ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, January 22, 2016

borak mak2


Assalamualaikum :)

apa lagi nak disembangkan kalau bukan hal anak2...dah jadi mak2 nih beginilaa...blog yang difollow pun blog mak2 jugak...nak belajar sama2 camna membesarkan anak di zaman moden nih...speaking of zaman, kat FB melambaklaa tips jaga anak, jaga hati suami, cara masak itu ini, cara ubat itu ini...kita pun share, save dalam wall kita tapi bila kita betul2 nak guna tips2 tuh semua tak jumpa kan...lagi 1 jenis puak2 yang suka bersaing i am better than yiewww...baca kengkadang boleh stress tau...i mean aku keje, letak anak kadang dekat 10 jam kat pengasuh...doesn't mean tak sayang anak...kadang bila balik tuh penat, stress, dengan anak3 semua mintak perhatian...rasa nak marah pun ada bila tudung pun x sempat bukak dah bertubi2 soalan pastu mulalaa terbayang2 post kat FB "jangan marah anak" cerita2 sedih pasal anak kesepian whatsoever pastu kita pun tone down sikitlaa...tarik nafas dalam2, layan sorang demi sorang...haa nak apa sayang? pastu kadang anak2 nih pun cerdik...eh, mommy mood baiklaa harini, meh kita cuba buat eksperimen...mulalaa mintak benda2 yang kita tak bagi...kita cakap nanti taknak tunggu...nak amik sendiri, nak buat sendiri, tumpah, melekit, semut gigit baby, dah bintat2 pastu rasa bersalah lagi sebab tak bersihkan rumah elok2...kita pun mula tinggi suara...dah cebik2 cakap mommy tak sayang...aduhh...serba salah ok...kita harap anak yang tua faham kita...but sometimes dia pun nak perhatian, dia pulak paling mengada dan manja...

fuhh...all these keje mak2 tau...kalau pandangan mata kasar memang macam tak buat apa...duduk layan anak jer...masaknyer tidak...kemas rumah pun tidak...makan pun nak mommy yang suap sebab mommy jenis nak anak makan maka sanggup kejar 1 rumah n pujuk2...eh, dah sejam berlalu tak mandi2 lagi? dari tadi buat apa? haaa...biasa x dengar soalan ni...pastu kita pun cuba senaraikan keje yang kita buat...eh, haah eh...apa yang aku buat dari tadi? cepatnyer masa berlalu...sekarang nih my priority bila balik ialah layan anak2...cuma ada 3-4 jam jer sehari nak layan sebelum masing2 masuk tido...pastu kalau bertuah which happen once in a blue moon, diorang tido serentak, berdesup buat keje rumah...masa tulaa nak lap2 dapur, lipat kain, sental jamban ke, organize groceries ke...weekend baru kita spring clean nak vakum, sapu, mop and masak...weekdays memang jarang masak...kalau nak masak memang yang paling simple jer...kadang dah penat sangat nak g beli pun malas...balik rumah, masak nasi n goreng telur mata letak bawang layur banyak2...bertambah2 okeh...seriously, i need to learn how to manage time efficiantly or ada plak yang terabai kang...oklaa...nak kuar lunch dah...seronoknya harini jumaat...pastu 3 days holiday pulak tuh...for 3 consecutive weeks!! woot woot..harus gomol2 anak3 puas2...

2 comments:

Nurhidayu said...

Yessszaaa..its true..aku nak terjebak balik dgn blog ni pun sbb nak coret2 @ sessi luahan pasai budak2 ni...

aLin arLene said...

betul3...selain tuh aku memang simpan peristiwa penting dalam nih untuk rujukan masa depan...