ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, April 3, 2015

my weekend at hospital


[updated : with pictures]

Assalamualaikum :)

Every weekend my kids bergilir2 tak sihat...last 3 weeks, ariana ulser penuh kat tekak with slight fever, pastu the next weekend mikhail pulak ulser kat bibir bawah, sampai terus putus menyusu badan...last weekend pulak its ariana's turn again...kali nih sampai admitted hospital for 4 days...on friday memang aku amik halfday coz my mak and fatin nak pinjam kereta pegi KLIA...they will have a vacation in europe...jelesnyer...bsok fatin baliklaa tuh...bawak ariana along sebab mikhail tido kat rumah bs...tukar kereta dengan fatin then on the way balik tuh ariana muntah dalam kereta...sebelum tuh dia adalaa laga2 pipi ngan aku...rasa panas tapi masa tuh memang panas bahang giler kat luar rumah so i thought biasalaa kan...lepas dia muntah, balik rumah then took her temperature, demam...

so, malam tuh start bg pcm, sponging, and dia keep muntah2 7-8 kali jugak through the night sampai takde apa keluar dah...bsoknyer demam dia kurang sikit...keep bagi pcm and ors, paksa dia minum air, suruh dia makan, demam dia tak turun banyak pun...takat 38+ jugak...malam tuh kul 11pm bagi pcm, then 11.30pm camtu amik suhu 39.8, ubat tak jalan...tengok dia dah menggigil, bawak masuk bilik air, mandikan...memang melalak2 laa dia...after that temperature turun setakat 39.4 jer...risau gak coz we have done macam2 but temperature kekal above 39...tunggu dia tido jap, kul 1.30am siap2 pack barang, angkut semua pegi hospital...memang dah tau for sure kena tahan sebab usually above 38.6 dr akan tahan...after dr masukkan voren 2 bijik kat bontot, amik darah and masukkan iv, barulaa turun sikit suhu dia...cikgu bwk mikhail balik, while i stay at the hospital with ariana...













(gambar terbalik pulak...yang 1st is last and yang last is 1st..faham tak? malas nak edit dah nih)

so, 4 hari kat hospital memang bosan sangat...lagi2 masa belum bukak iv drip...memang lepak bilik jelaa...Alhamdulillah tempat tido selesa coz they spare a sofa bed next to each patient's bed...cuma aircone bila waktu malam sejuk giler rasa macam dalam fridge...pakai berlapis2, selimut extra pun sejuk lagi...bape kali bangun ke toilet...after 4 days akhirnya dr bagi balik...actually ariana belum betul2 sembuh sebab demam dia on off...kadang dalam sehari ada jer bacaan exceed 37.6...tapi sebab treatment dia cuma medication, i ask to continue kat rumah jer...mak sempat call dari paris kejap...told her throught the blood test, it was a viral fever, not denggi or h1n1...abah and aunty pun ada datang melawat ahad tuh...i got to go back home sekejap bawak mikhail balik...mikhail buat hospital tuh macam rumah dia...berlari2 sana sini...tak ingat nak makan, nak susu, seronok sangat lagipun ada mini playground betul2 sebelah bilik...minum susu pun nak kat situ...ngada sangat tau...banyak kali bisik kat mikhail, jgn demam yer...doa pada Allah semoga anak2 sihat lepas nih...kesian tengok diorang tak sihat...lembik jer...

eventhough dah balik rumah on wednesday, we didnt let ariana go to school just yet...biar betul2 baik baru boleh pergi...she missed her school's birthday celebration for kids birth on January-April (that includes her) but it ok, for the best of all better stay at home jer...taknak anak2 lain berjangkit jugak...itupun another kid masuk hospital after ariana discharge from hospital due to jangkitan kuman dalam peparu...hopefully that lil chap will get well soon...musim kan...memang semua kena banyak minum air, bukan budak2 jer, kita yang dah besar pun kena take care...coz kita jugak yang nak take care our loved ones kan...

No comments: