ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, May 28, 2015

please, not again


Assalamualaikum :)

Ariana mula batuk2 since last weekend...memula batuk jer...pastu dengar berkahak pulak...pastu selsema then start selasa malam badan dia mula panas...demam...belum lagi bawak ke klinik sebab stok ubat memang banyak lagi...bagi woods utk batuk, ventamol utk kahak, ubat selsema and progesic utk demam...and also singulair sebelum tido untuk batuk tgh malam supaya clearkan lungs...new knowledge as a parents...kena tau ubat apa nak bagi, bila yang perlu bawak gi klinik, bila yang kita boleh monitor kat rumah...bila kritikal...semua parents nak anak sihat cepat...kadang pegi klinik dr bagi ubat sama with the same advise...kalau awal sangat bawak ke hospital pun kesian tgk dr cucuk2 sana sini pastu tunggu and monitor...kalau anak sorang je takpelaa...Alhamdulillah demam ariana tak brape tinggi...we dun let her go to school eventho minggu nih minggu exam...tadika pun ada exam yer...ntah apalaa dia jawan harituh...tapi xpelaa...biar dia betul2 baik demam coz her teachers pun kata boleh amik bila dia back to school nanti...

me and husband pesan berkali2 kat dia, jangan simply masuk benda dalam mulut walaupun tangan sendiri...cuci tangan selalu especially sebelum makan, jangan cium adik, minum air banyak2, makan banyak so that dia ada tenaga, makan ubat takyah pesan sebab dia memang senang sangat makan ubat...hence mommy dia tak kisah nak bagi ubat berderet kat dia tuh...and then we remind her kena sihat sebab nak pegi PD for a short vacay this weekend...kalau sihat leh mandi pool, main sand...kena motivate bebanyak nih...im lucky coz yang menjaga diorang is my own aunty...my aunty memang monitor macam anak dia sendiri...lap2 badan dia, bg makan ubat, apa2 dia akan update...so bolehlaa aku pegi keje dengan tenang...some taska dia tak bagi datang coz taknak berjangkit dengan other kids kan...dah jenuh pulak bergilir parents nak amik cuti...cuti dahlaa tak banyak...

doakan ariana cepat sembuh yer...takmo masuk hospital lagi...baru jer sihat sebulan...in d meantime ada jugak bagi supplement, vitamins...nanti nak try bagi madu pulak...tadi ada terbaca pasal dr nadir khan pakar sedut kahak...dulu pernah ada kawan bgtau xelok sedut kahak...just bg ubat cairkan kahak then biar keluar sendiri thru muntah or najis...tapi itu dia citer pengalaman dia masa anak dia baby...maybe we will try that...lagipun klinik dr nadir tuh dekat jer...and ariana memang selalu start with batuk selsema baru datang demam...kalau leh prevent awal, lagi bagus kan...dia tulaa suka sangat masuk benda dalam mulut...padahal bukannya baby2 lagi...kadang tangan dia pegang ntah mana2 masuk mulut...kadang aku dah geram tuh aku tepuk jer mulut tuh biasa sangat...bila dah sakit gini mulaa aku bebel2 balik...see, mommy pesan tuh bersebab...coz taknak ariana sakit macam nih...kuman banyak blablabla...fuh...semoga cepat sembuh ye sayang...nanti mommy upah toys baru k...

2 comments:

eelobor said...

saya tengah mencari petua untuk mengatasi batuk berpanjangan terus sampai ke sini. hehehehe

arLene said...

tq singgah...kalau jumpa petua bagitau k :)