ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, May 6, 2014

USS Trip 06.04.14


there's a lot to tell you guys but then its quite personal and i think i should just keep it within my people...belek2 draft rupanya citer pegi USS tak update lagi...dah lama sebenarnya plan nak pegi nih...plan pegi ngan my ofismate, Aina and her husband...tiket pun dah lama bayar cuma belum confirm date sebab susah nak match free date untuk kitorang berempat...so, after a few suggestion, kitorang gerak from KL on 5th April 2014...

kitorang gerak awal pagi dalam lepas subuh camtuh...angkut bebudak yang tgh tido, singgah RnR seremban mandikan diorang and have breakfast there...oh, btw nama husb Aina tuh sama ngan cikgu...kita panggil dia Lan je k...so, jumpa Aina and Lan pun kat sana...




dari Seremban straight ke JPO as we booked our hotel in JB...kat JPO xbanyak sangat membeli sebab barang2 macam outdated sket and aku bukanla peminat brg branded...lagi syg duit dari membazir benda x perlu...at last adalaa beli baju yana sket kat cotton on, makan aiskrim kat BR and treat yana naik pony...




naik pony nih bayar "seikhlas hati" tapi jangan korang amik kesempatan bayar singgit je pulak kan...dia bawak round dataran tuh 1 round...oklaa...


that nite we went out to Stualang Laut kononnya nak makan seafood tapi mostly semua dah habis...in the end makan kedai seafood tapi order ala2 kedai tomyam...oklaa, sedap gak n berbaloi...gambar takde as we were eating in rush...tau jelaa bebudak nih especially mikhail...nak memanjat meja...kalau tak, nak berlari serata tempat...tercekik makan...tapi kenyang gak :)


malam tuh Aina bagi white form suh sisi siap2...senang pegi ngan Aina sebab in law dia dulu duk singapore so setiap bulan memang dia pegi sana...tukar duit sekadar cukup jelaa wat back up...


the next morning kul 8am masuk singapore naik keta Aina sebab dia dah register no plate tuh so senang...dari hotel tuh memang dah boleh nampak singapore...kitorang stay kat Hotel Sentral, JB...ok sangat...murah n selesa...1 malam rm100...we stay for 2 nights...


jalan jem...but bareable sebab moving...


penumpangnya kemain selesa bersandar kat belakang :)


budak seronok nak jumpa princess


Lan park keta kat Clementine pastu dia bawak kitorang naik MRT...we had to switch 3 MRT before sampai USS...lepas nih maybe takkan guna cara sama kalau nak pergi lagi...better park kat Vivocity then naik tren ke USS...



ok, dah pening...me and husb is not good at map reading...mana orang bawak, kita ikut jelaa


Mikhail was sleeping throughout the journey...dari dalam keta sampaila USS...baguss...



dah sampai!!! masuk je gate, kitorang pusing ke kiri dulu as suggested by my frens sebab ada bebudak...towards the end baru main game for adult...


eventho we arrive at 11.30am, the crowd wasn't too bad...dapatla bawak bebudak main a few game before we take a break...


kat mana2 yang boleh, i'll try to breastfeed mikhail as often as i can...dalam ferris wheel nih pun jadi...


after zohor dah mula panas membahang...and orang beratur nak main game was insanely long queue!! masa nih dah tak kisah sangat pasal diri sendiri...memang nak sangat masuk jurassic park, the mummy tapi bila fikir long queue terus terbantut...oh, at each entrance akan ada estimation time menunggu...so, fikir dulu sebelum beratur yer...my advise, get the express tiket if you are going on weekend...


yana nak sangat naik bird jurassic park nih...tengok estimation time pun dalam 20 minutes so, oklaa kot...but bila ramai jugak orang cut queue using express tiket, 20 become 40 minutes...and the ride was only for 4 minutes!!!


i almost give up...tapi kesian kat yana kutunggu jua...


paling kesian sebenarnya kat bebudak kecik...dekat patratus kali tanya bila nak naik nih mummy?!!! hmm...


beratur dalam panas, dah rupa hapa aku tengok...melengas2


cikgu prefer tunggu kat luar dengan mikhail...risau jugak mikhail cranky panas2 nih kan...Alhamdulillah, mikhail ok jer...


akhirnya sampai jugak turn kitorang naik...rambut yana dah lenjun dek peluh...hehehe


the ride that i really want but tak sanggup menunggu...

after that jurassic park ride, kitorang lepak kat surau (area the mummy) surau tu kecik jer tapi Alhamdulillah selesa...yang penting ada aircond...cikgu and Lan pegi beratur nak masuk transformer ride...aku mandikan bebudak, tukarkan baju...bagi diorang makan and lepak sementara tunggu giliran nak masuk transformer plak...transformer estimation time dalam 45 minutes but of cos we had to prepare for longer time...sementara tuh bg mikhail menyusu puas2 dulu...


dah beratur lama tuh, apalagi nak buat kannn?


ok, dah dapat 3D glasses, dah dekat laa tuh...huhuhu

well, transformer was worth the wait...mmg best...yang tak bestnyer ada sorg nyonya duk sebelah aku...cucu, anak, menantu dia duduk depan aku...pastu bila ride tuh macam bergegar kuat, dia cross aku jerit2 suh anak dia jaga cucu dia tuh...n banyak kali plak tuh dia buat gitu...isyhhh...sebbaik warga emas...


we will come again


bergambar jelaa, nak masuk tak sanggup





ok, gambar nih quite funny sebab aku duk mengusik cikgu, rupanya bebudak nih duk perati apsal mak bapak aku perangai cenggini nih...


cikgu senyum gitu sebab dia telah memaksa aku duduk dan mendongak untuk dia bergambar gini...


last but not least, kitorang masuk kat steven spielberg studio...dia tunjuk camna buat special effects...


mood bebudak pun tgh baik jer...abaikan kelly tuh...ntah camna dia boleh menyelit beratur in between kitorang


nih semua gambar dari hp kamera aku...nak harap cikgu amik gambar guna dslr? sampai sudah dia tak transfer ke pc...hence the late update...



muka kepenatan...sebelum balik Aina nak singgah Victoria Secret so we waited at the park sambil kudap2 makan roti, biskut sebelum makan dinner betul2...

little that we know USS tutup pukul 7...maka merasala beratur nak naik tren balik ke Vivocity selama sejam setgh...masa tuh yana dah tido dalam stroller, mikhail pulak dah cranky sebab lapar and ngantuk...nak susukan takleh sebab tgh beratur kan...dia nak dukung jer...and nak mummy jer yang dukung...memang berketulla muscle aku...huhuhu...sampai Vivocity, naik pulak tren ke Clementine and kitorang dinner kat Long John Silver...sedap gak...pastu terus amik keta and balik hotel...boom...pengsan...

besoknya lepas breakfast, semua sambung tido..sedar2 lagi 15 minit nak kena check out...melompat kitorang bersiap...call frontdesk mintak extend sejam...diorang kata ok, takde extra caj...Alhamdulillah, perjalanan pun smooth jer takde jem... 


ok, nampak macam tak enjoy plak bila baca post aku nih kan...actually memang seronokla pegi USS...game dia semua best2 tapi sebab aku pun tak pernah pergi, so aku takleh nak expect apa yang patut aku prepare...sudahnya banyak game takleh main sebab kekangan masa and muatan (anak2 laa tuh..huhuhu)...i think the next time aku pegi sana aku tak bawak bebudak kot...itu kalau nak enjoy betul2 laa sebab tiket tuh dahlaa mahal...apehal kalau dapat main 2-3 game je kan...bila diorang dah besar bolehlaa bawak but must make sure beli tiket express tuh...

ok, ini tips dari 1st timer macam aku :

1. kalau bawak budak, sila bawak stroller. at 1 point korang penat, diorang lagi penat. takkan ko nak dukung je kan. and kalau masuk ride, boleh jer park stroller kat luar. inshaa Allah tak hilang.

2. bawak makanan. roti, biskut, keropok coz menunggu adalah lagi seronok bila mengudap. plus walaupun kat sana banyak makanan ringan tapi takde status halal. daripada was2, baik bawak bekal. takyah nak memberatkan beg bawak air banyak2. boleh refill je kat sana. ada banyak water filter.

3. get the express tiket. walaupun kena bayar lebih kurang rm100 extra, tapi dapat main 4-5 kali ganda game adalah sangat berbaloi dari beli tiket biasa harga dekat rm200 tapi main 3-4 game jer.

4. bawak sunglass, topi, kipas and raincoat. and pakai baju yang nipis dan selesa. and bawak baju spare especially untuk bebudak. sebab kedudukan USS ni kat pulau, panas dia tuh mashaa Allah terik semacam. melengas2. tapi kena berjaga waktu hujan jugak. adalah tak efisyen plak nak berpayung kat sana. beli sesiap raincoat pakai buang tuh.

5. masuk USS kena naik tren khas dari Vivocity. kalau drive masuk singapore, parking kat vivocity and naik 1 tren jer. or naik taxi ke USS terus. kalau takde bebudak, amik pakej naik bas dari JB lagi senang sebab dia terus sampai USS. tapi jangan terlepas bas balik plak.

6. orang kata kalau semua adult, masuk gate baik menghala ke kanan. and kalau bawak budak, menghala ke kiri tapi oleh kerana transformer adalah antara ride yang wajib naik walaupun ko bawak budak, maka lepas masuk jer pintu gate tuh terusla menghala ke kanan. pastu dah main tuh bolehla pusing balik and masuk ke kiri pulak untuk naik ride bebudak..kalau sempat, leh ulang lagi ride transformer sekali lagi...

7. kat luar ada banyak shops yang best2...so, allocate some time untuk jalan2 kat luar sebelum balik...

8. aku tak banyak beli souvenirs. setakat t-shirt sorang selai, topi cikgu n keychain aku. jadila...ingat, yang penting dapat main game sebanyak yang boleh!!

9. tolong get ready untuk balik by 6pm. jangan tunggu sampai USS tutup kul 7pm sebab semorang akan bergerak berjemaah nak naik tren ke vivocity. and kena beratur yang amat panjang. kesian sangat tengok bebudak sama2 berdiri beratur sebab mak bapak nak dukung pun dah tak larat. yang menangis pun ada.

10. expect the unexpected. memang ko pegi sana nak berseronok tapi mesti ada kesukaran sikit2 lagipun kita nih ditempat orang. maybe makan susah sikit. or beratur panjang. or toilet takde paip getah. (aku memang tak ke toilet langsung and bebudak pakai diapers jer.)

cukupla 10 point kot. yang penting, jangan serik datang lagi...pegila USS sebelum pegi HK Disneyland untuk experience taman tema mega...kalau USS boleh survive, HK pun boleh...hehehe

2 comments:

ayu said...

Gud review...aku pergi sana pun still rasa tak sesuai lg bawa budak2 bawah 7 thn ni...huhu...tak sanggup kitaorg nak layan.. baik tunggu diaorg besar sikit then baru jalan2 ke sana...

Tp mmg nak repeat la ke sana...nak g tgk transformers...dulu2 tak buka lg

arLene said...

gud ke? aku rasa macam aku telah menghalang orang bawak anak ke sana je..hahaha...anyway, bebudak nih dapat pegi genting pun dah seronok...plus bila dah cranky aptb...game kemana budak kemana...

pegila main transformer tuh...mmg best...kalau ko nak cepat, masuk lane untuk single...pastu citer experience ko plak k..