ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, October 8, 2014

Our Aidiladha di Pulau Pinang - melawat paklong

Assalamualaikum :)

How was your raya last weekend? our plan to celebrate eid at melaka was turned 360 degree...we went to penang after we received news from my cousin at penang that my paklong was admitted due to highblood, undergoing surgery to remove bloodclot and coma in the ICU...we start our journey on saturday morning at 4am...fetch my mom at her house then took off to penang...make a pitstop at tapah toll exit for subuh prayer than another one at hentian taiping to have breakfast and bathe the kids...arrived at maklong's house at 11.30am...Alhamdulillah, no accident on our way there...heard the sad news about accident at menora tunnel...must be after we passed that area...traffic jam here and there but to me still bearable coz it still moving about 40-60km/hour...oklaa kan...


the kids enjoying their milk in the car...


we were among the 1st from KL that arrived...not long afterthat makcu, maktam and atok was there too...maklong's daughter, kaklong from kuantan arrive the night before with her 7 out of 8 kids...memang penuh rumah maklong...


the visiting hour is 1-2pm, 5-7pm so we waited for abangah, maklong's 2nd son to arrive...rumah maklong kat pantai bersih, butterworth...paklong kat hospital penang kat pulau...hujan lebat dari masa kami bertolak sampailaa kat hospital...


on penang bridge...penang pulak banjir...not all area but banyak jalan tutup...thats why we need abangah to lead the way...


mak with family maklong...anak maklong 3 jer...kaklong (tudung oren), abangah (pink blue shirt) and abang kimi who sit sebelah mak...abang kimi nih special sket...he was born normal but sebab dia kena demam masa kecik, it affect his brain...dia pun tak brape sihat...abang kimi takleh kena aircond, takleh jalan jauh, takleh berpanas or dia akan kena seizures...thats why bila maklong travel, maklong kena travel sorang...paklong memang orang penang so paklong usually stay at home dengan abang kimi...mujur juga ada abangah yang duduk dekat...kaklong sejak kawin dengan orang kuantan, memang menetap di kuantan...


mak with anak2 kak long...they are 14-11-7-5-4-2-1...berderet ok...butttt...see how they are...sangat behave...baik sangat...my kids? they buat hospital tuh macam playground diorang...kids tunggu kat ground, boleh dengar suara diorang menjerit2 dari ICU kat 2nd floor...isyhhh...anak sapalaa tuh *tepuk dahi*

kami gilir2 visit paklong...actually that time dah past 2pm...but we begged to the nurse saying we came from KL, dia allowed with muka masam...fahamlaa yang dia hanya menjalankan tugas...soooo sorry to make you feel burden yer nurse...thank you sooo much for letting us in...masa tuh paklong tak sedar...bila panggil badan dia gigil2...after that kami pergi kantin to have our late lunch sementara tunggu next visiting hour...


this is maklong...my sweet maklong...anak opah 2 jer pompuan...maklong lama sangat duk penang (she married when she was 16) dia pun dah cakap loghat penang...hehehe

Alhamdulillah, bila kami melawat paklong skali lagi petang tuh, dia dah sedar and ingat...dia tanya mana abang kimi, mana cucu dia? kami datang ngan sapa, sapa lagi yang ada...it means good sign :) apakan daya, kat ICU takde tempat menunggu...and abang kimi pun takleh penat sangat so maklong kenalaa balik...diorang berulang hari2 datang tengok paklong since paklong admitted last thursday...

malam tuh memang flat habis...we book 4 rooms at the nearest motel...RM68/night...setakat nak rehat tido, ada tv, aircond, hot shower, ok sangatlaa...ariana awal dah tido...left her with mak and we went out for dinner near rumah maklong and tumpang isi air flusk...next day kul 6.30am dah bangun, mandi and just realize its RAYA!! tapi 1 baju raya pun tak bawak...tulaa jadinyer kalau adhoc plan...memang pack baju ingat nak melawat paklong jer and no other plan nak ronda penang apapun...pakai jelaa tshirt and jeans...bebudak pun sama...lagipun after zohor that day jugak kami nak balik KL...


makcik2 and cousins yang lain ada jugak berbaju raya...


ini maktam and itu paktam...maktam buat kuah spagetti and maklong tolong rebus spagetti buat tambah2 juadah raya...kesian maklong, dia buat jugak rendang ayam dan daging malam tuh...rebus nasi impit and abangah gi beli lemang...yelaa, camna pun raya kan...dia nak jugaklaa hidang serba sikit...rasa bersalah pulak datang melenggang...seriously, memang tak teringat...


second cousins please line up! hehehe...my kids pun sebenarnya tak brape sihat...they had flu since last week...sebelum gerak tuh, bagi diorang makan, then bagi ubat flu...masuk jer keta terus terpengsan tido dedua...


perjalanan balik highway smooth jer eventho boleh kata all the way it was drizzling...the sky was clear from haze, Alhamdulillah we safely arrive home after 4 hours drive...and bebudak tido all the way sampai rumah mak...no chaos in the car, hehehe

tapi! di kala dah sampai rumah, kita laa pulak tak berehat melayan diorang yang dah caj betri full siap extra lagi tuh...mummylaa yang kena layan...kita biar babah rehat yer...sian dia drive tadi...


the next morning awal budak berdua nih dah bangun...chirping for food...nih sementara tunggu babah goreng cucur, marilaa kita minum milo...eh, silap...choco malt 1Malaysia...that day we just stay at home rehat and kemas rumah sikit2...kain pun tak habis lipat...hehehe


we receive whatsapp message from my pakndak...they went to penang by bike...diorang nih memang bikers tegar...selalu pergi trip jelajah sana sini...they said paklong dah beransur baik...already being transfered from ICU to ward next to ICU...Alhamdulillah...another good news :)


thats paklong...semoga paklong makin beransur sihat...nanti boleh kita pi pekena cendoiii ye paklong...rindu plak nak dengar celoteh paklong...

No comments: