ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, October 27, 2014

deepa hollideii!!!

Assalamualaikum :)

Rasa nak borak2 jer harini...how's your deepavali holidays? mine was fully utilised with cooking and housechores...penat tapi berbaloi2 tengok rumah berkilau2...ecewah...lebih2 lagi perang merajuk dah tamaaattt...hehehe...the kids demam malam sebelum tuh...yana siap muntah atas cadar, mikhail badan panas tapi aktif tetap aktif jugak...so, takdela risau sgt...cuma nak bagi mikhail makan ubat berperang sketlaa...pagi2 cikgu dah keluar nak hantar motor gi repair...sementara bebudak blm bangun, i buat laundry sesambil kemas dapur...nak vakum kang bbdk bangun plak...our kids belum fully trained to sleep early, wake up early yet...malam mmg susah nak tido...selagi mummy belum tido, selagi tulaa diorang duk main jer...but bila mummy duduk bersila nak lipat kain, mulalaa mikhail pun nak baring atas pangku...ater, camna nak siap lipat...pernah aku timing the duration, baru lipat 3 helai dia datang...lepas nyonyot 5 minit pegi main...lipat lagi 3 helai dia datang balik...kalau gini memang takkan habislaa...dahlaa diorang nih nak tido kena bilik betul2 gelap then nak kita baring sama...kadang plan nak tidokan diorang, pastu konon nak bangun balik lipat kain sambil layan recorded movie kat pvr skali nan hado...dengan kita2 skali tido...selalu gak baring depan tv dengan niat yg sama...skali sedar2 dah pukul 3-4am dengan tv terpasang...badan sengal2 sebab tido kat tilam nipis...adoi...

ok sambung balik on deepavali morning...tak lama tu cikgu balik bawak nasi lemak...tak sedap sangat...ni yang rasa nak buat sambal sendiri nih...cikgu kata my sambal have improved a lot...hehehe...mana taknyer, dah itu jer yang dia request kalau kita tanya lauk apa...ikan goreng sambal, ayam goreng sambal, sambal tumis ikanbilis/udang/sotong...daging jer tak pernah masak sambal lagi...kalau tak terer sajerlaa kan...muahaha...tapi dalam tak sedap tuh habis jugak...jangan membazir ok...for yana dia hari2 nak "roti bekfes" that is roti with nutella spread...every morning hantar rumah my aunty pun mmg dah siap2 bekalkan 3 keping utk dia...senangkan my aunty jugak...mikhail takmo makan...hmmm...that boy susu pun taklaa kuat mana tapi taktau dari mana datang energy duk bergerak jer...kena curik2 suap dia...skali dua pastu taknak dah...


this is my sambal tumis ikan bilis...buat cair2, letak air asam jawa n bawang besar banyak2...sedapnya buat cicah roti...

lepas breakfast, sidai kain then terus keluarkan tulang nak masak sup...cikgu pun demam gak the day before...d kids berjangkit dengan dialaa...pastu tekak sendiri teringin makan asam pedas ikan...letak bendi banyak2...then stirfried cauliflower and carrot...yana nak makan "flower"...semua menu bersebab nak tackle selera orang sakit...the thing i dont like about sup daging/tulang is the fat that come out lepas sup dah sejuk...mula2 makan oklaa...bila dah few suap, sup dah sejuk and rasa berminyak2 bibir and jari...not to mention pasal periuk yang susah giler nak basuh...siap rendam sabun pun still berminyak...itupun dah banyak lemak yang aku buang sebelum masak...my fren suggest to clean it with flour...must try next time...oh, i know about not to mix eating fish and meat...ikut sunnah Rasulullah s.a.w and to keep our digestion system smooth...so lunch time belasah asam pedas, dinner belasah sup...problem solved...yana meratah flower jer...nasik sesuap pastu taknak dah...mikhail nasi n kentang sesuap pastu dah...petang tu mikhail pass motion, haa amekkau byk jugaklaa dia makan lepas tuh...huhuhu...perut tak sedap agaknya dah simpan beberapa hari...


lauk lunch that day...simple jer

then nak zohor, barulaa aku mandi...sesambil mengerjakan bilik air...sampai sejam menyental segala dinding, cermin, baldi pun aku sental...haa...agaknya bila tengok aku penat, tambah aku diam jer, bila baring depan tv sebelah dia (sajer jer...hehehe) sambil nyusukan mikhail, tau2 ada kaki kepit kaki kita :P terus sejukkk jer hati...aku pun malaslaa nak merajuk lama2...orang dah sejuk, sudahlaa kan...lagipun rindu ok nak borak2...hehehe...eh, malu pulak *intai celah jari* eh dah panjang rupanya bercerita...takpe, kita habiskan entry deepavali day nih dulu...

petang tuh keluar gi hantar motor kat rumah opah...sebab rutinnyer pepagi hantar anak2, we drive ke rumah opah then amik motor and off to work...keta pulak park sana...rupanya ramai orang kat sana...my mak ada, my kazen from kuantan with her eight kids pun baru sampai...so lepaklaa lama sikit borak2...dah nak maghrib baru kitorang balik...my makcu pulak demam...demam urat kot kesian pulak nak mintak jaga d kids...biarlaa dia rehat...memandangkan cikgu already make plans with his frens to eat wild animals at sg. besar, so aku kenalaa amik emergency leave the next day...keje pun tak banyak mana kat ofis...


lepas cikgu balik, dia ulang makan lagi...pastu aku bancuh oats kasi potong lemak2 kolesterol yg dah balun sepanjang hari tuh...mine extra special with marshmallow :)

next day, kita kasi spring clean the other part of the house pulak...dari pagi bangun mop, vakum, laundry 2 round, i even punggah 3 box of toys ak audit...yang mana rosak kita buang...then asingkan girls' and boys' toys...coz dah alang2 cuti aku ajak dia datang rumah...and what else nak attract budak kalau bukan ngan toys kan :) only 30 minutes away baru diorang inform they are already on the way...kelam kabut masak nasi lebih coz that time pun dah pukul 1++...mestilaa nak serve lunch kan...panaskan asam pedas and sup, buat masak lemak kobis dan udang, goreng telur dadar...settle...tak lama pun diorang lepak coz diorang nak kejar waktu melawat paklong sebelah petang pulak...cikgu balik at 5pm...bawak balik pelanduk masak kicap which cost him RM30 semangkuk kecik and some landak masak lemak cili api...oklaa...im not a fan but bolehlaa makan...landak rasa macam daging tak empuk...cam liat2 sket and pelanduk surprisingly rasa macam burung/ayam kampung...with lots of small bones...kena hati2 makan...


ok, gambar nih takde kaitan tapi nak tunjuk my humble little garden...pergi nursery beli few pasu, tanah, anak pokok kari and kunyit and cili api seads...pokok pandan tuh my ofismate bagi...now takde alasan bahan takde yer...hehehe...yana everyday tanya bila nak berbunga (influenced dari kartun, siram jer tumbuh bunga...hmmm)

No comments: