ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, December 2, 2010

bad habit or good habit?

i have a habit.
tak tau nak cakap itu bad habit or good habit.
i like to make dessert. sebab suka makan, maka kenala blajar buat.
my habit is i like to try new recipe then terus bagi orang.
coz kat rumah yg makan cuma 2 orang, maka kalau tak bagi jadi membazir pulak.
tapi yg tak bagusnya ialah, my 1st attempt selalunya tak berjaya.
tapi bagi kat orang bukan sengaja nak pedajal.
the thing is. i have another habit.
this one is a bad habit. i dun like to taste when i cook/bake.
masak apa pun. lauk ker, kuih ker. letak/ susun dalam pinggan cantik2 terus bg.


pernah sekali, belajar buat sagu gula merah dari mak mertua.
terus buat 2 loyang skaligus untuk kenduri tahlil.
masa tuh kengkonon bangga bagitau makcik2 ini alin buat tau.
skali makcik gigit. alahai, sagu tak pecah. keras gedegang. m.a.l.u


dua kali, cuba buat buah melaka. hubby siap tolong amik daun pandan kat bawah rumah.
dah siap susun2 terus dalam piring, konon nak membalas pemberian jiran sebelah.
skali sendiri nak makan sambil layan tv, errkkk...KERAS OKK...uneatable!
terserempak ngan jiran, mintak maaf sebab tak cuba dulu sebelum bagi. dia senyum jer. mungkin fikir, alahai, orang muda. m.a.l.u lagi


tiga kali (peristiwa hari ini), nak buat fruit cheese cake sempena kedatangan tetamu.
senang sangat resipinya. takyah bakar2, kukus...just blend n tuang dalam acuan.
skali pagi tadi nak potong nak bawak ke opis, un-potong-able.
lembik. kena scoop ngan senduk.
nak buat macamana? scoop jugak masuk 3 tupperware. makan jugakla.
takkan nak buang kan?
member opis cakap, takpe, sedap. sejuk sikit dada.
tapi makan ala2 pudingla. dengan sudu.


ada lagi peristiwa2 lain tapi cukuplaa 3 nih sebagai contoh.
tapi rasanya i wont stop trying out new recipe coz i like n its my habit kan.
yg penting niat ikhlas.
tapi..............................CHEQ MALLUU!!!

No comments: