kak moon sampai tepat kul 11am...punctual sungguh...last time jumpa kak moon masa sale sarah hughes baby sarah dalam perut lagi...kali nih jumpa baby sarah, aigooo...comelnyer...kesian dia tak sihat, masam jer muka...takmo kacau dia...kita kacau mak dia jer kejap nak bergambar...



pic from blog kak moon...merasmikan sale hari itu dengan menurunkan harga kepada singgit!!


ada berpuluh rail jugak yang harga singgit tuh...masing2 cop sales assistant...hehehe...senang nak mintak potong kain...riuh betulla...sa kat sana siap jerit bagitau sila pegang kain mana yang nak...kalau orang lain amik jangan menyesal yer...nampak kak moon angkat 1 rail tuh terus letak tepi...huhuhu...cantik yang tuh...ada 1 makcik nih yang mana berkenan terus mintak 40-50 meter...dia kata beli jer dulu...fikir kemudian nak buat camna...cikgu yang lelaki pun siap2 bagitau aku suh pilih 4 jenis x 10meter...bila tanya nak buat kat mana, dia kata beli jer dulu...fikir kemudian...boleh? ikut jelaa, dah orang nak belanja kan...hehehe


pic credit blog kak moon


sebelum kak moon sibuk, kita kidnap amik gambar dulu...



see...ini makcik tuh punya...cayalaa...sakan tau...ntah camnalaa sa tuh nak masukkan dalam plastik...huhuhu


ini muka dah pening nak pilih...masa nih cikgu bawak bebudak duk depan sambil makan2...dia serah bulat2 aku pilih langsir mana nak amik...setelah habis memilih, we end up with a sheer curtain, a plain heavy curtain, 4x10 meter curtain and 1 flower pattern curtain...total 60 meter = RM200++

ok sangat kan? nak tempah terus tapi tengok mostly sa sibuk...cikgu kata kemudianla datang hantar kain n bincang leklok ngan tailor sana...setel dalam kul 12++ jugak...itupun sempat gi children department sambar baju 3 pasang...ada less 50% for every SH item...dasar!!! then terus rush pegi rumah mak amik adik2...kali nih bawak yana jer...sebbaik dekat...within 10 min dah sampai...mikhail balik rumah ngan cikgu...fatin bawak keta dia...pastu gi amik zana n yusuf...yusuf takleh tinggal sebab dia breastfeed...skali stroller dia tak muat pulak nak masuk keta fatin...takpela, kita gilir2 dukung sambil carik baby carrier...yelah tuuuu... 


nak mencari barang2 budak belakang tuh...diorang kata aku kolot bila aku risau macam2...yelaa, budak tuh manja kemain...belajar shah alam pun tetiap minggu balik basuh baju...masak pun baru seminggu tulaa nak belajar...cemanalaa dia nak survive kat sana...sana makanan halal pun kalau asek nak beli jer mahal...setakat speaking tuh memang tak risaulaa...dia memang excellent siap ngan slang american...balik nanti tukar slang britain pulak...moga dipermudahkanNya urusan fina disana...moga kuat imannya...


happy dia dapat ikut mummy jalan2 kan...walaupun mata nampak ngantuk, dia gagahkan jugak


budak nih pun terus baik demam nak ikut berjalan...


giliran maklong dukung boleh tertido plak dia...merasalaa cramp jap lengan dukung dia...


waa...nak usha2 cuci mata pun tak dapat...kena duduk pangku yusuf n jaga barang (and sebab tanak ter over bajet) Alhamdulillah, dapatlaa carik most barang2 yang fina nak and within bajet...nak carik winter coat macam mahal bebenor...suh dia beli kat sana jelaa...lagi murah...sebelum balik upah budak2 naik rides kasi happy2 sket...




yusuf pun happy...macam faham jer...balik rumah mintak husband zana hantar balik, upah dukung yusuf...hehehe...balik tuh memang terus flat...mandi tak, makan pun tak, keje rumah lagilaa... (bilalaa nak lipat kain yang menggunung tuh? huwaa!!!)


penat2 pun, its a day well spent with my loved ones...no regrets