ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, September 30, 2014

country decor design

Assalamualaikum :)

harini nak belanja cuci mata...sejak duk rumah sendiri, daiso, mr. DIY, kaison, ikea macam memanggil2 jer...lagi2 sejak aku join FB group deko rumah ku syurga ku...makin minat plak nak mendeko2 rumah...sana lagi gila...cantik2 rumah diorang...tapi diorang mostly suka english style...ada yang sweet sangat, ada yang sarat sangat...ada tuh mintak pandangan...bila kita cakap sarat, marah pulak...hmmm

aku tak brapa minat english style...my taste more to country tapi tak suka kayu2...macam dalam rancangan kat LI tuh; Summer Home...haa...suka sesuatu ruang tuh nampak warm and inviting...macam sedap bergolek2, cuddle, bersandar doing things we like macam baca buku ke, main board game ke, tengok tv ker...haa...paham tak? and hiasan pun tak suka sarat sangat and biar hiasan yang praktikal jer like vase, picture frame, candle or storage box yang cute2...currently deko rumah ikut bajetlaa...like this month beli ini, next month beli itu...kalau takde bajet, kita beli frame ke, hiasan comel2 kat daiso, kaison ke, beli artificial flower, tukar2 kedudukan...and im lucky that my husband nih handy...dia sukalaa mendrill sana sini...build itu ini...but of cos ikut mood rajin dialaa...hehehe

kadang tuh semua tempat dia nak pasang shelves...dengar dia start pasang drill, aku pun gelabahla tanya nak pasang apa? kat mana? hahaha deko queen control sangat tau...hehehe...our taste were never the same...at the end he always have to surrender to my choice sebab...ehem, sebab im the wifelaa...kemas mengemas kan keje ompompuan...kalau ikut taste dia, dia suka campur2...situ kayu, situ besi, situ kain, lebih kurang gitulaa...kaler pun biar campur2...sometimes my choice do have to consider his taste so yang terlalu feminin like floral pattern or pink/purple color memang aku elaklaa...mostly i will choose neutral or geometric pattern...kasi canlaa...tolak ansur kan resepi rumahtangga bahagia...ecewah...oklaa, dah tak tau nak bebel apa...gambar rumah sendiri taknak tunjuk dulu...orang kata belum siap so, tunggu sikit lagi...ordered a single seater and a storage bench...nanti bila dah sampai brg2 tuh and dah siap langsir, barulaa boleh tunjuk before and after...

jom tengok gambar2 ruang tamu yang aku suka...nak amik idea sikit2...


simple jer tapi macam serasi jer semua furniture dia...maybe coz they used the same color hue in the design...tengok sofa tuh pun dah rasa nak nap kat situ :P


yellow but not too bright...nampak ceria and fresh


my oh my...i think kalau floral gini maybe my husb would approve...tak sarat sangat, just nice


another soft yellow room...isyh...cantiknyerrr....


sempoi jer sidai kain rata2 tapi still nampak cantik


i bet my kids would enjoy this room decor...kerusi rotan tuh tak minat sangat...but bolehlaa


another combination fabric sofa and rattan furniture...calming blue


my most favourite...neutral with colorful accessories...makes the room look alive!!


sweet pastel


damainyer....


their big windows and lots of natural lights are the main factor the room look fantastic kan...

*all pic credit to Mr Google* 

No comments: