ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, May 16, 2016

Farm in the City and Beryl's Chocolate Factory


Assalamualaikum :)

Last week i followed my kids' school trip...its their 1st ever...last year takde coz the no of student tak cukup kuota...its ok, better this year coz mikhail pun baru start sekolah...


we're going to see animals!!!


seronok aih...from previous week duk sebut tak habis2...ariana tulaa...mikhail tak faham lagi...pakaikan diorang topi, senang nak spot dalam ramai2 tuh...


sian budak nih masam jer macam tau jer takleh ikut...ariq duk ngan mama yer... 


ariana with her bff, sakura...her mom has a restaurant at taman melewar...ariana selalu ajak pegi sana...pernah sekali pergi skali penuh takde tempat duduk...ada rezeki lenkali aunty datang yer


the boys yang kejenyer nak berlari jer...every 10 minutes kena suh beratur gitu...


upon arrived, there's few more schools gather too that day


ostrich nih keje nak patuk jer...kena selfie cecepat...muka pun cuak jer tuh...huhuhu


farm in the city is more like mini petting zoo so dangerous animals takde...except small crocodile and snakes 


boleh bagi ikan makan


not all animal wandering around freely...some are in a lowered cage where we can still touch them


raccoon


llama nih muka eksyen jer tau...so kita pun wat muka kerek jugaklaa...



pengetua sekolah demo feeding the birds


dalam bas dapatlaa suap roti sikit kat mikhail...halfway dah mintak susu...orang lain tgk rabbit, dia taknak join...minum susu kat bench lagi best...hehehe


holding a chick...belakang mikhail is his peers...tapi manja...nak pegang tangan teacher all the time...


this is adriana...adriana 5 thn...comel, geram tgk gelegat dia...ceria jer...suka nyanyi sendiri fefeeling tgh perform...hehehe



nak pegang? errr, no thanks


bergambar sebelum pulang...

after that we head to KFC for lunch...KFC memang favourite bebudak nihlaa...riuh level atas KFC tuh...other customer pandang jer...macam playground dengan berlari2 nyer...hahaha 


after that pegi kilang coklat beryl's pulak...we were showed a short movie how they process the chocolate from cocoa seeds to the end product...lega sebab sejuk sikit duduk kat aircond room...kat farm tuh tak brape panas sebab banyak pokok2 but bahang tetap rasa...


mikhail pun happy jer...


mommies and granny yang turut serta meneman anak2/cucu


there were 9 parents yang ikut...mostly yang ada anak more than 1...yang tudung kotak2 tuh Dian, anak dia 3 orang, 6, 5 and 4 yo (depan aku tuh) jeles tgk dia, awet muda!!! sebelah dia tuh sofi, mama adriana yang cute tadi tuh...


bebudak pun dah kenyang, mata dah layu...its just a short tour around the factory...mostly dah tunjuk kat wayang tadi...then our tour guide bagi peluang mommies semua nak borong coklat sementara diorang jagakan bebudak nih...hahaha...kat sini pun dan lagi nak bershopping...i only bought those yang tak pernah rasa...tiramisu, coklat with fruits flavor (ada flavor durian!!) and the usual bulat2 dalam botol tuh...mama the kids pun kirim jugak... 


masuk bas dah almost 3pm...bebudak dah penat sangat and cranky...cecepat buat susu, kemas2 bagpack then dapatlaa rehat kejap dalam bas sementara nak sampai...sambil2 tuh pam susu jugak buat budak kenit kat rumah tuh...sampai tadika around 3.40pm...sempat singgah tailor amik baju yang dah berkurun hantar alter, then my aunty mandikan diorang baru kitorang balik rumah...malam tuh semua tido awal...bebudak had a day off whereas mommy still need to go to work the next day...huwaa...anyway, it was fun...and i sure will follow them kalau ada lawatan lagi...hehehe

Wednesday, May 11, 2016

ariq's baby food journey


Assalamualaikum :)

harini nak share ariq punya babyfood...kalau dulu time ariana mommy dia tak pandai lagi...tanya2 orang gitu jer...sumbatlaa nestum macam2 perisa...kesian dia makan makanan segera jer eh...pastu mommy buat bubur tapi taknak makan sangat...kalau mee, bihun, pasta banyak jugak makan...

pastu mikhail pulak mommy dah belajar sikit2 buat homemade frozen babyfood...cuma masa tuh belajar buat bubur jer so every weekend mommy akan buat bubur 2 flavor pastu blend and frozen dalam bentuk cube...every monday bagi kat mama dia, mama dia amikla 2-3 ketul or campur2 flavor panaskan guna warmer...sometimes texture dia a bit rubbery but most of the time ok jer...besides that makan gak nestum and biscuits...

bila time ariq nih baru tau 1st food to introduce is puree buah dan sayur jer dulu...bubur is a bit heavy for a baby yang cuma minum susu for 6mo plus puree is easier to digest...so mommy pun googlelaa buah and sayur apa yang sesuai...pegi beli kat Jgrocer coz sana lebih banyak pilihan...beli butternut squash, green beans, pear, carrot, purple sweet potato, avocado and apple...buat puree 2-3 jenis and pass all to their bs...nanti bs main masak2, pilih2 nak campur mana then panaskan guna warmer...memula dia sembelit...menjerit nangis bila nak membuang...padahal besar ibu jari jer hasilnyer...bila 2 hari tak poo poo aku bagi puree pear, terus berhasil...hehehe...pastu bila rasa macam ariq dah ok, perut dah lawas, kami bagi bubur...tapi bubur tu guna rice cereal @byciknuie...stumble upon this masa join group fb homemade babyfood...dia macam nestum tapi takde preservative and its not fortified (added nutrients - process nestum dimasak dulu pastu jadikan serbuk so nutrient banyak hilang. then they add vitamin2 utk tumbesaran so tak natural laa)



memula beli sepeket jer rice cereal and sepeket rolled oats...sepeket rice cereal tuh tahanla seminggu...texture dia halus sangat macam tepung beras tuh...tu ada di ajar cara2 masak tapi bila aku buat jadi berketul2...tak sedapla bila makan macam makan tepung...so aku whisk 2 sudu serbuk dgn secawan air masak dulu, dah larut baru letak atas api and masukkan puree apa2 yang kita nak...5 minit dah siap, masuk termos utk 2 kali makan...senang sangat sampai cikgu yang nak buatkan pepagi...aku bgn subuh tgk dah siap semua...sambil tuh cuba buat sendiri sebab dia pernah bgtau camna...katanya rendam beras 10 jam, tos 10 jam, sangai/bakar dalam oven sampai betul2 dry pastu blend sampai jadi serbuk...1st time buat masa proses tos tuh beras dah bau masam macam tapai...terus buang...sayanggg...maka, order lagi 2 peket rice cereal...rolled oats ariq tak brape suka...tak habis bila suap half way...nangis2 kalau paksa habiskan...2nd time cuba buat sendiri aku pendekkan masa rendam 3 jam jer...tos sejam tapi masa sangai terhangit sikit...dah blend tuh cubalaa masak atas dapur...sejam aku masak tak pecah2 jadi bubur...bila rasa kat lidah still berpasir macam beras...aku syak sifat dia dah tepu takleh masak dah kot...


mommy belajar jugak cara buat chicken bone broth...gigih rebus sampai 4 jam...


rice cereal ciknuie + chicken broth + puree kentang + brokoli + carrot

nak beli selalu mahal oiii...sebulan mau rm60 utk serbuk beras baby jer...belum termasuk puree2 lagi...nak buat bubur hari2 makan masa lama, nak blend lagi...dahlaa buat bubur bukan boleh tinggal, senang jer hangit...kami keluar rumah hantar anak2 pukul 6.30am...so lepas google khasiat dan cara2 semua kami decide combine cara ariana, mikhail dan ariq...bagi puree buah2 utk campur ngan nestum beras plain bg kenyang sket...itu utk sekali makan...pastu buat bubur kosong then blend and masuk bekas cube2...bekalkan skali ngan puree sayur utk 2 kali makan...no more termos...mama dialaa panaskan bila nak makan...biskut baby bites pun ada bekalkan buat kunyah2...


belah kiri yg atas tuh cube bubur blend, bawah puree cauliflower, carrot and brokoli. belah kanan combine siap2 cube bubur and puree kurma...mmm..sedap tuh...


saya nak makan roti pulak pasni mommy

aku tak strict sangat nak homemade sahaja no process food at all sebab taknak stress memikirkan macamana nak prepare sedangkan masa limited...anak dah 3 oiii...nak prepare homemade frozen pun makan masa...sedangkan balik keje cuma ada beberapa jam jer nak layan anak2 sebelum diorang tido...kalau nak pegi berjalan, kalau sempat buatla makanan dia letak dalam termos...kalau tak sempat, bawak baby heinz dalam botol and biskut jelaa...ok, tak dinafikan homemade food is the best bukan utk baby jer, utk kita pun sebenarnya...and bukanla aku galakkan parents semua ikut cara aku tapi anak kita, diri kita, kita tau yang mana baik dan mampu kita buat...jangan buat makanan homemade sampai stress tak cukup rehat, rumah sepah kotor, marah anak2, marah babysitter tak ikut cara kita...jangan over tu jer...Alhamdulillah aku dan cikgu selalu bincang cara terbaik dan senang utk semua pihak...dia pun support apa jer yang aku cadangkan...bubur tuh dialaa yang buat lepas aku buat 2 kali hangit sebab menyambil layan anak2...balik sekolah dia rendam beras beberapa jam pastu malam dia buat bubur constantly kacau for 15-20 minutes...nanti mommy fikir lagi macamana nak pelbagaikan makanan ariq yer... 


Monday, May 9, 2016

i need another day for weekend...every week...boleh?


Assalamualaikum :)

My previous posts mostly pasal makan jer...this morning i literally dragging my 2 feet to work...last weekend seems not enough i feel so exhausted...on saturday cikgu have PIBG meeting since morning till 1pm...i manage to bathe, feed, tidy the rooms and cook 1 dish while waiting for cikgu to come home *pat back* nampak macam ek eleh...tu jer? well, im still coping in managing my 3 kids alone...so, kasi canlaa sikit eh...besides, i masak siakap 3 rasa okeyh...and then we went to my moms coz she said she cooked and ask us to come...siap wish Happy Mothers Days lagi...terharu coz my mom bukan jenis yang softy heart nak manja2 pun tak dapat...she's one tough and strong lady...jangan main2 tau...mak masak nasi briyani with ayam masak macam kari tapi bukan kari...tak taulaa apa namanya, makan jer...sangat tak match with ikan siakap yang i bawak...hahaha...tapi ariana n mikhail suka sebab nasi tuh ada gajus n kismis...plus ayam tuh tak pedas...

after that we went to jusco nak carik kasut for both kids...nanti ada rombongan...all this while pegi tadika pakai selipar or kasut yang ngam2 saiz coz masuk kelas bukak kasut...so takutla kang ketat ke melecet ke kan...belum sampai lagi ariana dah mintak nak kasut frozen...oh mai...demam frozen tak habis lagi nampaknya...nak yang bertumit ada bling2 pulak tuh...jenuh persuade dia beli yang simple and comfortable...said that raya nanti we can buy that kind of shoes...mikhail senang jer, pilih sport shoes terus utk raya...dia ok jer memana...sempat singgah FOS beli few pyjamas and tshirts too...kami nih beginilaa...not a branded person...biasa2 ajer...dapat baju baru pun the kids dah happy...kalau bawak pegi playland laaaagila happy...tak lama kat sana, sejam stgh jer pastu terus balik...paksa semua tido petang coz malam kang nak dinner kat kedai kawan ariana pulak...takde rezeki agaknya, kedai penuh takde seat...hujan plak tuh so takde seat kat luar...then we head to kg. baru coz cikgu nak jumpa kawan kat sana kejap...makan kat sana jer...Alhamdulillah...mikhail tak berlari2 maybe becoz dia sembelit so dia banyak berdiri...makan apapun taknak cuma minum jer...ariana makan semangat jugak...pipi pun dah naik...sajer order udang celup tepung sebab tau dia suka...stgh pinggan nasi dia sorg jer...and i ate 1 half plate...takde makna nak berdiet tgh menyusu nih...lapar tau...

on sunday pulak cikgu had this badminton tournament sempena teachers day...so, yang masuk mostly teachers or admin sekolah...ingat nak pegi tgk but they start early at 8am, i dont think the kids will be awake early that day after we reach home late last night...after subuh i tido balik then nearly 8am i slowly go to the kitchen, masak air pastu jenguk bilik elok jer 3 beradik mengekek2 ketawa...haih...ingatkan betri lambat caj...mikhail yang bangun 3 kali the night before pun elok jer segar mata...kesian dia the whole day meneran at last ntah pukul brape dia kejut cikgu kata dah...besar betul hasil kamu...mcm org dewasa...patutlaa susah keluar...sunday i dont cook...me and the kids breakfast roti jer cikgu balik at 2pm tapaukan lunch...kali nih briyani kambing pulak...macam kenduri makan briyani 2 hari berturut2...petang konon nak keluar beli brg basah but hujan pulak...cikgu buat jemput2 tepung untuk minum petang...tak lama pastu ariana request maggi pecah telur pulak...uii..lama tak makan...mommy pun tumpang sekakilaaa...mikhail pun tgk maggi dia pun nak jugak...sesekali takpelaa...diorg suka makan kering, kuah2 taknak...malam semua taknak makan dah...mommy nih mana boleh xmakan kan tapi sebab dah letih (seriously, stamina dah teruk sangat...xbuat apa pun letih) so marilaa habis2 roti yang ada jer...malam by 9.30pm semua dah masuk tido...

lunch hour tadi i wasted an hour wandering around klcc pointlessly...perasaan nak shopping tetiba meluap2 taktau pasaipa...lapaq ka? stress ka? penat ka? pg dah browse online shop...tak puas hati pegi pulak klcc sorg2 pun jadilaa...tapi tulaa kalau jalan sensorang memang tak beli apalaa...xsyok takde 2nd opinion nih...plus the one that i like rasa mahal macam tak berbaloi...beli baju anak lagi baguih...makan hotdog kat 1901 then tapau sushi kat cold storage n now mata sudah layu...ini bukan monday blues dah, ini monday lost...ntah hapa2 ntah alin nih...haih bisnes, cepatlaa kencang balik!!!

bbq sempena birthday ayah


Assalamualaikum :)

bersambung entry makan2 and family gathering..kali nih on labor day buat bbq sambut birthday ayah cikgu pulak...beli perap2 ayam dan kambing kat jusco jer...pastu beli udang, goreng nasi, goreng fries and beli cake...jemput pak usu, adik ibu sekeluarga...Alhamdulillah makanan cukup....small gathering jer... 


kesian arissa baru baik demam...mata pun baru hilang lebam kena gigit serangga kata umie dia...muka moyok jer...tengok ariq tuh muka nak geram2 ngan kakak susuan dia...ariq kalau cekau habis luka...kuku pendek tapi tajam...pedih2 muka kita...


lelaki in charge bakar2...make sure tak hangit or mentah yer...


beli drumstik dengan kepak jer...isi tak layan sangat


kek birthday ayah yang ke....?


lepak2 makan kat beranda jer...senang, lapang semua boleh duduk sekali


the food spread


ariana and the gang...


budak manja



sebelum potong kek ayah buat ucapan...tak bape dengar coz ariq tgh nangis but dengar sikit2 ayah cerita condition dia sekarang, makin sihat...Alhamdulillah...


Selamat Hari Jadi Ayah...semoga hidup ayah sentiasa diberkati Allah...


Thursday, May 5, 2016

training di pejabat microsoft


Assalamualaikum :)

28th April is one of the happiest day for some of us in the office...kami dapat keluar, yeayy!!! kena attend training penggunaan Microsoft O365 yang baru implement kat ofis kitorg...


menunggu puan aina di foyer...semangat siap pakai shawl baru dari ig : izzyscarves

pergi sana jalan kaki jer...tu yang beria pakai sunglasses coz aku takleh silau2 matahari nanti migrain...lantoklerr org kata cam mak datin ker kan as long kepala aku tak pening...lalu KLCC pada waktu kerja adalah best...nampak tak muka2 happy kitorang tuh? belakang aku tuh is my direct superior...sporting jer orangnyer...


sampai awal, lapar so mari bedal pastries dulu...rupanya kat atas ada serve pelbagai sandwiches dari O'Brien's...mari bedal lagi...


kami yang terawal...perut dah kenyang, ngantuk tunggu yang lain2 nak sampai...ofis microsoft cantik...dekat tower 3, KLCC 



view dari bilik training...segan nak amik gambar lecture hall tuh...

bawah nih gambar office microsoft yang kitorg pegi tuh...amik dr blog kak moon...tapi kak moon training lain...cuma tempat sama...



tu jer nak citer...hehehe...hari happy pegi keje...


housewarming and birthday seth


Assalamualaikum :)

lepas mak buat makan2 tuh berderet lagi acara makan2, the next weekend (24 April), adik pulak buat kenduri doa selamat sempena masuk rumah baru together dengan birthday Seth Yusuf...tapi mak takde sebab berjalan ke Uzbek hence the early birthday celebration sebelum tuh...so, as kakak yang penyayang lagi rajin, i offered to bake my usual baked macaroni...and then i ordered marble cheese cake from cikgu's cousin...kenduri adik belah pagi so jumaat balik keje dah mula tumis inti, sabtu lepas subuh terus rebus pasta and gaul, masuk tupperware...bakar kat rumah adik jer coz my oven masih rosak...cikgu plak takde, ada LDP halfday so fatin amik me with the kids dengan barang2...pening memula fikir camna nak bawak byk2 plus mikhail tuh bkn boleh lepa...berlari jer kejenyer...so, this is how we were...


ariana bawak beg kecik tapi berat for her...filled with liquid, milk and babyfood


mommy wrap ariq, and tangan kiri kanan bawak food dengan spare clothes, pampers semua...haha...dah rupa bibik dah...rumah aku visitor susah parking so tak harapkan fatin to come up and help me...


Alhamdulillah, dengan suara lantang kejap2 jerit suruh mikhail slow down, berjaya sampai ke kereta...phewww 


the side dish...main course nasi putih dengan lauk2 kampung - ikan pari asam pedas, masak lemak nenas ikan masin, daging kicap pedas, ayam goreng rempah and ulam2...aku langsung tak makan nasi...side dish pun dah banyak...ada my macaroni, lasagna, popia otak2 (sedap!!!) bihun goreng, cakes, kuih and buah...aku tapau lauk so dapat gaklaa merasa...daging kicap tuh sedap!!


birthday seth tema dinosaur...mikhail pun suka dinosaur...suka sangat dia dapat mainan dino dalam goodies bag...


abah and aunty datang lewat sket, right after cikgu sampai...and this is the only photo lepas tetamu mula datang...sibuk tolong adik sambil2 pantau anak2...baru 3 dah mengah...hahaha...ariq baik jer walaupun dia ngantuk, takde pulak dia nangis ke apa...asal ada org layan dia ok jer...balik petang tuh terus pengsan, literally...


Happy 2nd Birthday dear Seth Yusuf...mommylong doakan seth jadi insan yang berguna buat mommy abah dan berjaya di dunia dan akhirat...