ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, March 20, 2015

turn Mikhail pulak


[updated : with pictures]
Assalamualaikum :)

harini sampai ofis rasa cam zombie...its mikhail's turn pulak demam and ulser kat mulut...checked his hand and feet kalau2 HFMD, Alhamdulillah takde...tapi mikhail kalau sakit lagi susah jaga dari ariana sebab dia taknak ikut cakap kita...kalau ariana senang makan ubat, mikhail kena tawaf rumah berkali2 nak pujuk dia...im done with force feed ubat sebab dia akan luah balik and habis baju rambut tilam semua kena...so, kena sabar sikit pujuk perlahan2 sambil mintak bantuan yana berlakon makan ubat sedap...hahaha...4ml kena tembak sikit2 baru dia telan habis...ariana boleh pujuk suruh minum air, makan ubat, makan nasi kalau nak cepat baik...mikhail? hmmm...kalau dia nak minum, dia akan minum kalau tak, buatlaa apapun...tapi the good thing is mikhail cepat baik compared to ariana...maybe sebab dia breastfeed lebih lama, so antibodi dia lebih banyak kot...its my theories laa...harituh batuk pun dia xsampai seminggu dah baik...ariana dekat sebulan baru betul2 clear...

sepatutnya besok mikhail's 2nd trial class kat GBOB tapi memandangkan dah tak sihat nih, i tried to switch date to another class...tapi kalau tak boleh, kira burn jelaa fee tuh...when come to think about it, i dont think we will enroll mikhail to the next class at any playgroup...behaviour issue just happen bila dia dalam environment yang dia tak biasa...kat rumah dia ok...the teacher ask us to apply whatever she teach (be firm) to mikhail and us at home tapi kat rumah mikhail ok jer...boleh kata sweetheart of the family sebab dia kelakar dan tak kacau orang...as long as he has his cartoon, his milk, his animal toys, he is happy...skali skala memanglaa menangis...all kids do...ariana pun menangis jugak...menangis mengada somemore, pening mommy nak layan...and to force him do things he dun like? hmm...children development differ from each other...plus, recently about his speech issue...macam dah bertambah ok...the other day we waited at the lift, dia cakap, "eh, mana? babah?" memanglaa dia cakap seketul2 tapi intention dia tuh kita faham dia nak cakap mana babah? then bila tengok cartoon jatuh,"amak (alamak) jatuh hwefgfgu" haaa...kan lebih 2 perkataan tuh...then kat rumah pantang dengar lagu, berjoget ajer...ala2 pak hamid gurka plak tuh...hahaha...so, tunggu next yearlaa masuk playgroup 3yo then 5yo masuk kindy macam kakak dia...and we'll see macamana dia dengan adik baby nanti...maybe by then dia dah boleh cope with instruction well...



kurang ceria rumah kalau dia tak sihat...

No comments: