ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, August 1, 2011

ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna

Alhamdulillah. insyaAllah dapat puasa penuh harini. ingatkan my bestfriend tak reti nak balik :P. hopefully miss P datang balik after raya jer. or mungkin takyah datang sampai tahun depan? who knows? hehehe...




kitorang sahur roti and milo jer for a start. itupun perut dah mula rasa sebu. maybe besok2 boleh makan berat sket as alan prefers coz dia kan ada matriks. usually aku tak sahur pun if puasa ganti/sunat. bangun buat susu ariana kul 3-4 pagi then minum air sikit buat syarat. thats it. but sahur in ramadhan months means a lot to me. i like ramadhan months. paling suka sebab dapat pergi tarawikh. i like going to tarawikh. but i seldom did since i have ariana. (marah ariana mummy salahkan dia pulak) boleh kira dengan jari bape kali je pegi. usually pegi bila berbuka kat rumah mak or mertua coz ada yang tolong tengokkan ariana di rumah.




like last year kami berbuka di rumah ala kadar jer. sahur lagi ala kadar. beli bubur lambuk sorang sebekas. besok pagi masuk dalam microwave - 2 minutes - ting! dah boleh ngap. laju pun laju. nasi tak brapa nak jalan pagi2 buta nih. kurma is a must for me. aku meratah kurma macam makan nasi. luckily alan slalu dapat stok kurma daripada anak2 murid. air milo or anything bersusu and plain water seberapa banyak yang boleh masuk. berbuka pun ala kadar jer. belila apa2 sorang sebungkus, dessert sejenis and air 2 jenis. ker lebih dari ala kadar tuh?




this year aku nak target seberapa banyak tarawikh yang aku dapat pegi. maybe aku akan try bawak ariana. kalau tak ok, mungkin gilir2 pegi ngan alan. and aku nak target baca quran setiap malam walaupun cuma 1 ain. i want to be better muslim. now dah takyah pikir pasal rumah - yang heavy dah siap kemas dah. setakat sapu, laundry tuh bila2 leh buat, pasal baju2 raya - cukupla dengan apa yang dah beli harituh. raya setakat 2-3 hari bukan nak kemana sangat pun. so, boleh concentrate pada amal ibadah pulak. semoga apa yang akan aku jalankan sebulan ramadhan ni akan berterusan sampai bila2. amiin.




Selamat menjalani ibadah Puasa dan ibadah sunat yang lain







p/s : korang sahur apa? jangan lupa kiss hubby siap2...hehehe

2 comments:

Nur a.k.a admansyah said...

Pd pendapat aku-lah... Priority to Husband pi terawih sbb berjemaah. Utk perempuan terutama isteri2 mithali, buat terawih kt rumah pun takpe sbb... (even asyik2 bc surah lazim yg SAMA! hahaha... tu aku-lah!) bknnye WAJIB.

Err... bykkn solat mlm (terutama slps tgh mlm) ewaahhh.... mcm ustazah ler plak! sendiri x mampu nk buat beb...

AkieZecky said...

selamat berpuasa alin...