ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, July 25, 2010

her 1st bubur...



my baby daughter dah masuk 6 bulan on 20th july harituh...tapi aku memang jenis tak sabar nak bagi dia makan, i started giving her nestum 1 week earlier...nyam2...nak gak dia makan...n bila ngam masuk 6 month, i tried to prepare homecook food for her...


weekend before that dah beli siap2 barang2 nak masak...bayam, carrot, kentang, lobak putih (err...nih untuk banyakkan susu mak dia)...so, setelah puas tanya sana sini n surfing cara2 nak buat bubur, end up i prepare bubur hijau...bubur+ikan bilis+bayam=blend...nyam...dia nak makan...tapi adalaa dalam 2-3 sudu besar jer...oklaa...aku buat terus untuk bekal 3 hari...masuk lam fridge, bila nak makan, panaskan...ye ye...tak brape bagus panas2 kan tapi takde masalaa nak buat hari2...besides kenalaa makan benda yang sama (4 days rule) untuk tgk kesan if she have any allergies to the food kan?n cooked food is better than fastfood kan so, oklaa tuh...


pagi dia makan nestum, petang makan bubur...then aku buat bubur oren lak...yaa...betull...aku buat bubur carrot plak...sama jer caranya...bubur+ikan bilis+carrot...tapi yang nih lagi sedap dari bubur hijau...maybe coz carrot n ikan bilis sangat ngam rasa dia...besok nak buatkan bubur kuning lak...bubur+ikan bilis +kentang...


after that aku rasa rotate bubur hijau balik kot...takde ideala nak buat apa...nak bagi keledek, diorang kata tak elok, angin...takut gak perut comel dia tuh meragam kang...selain ikan bilis, apa lagi yang baby 6 month boleh makan haa?

No comments: