ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, April 13, 2015

take turn


Assalamualaikum...

ni citer last week tapi sebab busy sangat xsempat nak update apa2...hp plak rosak seminggu, i need to sort my file then hantar pi klinik...the thing that we really wanna avoid happen at last...its mikhail's turn again to be unwell...memula ariana dah baik demam...cuma tetiba tuk selsema pulak...batuk selsema memang mudah sangat berjangkit coz they sneeze merata, sometimes tak sedar share drinks, cium2laa, gumpal2 laa, talk in d face...haiz...on last monday i was on leave coz their babysitter ada hal...oklaa, this lil boy all happy, active, cheeky and quite a bully towards mommy...i have list down so many things to do...konon nak spring clean the house memandangkan banyak weekend anak2 xsihat so rumah dah lama tak bervakum, nak mop dengan dettol, nak habiskan lipat kain yang makin menggunung, nak masak lauk best2, nak cuci toilet, etc...but mikhail punyalaa lasak he wont let me do work...he wud climb on my back whenever i bend down, nak korek2 bawah sofa pun dia tunggangnye kita...even when i was sitting down nak melipat konon, dia panjat atas bahu...lotihh melayan dia...sebbaik ariana being a darling that day banyak tolong kemas...tapi mulut dia riuhlaa membebel...petang pun dia kata biar dia mandi sendiri, siap pakai baju sendiri sebab kesian tengok mommy penat...padahal apa jer yang dapat buat that day...stamina dah kurang sangat pregnant at middle 30s nih...hehehe...

anyway, malam tuh mikhail mula batuk selsema and had a slight fever...bagi ubat kahak n flu, muntah bape kali ntah tapi nampaklaa yang dia lega...kurang sikit kahak dia agaknya...mommy n babah jelaa yang melompat2 carik bucket nak tadah...itupun habis 3 cadar, 3 pasang baju kena muntah...cikgulaa tolong settlekan, siap laundry semua...bila siang hantar kat bs, dia demam sikit jer...batuk selsema ada but still active...bila malam jer mulalaa merengek melepek jer...for a few days memang mommy and babah jadi zombie bangun berkali2 uruskan dia...kadang dia muntah tuh pastu nak tukarkan baju dia sampai terpejam2 mata dia mengantuk...Alhamdulillah demam dia tak brape tinggi and by 3rd day dah mula surut...we just bagi ubat apa ada kat rumah sbb memang everytime pegi klinik memang amik stok lebih sket...TAPIII...nak bagi ubat adalah macam nak berperang...bape banyak yg terbuang diluah macam tu jer...gerammmm sangat tau...dia nganga ingatkan nak cooperatelaa...skali tertipu...selamba jer ludah balik...apalagi, guna kaedah paksa grip n picit hidunglaa...tak suka paksa tapi apa boleh buat...biar dia nangis, jangan kita menangis kata my grandmother...mendalam maksudnya tuh...bila dia xdemam, makan ubat senang jugak...bila demam tekak pahit kot...

then bila semua dah sihat guess who take turn to be sick? its me...my nose rasa panas, my mouth so dry and cracked i cant even apply anything...went to the clinic and the dr prescribe me some lozenges, gargle liquid and antibiotic...sampai sekarang pun ariana still ada slight cough, mikhail pun sama and aku still selsema lagi nih...moga banyaklaa dosa2 yang gugur...


ini budak tak tau penat,
siang melompat2,
malam kena lipat,
kena paksa makan ubat...


No comments: