ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, September 26, 2013

birthday nda


tengok dalam draft entry nih dah siap ada gambar...hoi!!! camna boleh lupa event of the year nih...nih masa 1st September (gila...lama dah nih)...

 

muka bday girl masam sebab before that fatin ajak dia ikut and she didnt know nak pegi mana...end up takde mood...(dia tak suka surprise) but we as her children dah paham sangat so buat2 biasa jer...nanti datanglah mood dia tuh...


adik belanja makan kat chakri palace klcc...masa nih alan patah balik ke kereta sebab tertinggal hadiah...


pengerusi majlis...kena duduk depan...


haa...masa alan masuk balik, dia tengok mak moyok jer, dia terus bagi hadiah tuh...barulaa mak ok sikit...hadiah adalah seperti di request few weeks back...so, tiada unsur surprise di situ...huhuhu...

zana order tomyam putih, kerabu mangga, siakap 3 rasa, kerabu kaki ayam (erkk...tapi ku makan jugak..okla, sedap gak). sotong goreng tepung...gambar makanan takde...dah lapar, datang2 jer lauk terus ngap...lepas habis makan tuh macam nak order dessert coz totally lupa yang fatin dah beli kek...sebbaik tak bukak mulut...staf2 chakri palace bawak keluar kek siap nyanyi happy birthday...pastu ada mat saleh kat meja belakang wish mak jugak...mat saleh nih gentleman kan...



nak senyum ke taknak nih? hati dah mula berbunga nih...wakakaka


oklaa, meh amik gambar birthday girl...actually nih bukan kek...dia layered of crepe with creme n ada pecan n butterscotch...rasa dia macam macademia cheese cake kat ben's...and sangat convenience sebab dia dah pack every slice individually...senang nak makan, senang nak tapau...sedap cuma agak manis...1 slice pun dah cukup...tapi mesti nak lagi besoknya...


expected memang gini jadinya...beria2 muka yana tiup lilin...


us version formal


us version kena paksa peluk - err a bit awkward


one more try...hehehehe


walaupun aku belum sampai tahap gemuk (in denial!!!) tapi di kalangan adik beradik akulaa yang paling lebar...ahh, pedulik...aku dah anak 2 ponnn *roll eyes*


anak2 dara pompuan na


upah sebelum balik :)

Happy 55th birthday mak. semoga mak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dapat pegi haji, dilembutkan dan ditenangkan hati, takmo kamuk2 selalu k dan sentiasa berada di kalangan orang2 yang soleh...amiin

Wednesday, September 25, 2013

wedding kazen @ saujana impian

Salam semua...lama dah nih, masa 7 September harituh...biasalaa kan...walaupun duk kat ofis menung jer, tapi tanpa gambar dari cikgu, takde makna aku nak story dulu...x syiokla...ok, takyahlaa citer panjang2, gambar pun banyak...kita layan gambar ngan caption je ok?


on the way nak pegi tuh singgah rumah ayahngah amik tokcik jap...tema adalah peach-pink...memula ingat nak sedondon anak beranak...pastu pening plak aku nak fikir, aku sauk jela baju apa yang belum pernah pakai n selesa sebab tau nanti mesti sampai ke petang kat sana...


belah kiri tulaa tokcik aku...yang jaga aku n zana dari kitorang kecik...i mean dia yang provide for kitorang...yang menjaga kitorang kat rumah adalah arwah onyang...tapi memang diala tempat aku merujuk kalau aku ada masalah...i is more close to her than mia parentia...yang belah kanan pangku yana tu kitorang panggil wan tam...wife baru ayahtam lepas sekian lama divorce...sebab 1st wife dia tuh rapat ngan kitorang n dipanggil maktam, mana boleh makcik yang ni panggil maktam jugak kan...nanti konfius...tapi kitorang ok jer ngan semua...key word is BIG FAMILY :)


abah aku n aunty adalah peminat ariana mikhail no.1 kot...kalau ada bebudak tuh aseklaa di ambil gambar...macam artis...pusing sikit snap, gelak sikit snap, menguap pun snap...apa2laa...aku seronok jer orang manjakan anak2 aku cenggitu...macam caring gitu...anak2 memang pengikat kasih sayang...bukan antara suami isteri jer tapi antara makbapak ngan anak, mertua ngan menantu...kalau dulu sebelum kawin-lepas kawin mak aku asekla nak marah...now marah2 pun kejap jer...sebab bebudak nih, kejap dah cooldown...rumah aku yang dulu takde sapa nak datang pun now dah ada tetamu sudi menyinggah on weekend..Alhamdulillah...


bapa-adik2-abang pengantin...pakcik aku nih adik abah...dia yang paling kelakar dalam family...kalau ada gathering memang kitorang duk berkumpul kelilinga dia...ada jer citer kelakar..kengkadang tak lawak mana pun tapi cara dia bercerita tuh syiok...ni kiranya wedding pertama dalam family ayahteh...abang pengantin-akmal tuh ustaz tuh...single n available...ustaz macho katanya...ceh...yang adik2 tuh semua tengah belajar lagi


tumpuan mata bila masuk ke rumah tak lain tak bukan meja desserts ni laa...coklat tuh...mak oih...aku dah risau kot anak2 aku especially yana mengadap ini je...surprisingly dia tak heran pun...tak caya?


kita test dulu sepinggan


jangan main2 ye yana...mumy ko nih mengadap ko makan coklat serupa nak amik exam...baju ada bawak extra tapi nak mencuci coklat bukan senang oi...



ahh...leceh sangat bak sini mummy suapkan...tapi kenalaa catu dulu...huhuhu...last2 yana pun fedup, lepas sepinggan share ngan aku dia dah tanak dah...bagusss....


budak encem tersipu2 atas pelamin


kesian yana...macam tak semenggah plak baju dia bila aku tengok nih...nak pakaikan baju kurung memang takla kan kalau nak lepak lama...nak pakai dress kang dia nak berlari sana sini...sudahnya pakai macam kita nak pegi mall je sudah...senang, tak panas n sopan...(ketiak takpe...belum jadi aurat lagi)


kan aku dah kata pakcik aku nih kelakar...kitorang suh pakai sampin, dia tanak...tak stylo katanya lagipun senang nak bersilat...hahaha


pagi tuh sebelum para tetamu datang kitorang bacakan tahlil sket untuk arwah2...sempat plak posing tuh...


ayahtam-ayahteh-makteh-aunty-abah-antara orang paling busy hari itu


siap ada gamelan..group nih jugak yang perform silat pengantin...sedapla diorang main alat2 tuh...


moh posing atas pelamin jap...cikgu tukang amik gambar...nak mintak orang lain, semua busy... 


sepupu aku nih cikgu prasekolah-farhana menunggu ketibaan putera hati...dia memang personally orang yang sangat lembut...sesuai sangatla jadi cikgu tadika...kalau aku, mau kena padaiyappa bebudak tuh...


suaminya shafiq...kenal masa sekolah diorang nih


aku rasa dah lama giler aku tak rasa masakan pengantin yang sedap giler macam kat sini...xtau mana pakcik aku dapat tapi seriusly memang semua sedap...sedap sangat sampai lupa apa menu dia...menu pengantin biasa rasanya tapi sedap sangatlah...haaa...bape kali aku cakap sedap tuh...


dapatla rasa sepotong...bolehlaa


thanks uncle afiq jagakan mikhail sementara mummy n babah menikmati makanan yang sedap...


family photo yang sempat di ambik...yana menghilang ntah mana...mikhail tak sabar2 nak turun...orang dah beratur nak amik gambar...jadila, buat kenangan


sekeping nih gambar masa nikah 2 weeks before...

all in all, its a success...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...cuaca pun tak panas sangat n tak hujan...deco, pelamin, doorgift semua cantik, makanan pun sedap...semua pun happy...tunggu lepas nih kazen mana plak yang nak kawin...ada alasan aku nak carik baju baru...huhuhu

tahniah Farhana n shafiq...Selamat pengantin baru...semoga berbahagia hingga ke Jannah...amiin

Saturday, September 14, 2013

open house rumah pak lang


tak sempat jumpa paklang masa raya...masa atok buat open house pun dia 1 family takde...rumah dia dekat giler kot...jalan kaki jer dari rumah aku...tapi jumpa setahun bape kali jer...segan plak aku tetiba nak datang terjah sesuka hati walaupun dekat...so dah paklang alang2 buat open house minggu ke3 raya harituh, mari kita serbuuu...sory makanan aku lupa giler nak snap...tapi aku ingat maklang buat nasi lemak, spageti bolognese, lontong, pulut kuning n sambal ikan bilis, kuih muih n puding caramel...nyums

maklang yang duk atas kerusi. baju biru. opah rilek2 atas sofa...hehehe


adik. her hubby n my hubby. kenit nyibuk "ukur lantai". sejak dapat "kaki" celik je mata terus berdiri...pastu jalaaan je dia ke hulu ke hilir...bila penat duk kejap tengok tv pastu pejam...pastu bangun kang ulang balik...

belah kiri tulaa pakcu aku. husband makcu yang jaga bebudak nih...anak2 aku panggil dia atok, makcu aku diorang panggil mama...sukati korangla nak...belah kanan paktam aku...


atok aku n tuan rumah...encem kan atok syaye :)

 mikhail main ngan pakcu dia...anak pakcu aku :P




dah tu je gambar yang ado...k bai

Friday, September 13, 2013

nampak tak apa tu?



nampak tak?


penemuan uban yang pertama kali adalah satu kejutan bagi semorang...at least for me

membuatkan aku insaf jap...kubur kata mariiii :(

*arwah tokyong meninggal pada usia 70++. never had a single grey hair...rambut halus bak bayi :) maybe sebab dia tak pernah pakai syampu lain selain johnson2*

Thursday, September 12, 2013

mengepam susu di ofis


lama tak update kan? bukan malas tapi tak rajin...hahaha...memang takdela alasan lain...dah alang2 transfer gambar, kita transfer semua...nih dah berderet 5-6 entry dalam draft...tinggal ngomel2 sikit, publish!!

sekarang nih (tengah menaip nih) aku menyambil mengepam susu... aku pam dekat meja aku jer...nope, aku tak guna medela freestyle...mahal sangat tak mampu nak layan...aku guna double pam spectra3...cukupla...boleh jugak berfungsi...beli rm400++ kat mommybaby expo midvalley masa yana 5mo...tak sempat nak service sebelum mikhail lahir, terus pakai jer...Alhamdulillah takde plak meragam ke hapa...haa, nak tau camna aku pam kat meja sendiri sambil buat keje? belakang aku nih ada staf lelaki 2-3 orang tapi semua pun bapak2 orang dah, diorang pun tak heranla setakat bunyi pam ngong ngeng sikit2 tuh...diorang pun paham...cuma yang tak bape best sebab kat sebelah kanan aku nih ada bilik server so segala macam orang daripada IT, admin, building management ke outsider keluar masuk lalu lalang tepi nih...n kengkadang ada client aku walk in...tapi bila aku tanya, diorang kata tak perasan pun aku tengah ngepam...baguss...

aku cover pakai poncho dari fabulous mom nih...material dia jarang macam net tapi sebab dia 2 layer n layer luar bercorak, so tak nampakla apa kes kat dalam...atas peha aku letak kusyen so that boleh selit botol in between...oleh kerana poncho nih jenis panjang ke depan, tepi dia tak bape cover sangat...so kalau aku pakai baju singkat, aku letak shawl kat bahu...spectra3 ada tubing panjang kan...so aku letak pam dalam beg, wayar aku plug kat bawah meja, tubing ngam2 sampai kat aku...tapi aku taklehla nak gerak2 sangat...kena duduk bersandarla...aku start buat gini masa keje tengah banyak giler tuh...asekla terlajak nak pam sebab leceh nak bangun pegi masuk bilik stor...amik masa lagi nak settle pam dalam stgh jam...stgh jam tuh banyak keje aku leh settle kalau kat meja...so, bila aku test, tanya sana sini diorang pun cam ok, tak mengganggu bising ke apa n yang penting aku boleh buat keje serentak...even colleague aku pun lagi suka sebab tak payah nak pikap call aku yang bertalu2 tak reti diam nih...hahaha...dah alang2 aku pam kat meja, aku memang buat power pumping jelaa...pam dua kali...11.30-12.30, 4.30-5.30...Alhamdulillah, dapatlah bawak balik dalam 12-13oz sehari...so itu jela pun nak citer sebenarnya...

actually, aku perasan bukan entry aku panjang tau tapi layout aku kecik so tulisan dia memanjang ke bawah...kalau lebar mungkin ok tapi aku tak reti nak tukar template design...ada cara senang tak? lagi satu aku tengok template orang lain kengkadang cun je gambar diorang besar2...yang aku nih space membazir kiri kanan...ada tak template yang free n senang? muahahaha...nak free ajer ;P


i can see you, u cant see me


nampak tak bape jari aku tunjuk nih? ke penumbuk?


nak seribu daya...selagi daya