ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, May 28, 2014

jom happykan tokcik

Assalamualaikum, too much story to tell...tak tau nak mula yang mana dulu...i think its easier for me to point it down :)

you know i have been busy since few months ago...so on wesak day i thought of sending my kain to tailor...but she said she cannot accept any tempahan anymore...huwaaa....there goes my baju raya...konon this year punya theme is baby blue...dah beli kain pun...sobs...nampaknya beli siap jelaa...n usually bila beli siap nih kaler yang kita nak tulaa yang susah nak jumpa yang berkenan di hati...nak main sauk jer kang menyesal di kemudian hari like 2 years ago when i was in confinement during puasa...beli siap pastu hampa...last2 sedekah orang jer baju tuh...the other 2 kain tuh macam sama jer kaler dia kan...i guess kalau dah taste itu, memang tak lari jauhlaa...


*********************************************************************************


Alhamdulillah, setel bayar fidyah...kelmarin pegi terus pejabat PPZ kat wangsa maju...update particular skali....sikit jer rupanya nilai sehari...dalam rm1.80 jer...aku ingat dalam 5-6 hengget...aku bayar jer lebih takut ada terhutang apa2 lagi...bak kata arwah onyang...buat apa2 biar lebih, jangan kurang...actually dia cakap tuh masa aku pilih2 bawang masuk bakul...kejap2 tanya orang tuh dah cukup ke sekilo? tapi pesanan dia tuh bolehla apply dalam kehidupan seharian, yang mana sesuaila...jangan ko gi amik nasi berbukit2 pastu tak habis...tu dah membazir pulak o_O

now tinggal nak mengganti puasa jer lagi dalam 14 hari...last week 2 hari tak dapat puasa sampai petang sebab muntah2, pening and demam...moga sempat aku habiskan mengganti...Ya Allah, permudahkan urusanku menjalani ibadahku...


*********************************************************************************

last 2 weeks kitorang pegi rumah tokcik...installkan astro Njoi untuk dia...senang, bulan2 dah takyah pening...lagipun amik astro more to nak gambar cantik jer...tak kenal tokcik? she was my guardian during my school years...duduk ngan tokcik, zana n arwah onyang kat bandar baru sentul...once or twice a month baik rumah mak on weekend...jumpa abah when he came by...gitulaa for nearly 12 years for me and 15 for zana...banyak jasa tokcik dan onyang pada kitorang dua beradik...jaga masa sakit dan sihat, besarkan, didik, hantar ngaji, "paksa" tengok Forum Perdana Ehwal Islam...hahaha...masa dulu terasa macam paksalaa...bebudak kan, mana suka tengok program2 gitu...bila dah besar nih bersyukur sangat didedahkan dengan ilmu agama walaupun kitorang tak pegi sekolah agama kain hijau merah...

ralat sebab tak sempat nak balas jasa arwah onyang...onyang meninggal masa aku tengah praktikal :( now that i'm working and earn more than my needs, memang dah niat nak senangkan tokcik...im lucky to have cikgu as my husband coz he never complaints or argue why banyak sangat cabang nak kena please nih...hihihi...he understands me well that beside my own parents, i have few other person that i need to take care of...so, ahad tuh kitorang balik bawak tokcik...biar dia amik angin jalan2 rumah kitorang...duduk sana pun bukan ada sapa2...hantar dia ke rumah my kazen kat selayang...tido sana seminggu then tido rumah kitorang pulak seminggu...niat asal dia ikut kitorang balik sebab nak tgk baby zana tapi dia tak larat naik tangga walau setingkat...so, that one kena postponela...

tokcik kata duk rumah aku kejenyer makaaan jer...mana taknyer, fridge kat rumah memang dah penuhkan in case dia teringin nak makan apa2...isnin belikan air tebu super sedap untuk dia berbuka...memang sedap sangat tapi lepas hari tuh macam tak bukak kedai plak orang tuh...hmmm...hari selasa, beli macam2 kat pasar malam... laksam, nasi kerabu, char kuey teow, apam balek, putu piring, yong taufu...sampai tgh malamla kitorang duk makan jer...hehehe...rabu tak ingatla pulak makan apa...rasanya aku balik masak kot...khamis ada pasar tani, memandangkan aku pun puasa, habis borong segala makanan...taulaa nafsu orang puasa macamana...hahaha...beli sate, tako tao, kuih muih melayu, buah, nasi kukus ayam berempah, hari jumaat request tokcik masakkan kari ikan...nyum2...masakan tokcik memang power...dari kecik makan air tangan dia kan...dahlaa tokcik masak memang takde shortcut...tak mainla santan kotak, perisa peket2 nih...dia kata tak sedap...hahaha...dia kata rumah aku tak cuup bahan...halba campur takde, biji sawi takde, daun kari tu pun sebbaik sempat beli masa pegi pasar tani...tak cukup bahan pun sedappp jer aku rasa...kalau zana tau nih mesti dia jeles...hahaha

after a week ingat nak suruh tokcik duduk sini lagi skali ubat dia pulak habis...nak tak nak kena hantar balik...itupun dia pancing macam2 suruh kitorang tido sana lama sikit...kat rumah tokcik, cikgu sempat pasangkan rel langsir, kemaskan laman, tukar kunci pintu yang dah rosak...rajin pulak dia...bertambah2 sayang kat cikgu...huhuhu...tokcik bekalkan lauk, pucuk ubi dan buah2 sebelum kitorang balik...bergenang mata tokcik...maybe dia pun terasa lepas nih dia sunyilaa kat rumah tuh...alaa, tak rocklaa tokcik nih...nanti alin datang lagi yer...lenkali alin bawak zana n baby dia datang skali k...tokcik jaga diri tau...doakan alin murah rezeki supaya alin boleh belanja tokcik...alin doakan tokcik sihat selalu, lutut makin kurang sakit, rezeki melimpah2 dari anak2 sedara dan cucu2 sedara...amiin...



my morning view...still ada bukit bukau walau duduk di tengah kota :)

No comments: