ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, August 13, 2011

are we still in the ice age?

semalam terbaca sambungan kes wanita dikerat 15 bersama2 anak kecilnya yang berusia 20 bulan. (isyh, mudah rasa sedih teramat especially when the victim is almost ariana's age). suami mangsa tidak melaporkan kehilangan isteri kerana menyangka isteri dan anak berada di kampung. ok, kat sini aku taknak fikir kemungkinan suaminya yang bunuh coz itu belum confirm but the fact that he didnt communicate with his family makes me feel upset. dun u miss ur family? if u dun miss the wife sekalipun, takkan tak rindu pada anak yang secomel itu?


i've read few more case that happen because there are no communications between the family. a man in his 70s was found dead after a week. dah lebam and berulat. itupun lepas jiran mengadu terbau busuk datang dari dalam rumah. isterinya tiada kerana menetap di rumah anak2 untuk berjumpa cucu. bedahsiasat mendapati sudah seminggu that man died due to heart attack; the same day that the wife left the house. takkan tak call suami/ayah. dah makan ker? makan apa? ok ker? sampai seminggu? tak logik sungguh!!


another story that i read in the paper; 2 boys abang dan adik age 3 and 4 was found weak and starving after 2 days left by their mother. jiran terdengar bebudak tuh nangis dari hari pertama tapi menyangka itu perkara biasa. masuk hari kedua jiran tuh suspicious then bila jenguk tengok bebudak tuh terbaring lesu kat hall. rumah berkunci. then only the jiran contact the father inform hal tu. mak dia mungkinlaa mental tinggalkan anak macam tuh tapi ayah yang mental ok nih tak call anak2 kat rumah ker tanya khabar? bebudak tuh cakap diorang lapar sangat so diorang duk minum air paip jer sebab takde makanan kat rumah. kesian tau.


cerita2 nih semua bukan aku reka tapi kenyataan siap ada gambar dalam paper yer. zaman yang serba canggih nih with bibik and bangla pun ada henfon 2-3 bijik, takkanlaa susah sangat nak make 1 fon call. kalau tak dapat, try again, sms suruh call back. tak payah hantar telegram or burung merpati nak kirim berita. macam zaman batu la plak. kengkadang bila fikir2 balik, kena ada jugak jiran yang jenis busybody nih. yang jenis hari2 nak borak. kalau kita takde buat salah, mereka2 nih memang boleh diharaplaa. kot ada yang buat salah, memanglaa orang2 busybody nih tak disukai kan? biarlaa dia busy sket janji ada yang amik tau regardless what is their intention. kita pun kenalaa rajin2 menegur, bertukar2 buah tangan untuk mengeratkan silaturrahim.


alan pun tak call hari2 tapi ada jiran yang amik berat memang lega kalau terjadi apa2. like that day alan ada camping, dia inform line celcom takde so dia siap2 tinggalkan no lain untuk dihubungi. kecemasan kita tak tahu bila. malang tidak berbau.


p/s : tak suka busybody melampau. tapi suka jiran yang peramah dan suka bersedekah :) makes me try my hardest to return back the favor with my cooking. practise makes perfect, rite?

No comments: