ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, January 26, 2015

Alfatihah buat paklong Rameli Bin Abdullah

Assalamualaikum :)

i'm back in the office today after 5 days leave...unplanned....ok ok...yang friday memang applied tapi wednesday and thursday memang adhoc...remember i told you about my paklong that was admitted to HKL from Penang Hospital and then sent back to Penang Hospital? sadly to inform that my one and only Paklong has passed away last Tuesday at 1.30pm...Innalillahiwainnailaihirojiun...dia baru balik rumah dia seminggu...nope, dia balik bukan sebab dia beransur sihat but his situation static...and the medical team said they have done everything they could medically...i guess paklong tunggu nak balik rumah sendiri kot...
Al-fatihah untuk arwah Rameli bin Abdullah

so our family in KL semua rush ke penang...yang mana boleh pergi awal, pergi awal...me, mak, makcu, pakcu, my kazen and mikhail bertolak at 9pm...ariana will stay with my mak's maid while cikgu at school...cikgu tak ikut since he already applied for leave on friday...you know school teacher mana boleh amik cuti banyak...we arrived kat rumah maklong dalam 2am++...anak arwah, kaklong pun sampai almost at the same time dari kuantan...arwah paklong dikebumikan keesokan pagi...Alhamdulillah, ramai keluarga dan rakan2 arwah yang datang...arwah paklong seorang yang sangat baik dan peramah...dengan siapa pun dia boleh join borak...even cikgu masa praktikal dulu dekat penang port, dengan muka tak malu selalu singgah rumah atau gerai air paklong kat pantai bersih...paklong layan jer...nak amik hati yer...hehehe...kami bertolak balik ke KL lepas asar, singgah maghrib and dinner kat Tapah then leas hantar mak, hantar pakcu n family, aku sampai rumah dekat pukul 12am...memang letih+ngantuk+pening+selsema...so decided to take MC jelaa on thursday tuh...



petang...after kebumi


seberang jalan dari rumah paklong adalah pantai nelayan...ada medan selera



agaknya mikhail mengenang toklong yang baru sekali berjumpa


semoga roh paklong tenang di sana...Al-fatihah

 
i just lay down kat rumah...tak buat apapun...memang tak larat sungguh...kain menggunung pun xlipat...pukul 3pm amik bebudak pastu barulaa nak packing barang untuk balik melaka pulak malam tuh...cikgu and his siblings kena jumpa doktor ayah nak bincang pasal ayah's condition...turn out ada small blood clot kat pintu injap jantung and ayah refuse to take ubat cair darah...Alhamdulillah, nothing serious cuma kena cosistent amik ubat and jaga makan jangan gastrik and jangan luka sebab once dah amik ubat tuh, kalau luka lambat nak baik...itu jelaa cons yang doktor explain...other than that ayah boleh sambung rutin dia macam biasa...balik melaka kali nih ada drama baru...hahaha...malaslaa nak elaborate kat sini...pepandailaa...memasing dah besar, dah jadi bapak orang pun...hmmm...

Monday, January 19, 2015

ariana's 1st week at kindy


[updated : with pictures]

Assalamualaikum :)

niat di hati nak share hari pertama ariana pergi sekolah...alaa...kindy jer tapi haruslaa mak dia excited sampai amik cuti sebab anak pertamalaa kan...tapi ntah apsal takleh upload gambar pulak so kita borak2 jelaa..gambar nanti kita usaha lain yer...

Alhamdulillah ariana seronok kat sekolah...hari pertama tuh pukul 6.15am dah bangun sendiri...pastu mintak mandi...ingat nak tunggu dia kat kindy tapi takde parents lain tunggu pun lagipun cikgu dia tak galakkan tunggu...so, baliklaa ke rumah...setel keje rumah apa semua pukul 1 datang amik, bawak dia balik rumah opah sebab makcu dah masak...kebetulan mak and seth ada kat sana...apalagi, menggeletiklaa si yana nak ikut mak balik...maghrib tuh amik dia kat rumah mak, nampak dia letih sangat...puas mainlaa tuh...besok kena berkejut nak bangun pagi...siap tanya kita apsal tido kejap jer...adoilaa...pastu kitorang brainwashlaa kata schoolday takleh ikut nda balik...yana kena cukup rehat kalau tak nanti kat sekolah ngantuk, bla bla bla...







 
hari rabu pulak cikgu suruh bawak swimsuit/ baju basahan...ada aktiviti mandi manda...bukan main seronok tengok gambar2 diorang yang cikgu whatsapp kat group teachers and parents tadika tuh...hari jumaat pulak ada amali solat...kiut sangat tengok diorang ramai2 bertelekung dan berkopiah...hari ni (isnin) yana tak dapat pegi sekolah sebab ada slight flu...since sabtu sebenarnya...dah nak baik dah tapi biar dia betul2 baiklaa baru pegi sekolah...kang naya anak2 orang berjangkit pulak...lagi 1, besok birthday yana yang ke-5 tahun...weekend lepas dah setelkan beli barang2 nak masuk dalam goodies bag, kek dah tempah, malam nih tinggal packing jer masuk bag and deliver besok...hopefully ariana will enjoy her birthday dengan kengkawan kat kindy...

p/s : isyhh...tak syioklaa cerita takde gambar...

Sunday, January 4, 2015

30 Days Blog Challenge Day 14 : cerita kasut saya

Assalamualaikum :)

Selamat Tahun Baru semua...wah, macam ramai jer yang baca blog nih...huahahaha...perasan!! hopefully korang dapat achieve whatever azam tahun lepas...kalau tak semua pun at least dapat jugak walaupun 1...aku sejak habis zaman sekolah nih dah tak kuasa nak berazam2 ikut tahun...kalau nakkan sesuatu, aku cuba terus buat...takyah tunggu hujung tahun, awal tahunlaa coz bukan nak impress sesapa pun...untuk diri sendiri jugak kan...hmmm...nak cerita apa eh?

oklaa, aku sambung 30 Days Blog Challenge nih...just to kick start my blogging mood...actually semua dah ada dalam draft cuma nak post awal macam takde mood...gloomy jer especially with what happen lately...so, nih post bukan happy2, takde shopping apa2 pun cuma share interest jer k...aku suka tengok kasut...suka try kasut...kasut yang selalu curik perhatian ialah yang jenis wedges or pump shoes...wedges tuh rasa tinggi dan selamat jer...sebab tapak dia lebar...high heel tak berani pakai since tumit dia haluuuusss...dahlaa aku nih jenis jalan bersepah...kalau pakai selipar, orang selalu tegur jalan mengengkang...flat ballerina pun suka gak tapi lebih prefer yang bertumit sket...pump shoes aku suka pakai kat ofis...bawah meja nih adalaa beberapa pasang...tapi aku suka yang jenis peeptoe...biar bernafas sikit kaki nih...

tapi since ada anak nih, tak berani nak pakai wedges takut terjelepok jatuh sambil dukung anak...kalau tak dukung, aku pakai gak sesekali...eh, pernah tau aku jatuh dukung ariana masa tuh dia 2 bulan jer...sebbaik aku jatuh terus melutut sebelah...lutut aku jelaa yang cedera...Alhamdulillah baby takde apa...sejak tuh aku pakai sandal ala2 ibu mertua jelaa...yang tak tinggi sangat, cushioned and selesa...cantik tolak tepi yang penting boleh lari kejar anak...hehehe...

ok, nih aku google jenis2 kasut yang aku suka :

wedges - walaupun belakang tinggi 3 inci, tapi sebab depan dah tinggi seinci so actually kasut jenis nih taklaa tinggi sangat...still selesa nak buat jenjalan...selalunya bercorak kat bahagian tepi tumit...


bunga2


polkadots


sebenarnya walaupun wedges, bukan semua aku suka...kan pemalas, haruslaa nak yang sarung jer...macam yang no2 tuh...tak kuasa nak bend down ikat2 strap segala...tertonggeng kang sesia jer

peeptoe - ala2 main cak cak gitu...nampak serius tapi not too serius...pegi keje boleh, pegi kenduri pun boleh...kalau material jeans boleh wat jenjalan jugak...maximum height dalam 1.5 ke 3 inci jer...lebih2 aku gayat...hahaha...bukan gayat, tapi takut jatuh sebab aku mudah tersadung...jalan flat pun boleh tersadung...apa kes?


yang macam nih boleh bawak gi jenjalan


cantik kan yang nih...sesuai nak gi kenduri...gi keje pun boleh...height dia pun just nice

pump shoes - kasut tutup untuk ke ofis memang aku siap2 letak bawh meja dalam 1-2 pasang...warna neutral jer senang nak match...hitam and brown...tu pun pakai kalau nak masuk bilik bos, jumpa client, meeting or emergency...selalunyer belasah pakai selpar jer dalam ofis...selesa...

nampak serius pump shoes nih kan...suka tumit lebar gitu...bunyi ketak ketuk jalan macam bos2...hehehe



yang nih comel kan...tapi aku takkan belilaa kot sebab xpraktikal, susah nak match...kalau kaler lain mungkinlaa...

ok, ni aku jumpa shoes chart masa ronda2 parkson...memang aku save sebab senang nak rujuk...yang aku tau aku saiz 5 UK (in case anyone wanna buy shoes for me...hehehe)...