ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, May 12, 2014

Permata Hati Mummy

Lama rasanya tak cerita hal anak2...anak2 ku yang comel dan terlebih manja...yang garang di rumah ialah mummy...tapi yang seronok ajak main pun mummy...sebab babah dah matured taknak layan main nyorok2, kejar2 dalam rumah...paling suka bila mummy ajak naik skuter kayuh kaki...mummy kayuh, anak2 berdiri kat depan...mummy kayuh dari hall depan sampai bilik pastu pusing balik...gilir2 kakak dengan adik...sampai kaki mummy melecet kena roda, seronok mummy kayuh laju2...


punyalaa manja ngan mummy sampai mummy tak dapat nak berehat...bila mummy buat keje kat dapur, gilir2 adik beradik nih datang cium backside mummy...nak kata wangi, jauh panggang dari api...sondol2 perut mummy, gayut kat paha mummy mintak itu ini...dengan mummy, dapat makan macam2 sebab mummy kata tumpah takpe, boleh lap...jangan tumpah atas karpet sudah...kalau dengan babah, babah rajin layan anak2 baring tengok kartun kat utube...sambil baring, sejam pun babah sanggup pegang tab...



banyak yang mummy plan nak buat ngan yana...mummy dah beli macam2 buku tulis, buku kaler, iqra', muqaddam tapi mummy takde masa nak ajar yana...kesian yana...dahla tak dapat pegi sekolah...mummy ada download apps dalam fon untuk ajar yana ABC and 123...kadang mummy bukak tv citer hi-5, mickey club house, pada zaman dahulu, captain OSO dengan harapan yana dapat tangkap ilmu yang diajar sikit demi sikit...


bila mummy duduk je, adik panjat mummy, terus parking atas peha selak2 baju...padahal baru lepas susu tadi...bukan apa nih, manja terlebih...kadang bukan nak menyusu sangat pun, dia kemam jer sambil menung...kadang saja nak baring atas pangku sambil tengok tv...mummy nak lipat kain pun tak jadi...mummy amik kesempatan nih baring sama2 ngan adik...sambil menyusu, sambil luruskan pinggang...hehehe...mummy perasan kadang kakak yana pandang jer...mummy ajak kakak yana baring sama...tapi adik penjeles, mana boleh kakak yana rapat2 dengan mummy...kakak yana baring belakang mummy, mummy amik kaki yana suh kepit pinggang mummy, tangan peluk mummy...mummy peluk kaki yana sebab mummy takleh nak pusing belakang...lama2 yana dah faham, mummy tetap sayang yana walaupun mummy banyak kepit adik...bila yana nak apa2, yana siap cakap "lepas mummy susu khail, mummy buat susu yana yer...""lepas mummy mandi adik, mummy potong kuku yana yer..." yana dah mula tau erti beralah...and yana alert...bila mummy dah setel ngan mikhail, yana ingatkan mummy sambil membebel macam nenek melaka...hihihi..."isyh mummy nih, kan yana dah cakap tadi yana nak susu..."


tapi kadang2 mummy jadi naga bila mummy penat sangat...ada hari mummy pukul kaki ngan rotan, kadang mummy cubit...kakak yanalaa yang selalu kena...sebab kakak yana kuat menyakat adik...melalakla adik macam kena pukul...kadang mummy cakap JANGAN banyak kali, yana buat dek jer...mummy tak suka cakap banyak2 kali...mikhail selalunya kena pukul kat belakang tangan sebab dia suka baling barang...bila mummy dah start tinggikan suara, bertaburan adik beradik nih lari nak selamatkan diri...

 kakak yana dah pandai...hati sedih dia kena dipujuk...mummy jarang pujuk jadi yana sendiri datang cebik2 peluk mummy...say sorry...cakap mana sakit...pastu mummy amik peluang nasihat itu ini...lenkali jangan buat lagi...angguk2 jelaa dia...hopefully masuk ke hatinya...segarang mana pun mummy, tetap mummy yang dicari...mungkin, MUNGKIN inilah penangan air susu mummy...


sangat sayang adik...kalau adik nangis, dialaa yang pujuk...nih mikhail tengah nangis sebab babah masuk bilik air (pantang dia orang tutup pintu kat dia)...kakak yana pangku sambil cerita2...hihihi




pakaikan mikhail kasut...


time happy, happy sangat... 


time bergaduh...haa...mummyla kena masuk campur...kadang mummy biar je mikhail melalak...biar dia pulak beralah skali skala...tapi takleh lama sebab nanti dia datang pukul orang ngan benda...atau dia mengamuk baling2 barang...


berangan bagi kat dia...hihihi


nak bagi harmoni, pasang kartun favourite diorang...currently obses ngan frozen n hotel transylvania


kalau dia minum, dia sua kat adik sebab adik belum pandai cakap nak air...minum sedap, makan sedap semua dia suap adik...adik susah makan...tapi kalau kakak suap menganga jer...

mummy berharap supaya korang anak2 mummy to be a better person than me...to have a better life than me...and always have loving and caring people around you...kalaupun anak2 mummy ditimpa musibah atau dugaan, mummy harap korang tabah and sentiasa pandang ke bawah...ada orang yang lebih susah dari kita...bersyukur dengan apa yang ada dan jangan berhenti berusaha...doakan mummy dan babah agar sama2 kita dapat berjumpa di syurga jannah...

No comments: