ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, March 20, 2014

kelly ng buat hal lagi?

sebelum korang mula baca entry nih, baik aku warning yang this entry memang untuk luah perasaan marah...so please excuse my languange atau korang boleh skip ke entry lain...




semalam was a very challenging day for me...pagiku yang tenang telah dicemar dengan kejadian gaduh...yup orang yang sama dari 4 tahun dulu...dia nih memang dah lama berperangai taik tau...sejak peristiwa dulu tuh kitorang kat opis nih seboleh2 cuba taknak masuk campur hal dia...lagipun keje dia takde sangkut paut ngan kitorang...bos pun dah tau perangai dia, bos letak dia nun kat depan jaga pintu ngan telefon...

meh aku citer dari mula eh...rutin aku pepagi selalunya bawak perkakas2 nak basuh kat pantry...masa nilaa nak buat air untuk breakfast skali...kitorang memang ada pantry 1 jer share untuk semua department kat level nih...so aku pun pegilaa...masa tuh nampakla dia ngan kakak pantrymaid nih kat sinki...ok, memula korang kena imagine kabinet tuh panjang...sinki kat hujung belah kanan ada 2...kakak pantrymaid kat belah kanan, kelly ng kat belah kiri...sebelah2 tuh adalaa cerek masak air, gula/kopi semualaa...aku pun berdiri kat tepi sinki tuh sebelah dialaa kiranya nak tunggu giliran basuh cawan...dia lalu tepi aku, dia cakap aku sial, sundal...eh, apsal ko nih tetiba nak maki2 aku pepagi nih...aku pun soundlaa...ko nih dah kenapa? dia cakap aku sengaja halang dia nak amik air cerek? apa ko gemuk sangat ke takleh jalan belakang aku? ke ko bagus sangat nak orang bagi laluan kat ko? aku boleh tunggu ko guna sinki, ko takleh tunggu aku bergerak ke sinki ke? memang mentalla dia nih tau...pastu dia mulalaa cakap merapu2...kata anak2 aku nih anak haram hasil scandal aku...aku tanya sapa lak scandal aku kalau dia tau sangat...dia kata CEO tempat kitorang keje...hahaha...lawak tulla...dia yang selalu relief secretary orang tuh, tetiba cakap aku plak...aku berborak pun tak pernah...pastu adalaa adegan tolak menolak and dia jugak ada siram air kat aku...dia amik air tuh dari cerek masuk botol dia pastu dia curah kat aku...sebbaikla air tuh tgh masak...kiranya belum panas betulla...dia cakap and maki lagi merapu2 cakap aku tipu mc, pakai tudung semayang pun tak guna...bla bla bla...kiranya apa dia cakap semua not make senselaa...orang dah takde modal kan...

well, ko jer boleh cakap? yang ko tuh tipu result upsr anak ko pastu kantoi sebab anak dia 1 sekolah ngan cikgu...ahahaha...dia kata aku menyibuk pehal? yelaa, ko kata aku menipu kan? tapi ko takde bukti...aku pun cakapla yang ko lagi menipu...and aku ada bukti...naik hanginla dia...banyak lagilaa yang dia cakap and dia asekla sebut sial, sundal...kesian, takde perkataan lain dalam kamus otak dia yang kecut tuh kot...aku teruskan basuh cawan, botol malas aku nak layan...agaknya dia tak puas hati, dia duk datang kat aku tunjuk2 botol air berkerak dia tuh sambil maki2...aku jerit kat muka dia "blahlaa" pastu dia duk cakap "u shut up" aku cakap blahla kalau taknak dengar...pastu dia warning2 aku...dia akan pastikan aku kena pecat...dia kata baik aku berjaga2, nanti aku akan kena langgar biar anak aku jadi anak yatim...nauzubillah...pastu dia blah...ada lagi 3 saksi kat pantry tuh...lepas apa yang dia buat 4 thn dulu, ada skali dia pernah cuba nak langgar aku masa aku lintas jalan...masa tuh balik keje...aku lintas jalan sebab memang keta jauh lagi...pastu masa aku kat tengah2 aku dengar bunyi enjin keta kena press bagi laju macam tuh pastu aku cepat2 melintas and sempat melompat naik divider...ada lagi few inci nak kena keta...bila aku toleh balik, rupanya dia...aku rasa dia memang sengaja tekan minyak...Alhamdulillah takde pape masa tuh...

tak lama tuh, dia datang balik ke pantry suruh aku ikut dia pegi HR...eh, ko sapa nak arah2 aku...aku buat taktau, aku balik opis...rilek2 buat keje lagi bagus dari melayan betina meroyan tuh...bos aku lak cuti masa tuh...pastu stgh jam camtu bos aku masuk, dia tanya apehal sebab HR call hp dia...well, bos aku nih kan memang workaholic, kalau sesapa call memang dia akan datang opis nak selesaikan...memula dia panggil aku masuk bilik skali ngan HR n 2nd bos, dia dengar citer aku...dia kata aku as senior staf shud handle this better...by better maksudnya dia taknak libatkan HR...aku cakap bukan aku yang menggelupur pegi HR...aku boleh jer setel internally...aku tanya balik how? bagilaa cadangan camna nak handle kalau orang dah maki2 bertubi2 and ugut pasal nyawa? aku cakap aku nak buat report polis sebab nih melibatkan keselamatan diri aku dan keluarga...hei, ugut2 nih bukan boleh buat main eh...bos aku macam terkejut sketlaa...yelaa, dia kalau boleh taknak besarkan perkara nih...tapi sampai bila nak bagi peluang kat pompuan nih? dulu bos taknak bertindak, at least transferla dia pegi dept lain kan...dia pun happy, kitorang laaagi happy...so, kali nih biar aku bertindak...

pastu bos panggil dia pulak...sok sek laa nangis mintak simpati kan...padaiyyappa laa katakan...padahal masa bergaduh boleh plak jegil2 mata...pastu dia ungkitla semua orang punya hal...si A selalu balik awal, si B keluar lunch awal, si C tak sign attendance, si D selalu menghilang...eh, bukan semua tuh ko pun buat ker? ni bukan apa tau...sebab dia takde facts nak bela diri, tu yang habis hal semorang dia keluarkan...bos aku bukan bodoh...bos aku sound apsal dia nak cakap pasal orang lain plak? jelas dan nyata dia tak puas hati ngan semorang...pastu habis sesi dia, bos panggil semua unit head...bos aku pun mulalaa melalut dari kes nih di keluarkan semua hal...jadi berjam2 meeting...and bos aku cakap ngan unit head aku, aku boleh jadi jobless kalau buat report polis...eh, nak ugut aku pulak ker? pedulik apa dia cakap...nih hal nyawa aku...kalau jobless aku masih boleh keje tempat lain, rezeki Allah tu luas...tapi nyawa nih ada 1 jer...walau ajal maut dah ditentukan, kita kenalaa usaha supaya kita dalam keadaan sihat dan selamat untuk terus menjadi khalifah Allah...

so semalam lepas balik keje, cikgu hantar aku ke balai untuk buat report...sebelum tuh kat ofis aku dah dapat warning letter and aku pun dah reply surat tunjuk sebab...dalam sejam jugakla nak setel semua...niat aku bukanla nak penjarakan sesapa...aku tau dia pun ada anak...tapi ni bkn kali pertama dia carik pasal...kalau ko tak buat, ko selamatlaa...aku cuma nak melindungi diri dan keluarga


my precious...susah wei nak dapat dua orang nih...sesedap mulut jer cakap gitu...

3 comments:

ayu said...

mak ai alin..sampai mcm tu sekali ye...aku sokong ko cari kerja lain..jgn la wei..seriau je aku baca cerita ko..lg2 bila cubaan nak melanggar tu

arLene said...

diorang nih berdendam lain machem kan...tapi aku takut nak gi interview...cemana tuh?

ayu said...

haha..mmg la kan..bila dah lama tak attend interview mmg mcm2 perasaan ada....