ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, May 11, 2016

ariq's baby food journey


Assalamualaikum :)

harini nak share ariq punya babyfood...kalau dulu time ariana mommy dia tak pandai lagi...tanya2 orang gitu jer...sumbatlaa nestum macam2 perisa...kesian dia makan makanan segera jer eh...pastu mommy buat bubur tapi taknak makan sangat...kalau mee, bihun, pasta banyak jugak makan...

pastu mikhail pulak mommy dah belajar sikit2 buat homemade frozen babyfood...cuma masa tuh belajar buat bubur jer so every weekend mommy akan buat bubur 2 flavor pastu blend and frozen dalam bentuk cube...every monday bagi kat mama dia, mama dia amikla 2-3 ketul or campur2 flavor panaskan guna warmer...sometimes texture dia a bit rubbery but most of the time ok jer...besides that makan gak nestum and biscuits...

bila time ariq nih baru tau 1st food to introduce is puree buah dan sayur jer dulu...bubur is a bit heavy for a baby yang cuma minum susu for 6mo plus puree is easier to digest...so mommy pun googlelaa buah and sayur apa yang sesuai...pegi beli kat Jgrocer coz sana lebih banyak pilihan...beli butternut squash, green beans, pear, carrot, purple sweet potato, avocado and apple...buat puree 2-3 jenis and pass all to their bs...nanti bs main masak2, pilih2 nak campur mana then panaskan guna warmer...memula dia sembelit...menjerit nangis bila nak membuang...padahal besar ibu jari jer hasilnyer...bila 2 hari tak poo poo aku bagi puree pear, terus berhasil...hehehe...pastu bila rasa macam ariq dah ok, perut dah lawas, kami bagi bubur...tapi bubur tu guna rice cereal @byciknuie...stumble upon this masa join group fb homemade babyfood...dia macam nestum tapi takde preservative and its not fortified (added nutrients - process nestum dimasak dulu pastu jadikan serbuk so nutrient banyak hilang. then they add vitamin2 utk tumbesaran so tak natural laa)



memula beli sepeket jer rice cereal and sepeket rolled oats...sepeket rice cereal tuh tahanla seminggu...texture dia halus sangat macam tepung beras tuh...tu ada di ajar cara2 masak tapi bila aku buat jadi berketul2...tak sedapla bila makan macam makan tepung...so aku whisk 2 sudu serbuk dgn secawan air masak dulu, dah larut baru letak atas api and masukkan puree apa2 yang kita nak...5 minit dah siap, masuk termos utk 2 kali makan...senang sangat sampai cikgu yang nak buatkan pepagi...aku bgn subuh tgk dah siap semua...sambil tuh cuba buat sendiri sebab dia pernah bgtau camna...katanya rendam beras 10 jam, tos 10 jam, sangai/bakar dalam oven sampai betul2 dry pastu blend sampai jadi serbuk...1st time buat masa proses tos tuh beras dah bau masam macam tapai...terus buang...sayanggg...maka, order lagi 2 peket rice cereal...rolled oats ariq tak brape suka...tak habis bila suap half way...nangis2 kalau paksa habiskan...2nd time cuba buat sendiri aku pendekkan masa rendam 3 jam jer...tos sejam tapi masa sangai terhangit sikit...dah blend tuh cubalaa masak atas dapur...sejam aku masak tak pecah2 jadi bubur...bila rasa kat lidah still berpasir macam beras...aku syak sifat dia dah tepu takleh masak dah kot...


mommy belajar jugak cara buat chicken bone broth...gigih rebus sampai 4 jam...


rice cereal ciknuie + chicken broth + puree kentang + brokoli + carrot

nak beli selalu mahal oiii...sebulan mau rm60 utk serbuk beras baby jer...belum termasuk puree2 lagi...nak buat bubur hari2 makan masa lama, nak blend lagi...dahlaa buat bubur bukan boleh tinggal, senang jer hangit...kami keluar rumah hantar anak2 pukul 6.30am...so lepas google khasiat dan cara2 semua kami decide combine cara ariana, mikhail dan ariq...bagi puree buah2 utk campur ngan nestum beras plain bg kenyang sket...itu utk sekali makan...pastu buat bubur kosong then blend and masuk bekas cube2...bekalkan skali ngan puree sayur utk 2 kali makan...no more termos...mama dialaa panaskan bila nak makan...biskut baby bites pun ada bekalkan buat kunyah2...


belah kiri yg atas tuh cube bubur blend, bawah puree cauliflower, carrot and brokoli. belah kanan combine siap2 cube bubur and puree kurma...mmm..sedap tuh...


saya nak makan roti pulak pasni mommy

aku tak strict sangat nak homemade sahaja no process food at all sebab taknak stress memikirkan macamana nak prepare sedangkan masa limited...anak dah 3 oiii...nak prepare homemade frozen pun makan masa...sedangkan balik keje cuma ada beberapa jam jer nak layan anak2 sebelum diorang tido...kalau nak pegi berjalan, kalau sempat buatla makanan dia letak dalam termos...kalau tak sempat, bawak baby heinz dalam botol and biskut jelaa...ok, tak dinafikan homemade food is the best bukan utk baby jer, utk kita pun sebenarnya...and bukanla aku galakkan parents semua ikut cara aku tapi anak kita, diri kita, kita tau yang mana baik dan mampu kita buat...jangan buat makanan homemade sampai stress tak cukup rehat, rumah sepah kotor, marah anak2, marah babysitter tak ikut cara kita...jangan over tu jer...Alhamdulillah aku dan cikgu selalu bincang cara terbaik dan senang utk semua pihak...dia pun support apa jer yang aku cadangkan...bubur tuh dialaa yang buat lepas aku buat 2 kali hangit sebab menyambil layan anak2...balik sekolah dia rendam beras beberapa jam pastu malam dia buat bubur constantly kacau for 15-20 minutes...nanti mommy fikir lagi macamana nak pelbagaikan makanan ariq yer... 


2 comments:

cikel said...

Salam..suka pula sy baca entry ni..sbb sy suka makanan mcm baby food..testure dia lembut je .ofcos la sy sesuai kan segala perasa..takla blank je..especially bila perut upset..jd bila buat bubur sy akan masak dlm periuk nasi yg for 5 cup rice tu..periuk nasi sy jenis yg ada 2 button warm n cook..usually sy tumis bwg putih n halia..then masuk ayam cincang bg garing skit..masuk 1 cup rice kaco..then masuk air sampai takat hampir penuh periuk nasi..letak perasa..tutup..biar dia masak..bila dh dekat 20 minit mcm tu sy tekan ke warm n biar je..pastu boleh tinggal buat benda lain..tak yah tggu n tak hangit..makan n perut pun happy..hehehe..

aLin arLene said...

wsalam...org dewasa pun suka bubur...tapi kena pair dengan side dish yang kuat rasa macam telur masin, ikan bilis goreng, cili kicap sebab bubur kosong takde rasa kan...baby makan sikit jer, so kalau nak tanak guna rice cooker macam lebih kerak jer nanti...sesekali bolehlaa abang kakak dia join...