ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, March 19, 2014

tempat yang jatuh lagi dikenang inikan pula tempat membiak...errrr


errrrmmm...maafkan peribahasa saya yer...hihihi...ni masa nak pulang kunci kat owner last 2 weeks...kitorang pass kat jiran sebelah jer...pegilaa jenguk rumah kosong for the last time...itupun rupanya ada lagi barang tertinggal bersangkut belakang pintu...


ruang tamu yang kami hias lebih sikit...siap cat, pasang wall shelves...nak menerima tetamu kat sini kan...sebelum pindah, wall shelves, frame, jam semua dah bukak, plaster and cat semula...be a responsible tenant k...


bilik kami...berdua, bertiga, berempat kami di sini...


bilik depan semata simpan barang atau untuk tetamu sahaja...atau bila ada yang merajuk tanak tido sebilik
beberapa bulan sebelum pindah, anai2 mula membuat sarang...cikgu terpaksa selalu alih2 kan perabot and sembur ubat...mujur perabot tak banyak yang rosak, cuma beberapa keping parquet hancur lebur...


bolehla nak dipanggil dry kitchen...sebab masak2 kat luar...sini port fridge, kabinet, deepfreezer...rak atas tuh kitorang pasang nak letak barang2 makanan kering dari digigit cik T...jangan main2 cik T sini, daebak tau...boleh panjat2!!


kami tinggalkan dapur and kabinet dapur nih...keduanya hadiah wedding dari atok dan rakan sekerja...terima kasih atas jasa kalian...kat bawah kabinet nih jugak cik T selalu menjenguk2...dan bikin aku menjerit sekuat hati...memang confirm 3 blok boleh dengar...


dapur yang sangat open macam nih memang takleh halang cik T dari masuk rumah...yang kitorang boleh buat ialah, jaga kebersihan, never leave any food on d table and kabinet, always make sure pintu bilik tutup sebelum tido dan keluar rumah...and bila dapat tau laluan dia, pasang jerat...

sejak duk sini lebih 6 tahun lalu dah beratus kot kitorang (actually cikgu jerlaa) tangkap...rekod terbaik ialah 7 ekor dalam masa kurang 10 minit...kitorang pakai gam sapu kat kotak pastu sendal kiri kanan bagi takde ruang dia nak lalu tempat lain...yang besar2 kena pasang jerat kat sangkar...eeee...bila fikir tuh, memang patut pun kitorang pindah lagi2 ada anak kecik nih kan...


aku duduk rumah nih dari 2 minggu sebelum kawin sampai dah anak 2...macam2 susah senang kami lalui kat rumah nih...Alhamdulillah walaupun comel, inilah home sweet home kami suatu masa dulu...bukan saiz menjadi ukuran untuk bahagia...aku dah biasa duduk rumah macam nih dari aku kecik lagi...masa tuh duduk dengan arwah onyang, tokcik and zana kat flat sentul...tapi cikgu amik masa sikitla masa awal2 sebab dia orang berada, duduk banglo takde orang lalu lalang depan rumah...hahahaha (gelak orang kayalaa konon) memang tertekanla dia bila suara aku tinggi malu kat orang sebelah...ahhh...persetankan kataku...muahahahaha...ok, gurau jer...hehehe

tapi kalau dah namanya mak, mak mana tak jadi tarzan kan? cer habaq mai...


lagi2 dapat chip and dale nih...


tengok tuh punya susah nak ajak bergambar...kelakar plak muka masing2...bila sekarang aku tanya yana suka rumah lama ke rumah baru, dia mesti cakap rumah lama...kat rumah lama banyak kawan2, ada baby rafi (cucu jiran sebelah)


proud tenant...rekod bersihhh jer tauu...untung jugak kitorang sebab dapat owner yang tak cerewet :)


the best neighbour anyone cud have...our left side neighbour...our right side rumah bujang, asek bertukar2 orang...hai hai babai jelaa...

abang zali and kak anne memang owner rumah tuh...anak2 dia 3 orang (termasuk yang sulung meninggal 4 tahun lepas kerana accident) semua dah besar2...the size just nice for them...dah rumah sendiri, diorang suka hias rumah...cantik...cozy jer...abang zali sangat rajin and very handyman...selalu tolong sapu koridor kitorang...pernah sekali kucing berak betul2 depan pintu rumah, dalam lubang simen yang dah pecah...tapi sebab dah lambat nak gi keje, aku ingat balik nanti laa baru uruskan...skali balik dah bersih and dah siap bersimen pun lubang tuh...

kak anne pulak suka bagi bebudak nih jajan...kalau diorang balik bercuti, ada jer buah tangan untuk bebudak nih...selalu bertukar2 makanan...dahlaa dia masak sedap...aku pulang balik makanan pun tak sesedap dia...her coklat muffin is the best...

i would say they are the best sebab diorang jenis yang ambil berat tapi tak busybody...amik tau yang perlu, and tak kepoh, takde nak sentap2...kita cerita dia dengar, kita tak bukak mulut, dia pun tak tanya...dan diorang sekepala...husband aku pun kalau nak buat apa2 mesti tanya abg zali dulu...dia banyak idea nak buat benda jadi mudah...orang handylaa kan...aku n cikgu pun dah anggap diorang macam keluarga sendiri...di harapkan ikatan nih berkekalan sampai bila2 walau kami dah tak berjiran...

2 comments:

ayu said...

sedih kan..huhu

arLene said...

sedih gakla...berkali2 aku tanya alan...betul ke kita nak pindah...pastu bila duk rumah baru dah takde bayang tikus, terus tak sedih dah...hehehe

lagipun rumah lama ngan baru just 5 min drive jer...anytime leh melawat jiran lama...