ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, March 18, 2015

cuti 4 hari buat apa? ada unsur2 mistik di sini...huuuu


[updated : with pictures]

 
Assalamualaikum :)

hari nih baru start keje after 4 days leave...sajer amik cuti kebetulan ada checkup semalam, terus apply for monday as well...tapi kami tak kemana pun...3 days spent at rumah tokcik then yesterday lepak rumah jer...mengemas pun tidak...badan xlarat, rasa nak baring jer...makin menjadi2 penyakit malas nih...ikutkan sangat...lagi2 bila cikgu adalah sangat gems tolong handle rumah, tak komplen rumah sepah...hahaha...lagilaa mengerikut baring sebelah anak...

pegi teman tokcik kat rumah dia bersebab...tokcik dah dekat 2 bulan tak balik sebab ada insiden misteriiiii...since then dia taknak balik selagi tak berubatkan rumah tuh...after cikgu bawak ustaz "tengokkan" rumah 3 weeks ago, cuti sekolah nilaa baru berkesempatan nak balik, kemas apa2 yang patut dan teman tokcik lama sikit...dia kan duk sorang...on saturday pakcik aku hantar tokcik dalam pukul 1pm camtuh and lepak sampai lepas isyak...as for us memang dah plan nak tido situ for 2 nights...

tokcik citer, benda2 terjadi mostly lepas maghrib...ada few nights dia dengar bunyi benda berlari atas bumbung...memula ingat musang ke apa...dia pun duk tepuk2 tangan shooh shooh...nak halaulaa...skali bunyi tuh senyap pastu dengar bunyi macam orang kencing air menitik atas bumbung...tetiba meremang bulu roma tokcik...ada lagi skali tuh dia dengar bunyi macam bola pingpong melantun kat lantai dapur...bila carik takde pulak...ada skali tuh dia nampak kucing putih lari ke dapur...tokcik pun nak kejarlaa halau keluar...sampai dapur kucing tuh hilang...

ok, yang nih agak menakutkan...tokcik dah tido masa tuh...dia tido dalam bilik...tetiba dia dengar bunyi bising macam orang buat keje kat luar bilik...tokcik dah duduk tegak kat katil...dia fikir kalaulaa perompak masuk, memang habislaa dia...pastu ada orang ketuk pintu, 2 kali...tapi tak dengar suara ke apa...tak pulak dia pulas tombol pintu tuh...tetiba bulu roma meremang tokcik meremang lagi...duduklaa tokcik atas katil sampai subuh...bila keluar bilik, takde apa pun kat luar...pernah gak tokcik tengah tido, tetiba dia terjaga sebab rasa macam ada orang...skali betul...dia nampak ada orang berdiri kat kepala dia...tapi tokcik cakap masa tuh dia takde pulak rasa seram ke takut ker...dia pandang orang tuh muka masam jer...perlahan2 orang tuh bergerak dan hilang di sebalik dinding...adoi...aku yang dengar pulak takut...ada 1 malam tuh tokcik dah siap2 nak tido awal, tetiba makcik aku call kata dia ada kat luar rumah...tokcik pun citerlaa kat dia, malam tu jugak terus ikut makcik aku balik klang...

bila cikgu bawak ustaz gi tengokkan rumah tuh, ustaz kata gangguan tuh tak besar...mungkin "dia" cuma lalu dan singgah jer...almaklum, rumah tokcik memang selalu kena tinggal berbulan2...ustaz pagarkan dengan doa dan garam kasar+lada hitam sambil sorang lagi ustaz azan tak putus depan pintu rumah...dia pesan, jangan ada bilik yang gelap gelita...atleast biarlaa ada cahaya bulan, cahaya lampu jalan masuk...kalau takde, pasanglaa 1 lampu kalau nak tinggalkan rumah...barang2 lama yang tak pakai, elokla dibuang atau disedekahkan kat orang...mungkin ada baju2 lama warna merah/kuning yang tak digunakan atau kain yg ada kesan darah..."dia" suka benda2 gitu...bilik kena make sure kemas dan gilir2 guna...untuk solat pun takpe...kat luar rumah pun kena kemas...jangan sampai daun2 pokok cecah rumah..."dia" suka dengan pokok mangga dan pokok pisang...kasi trim, kasi kemas laman...

garam+lada hitam tuh ustaz suruh biarkan sekurang2nya 3 hari...lepas 3 hari bolehla kemas takut garam cair lagi susah nak bersihkan...tapi kitorang hanya dapat balik pun dah dekat 3 minggu...Alhamdulillah, garam tak cair...sapu jer...mop nanti tunggu orang upah datang bersihkan dalam rumah sekaligus...me and cikgu banyak mengemas kat luar rumah...panggil orang potong rumput pastu kitorang kemas pokok2 yang menjalar2 tuh...cikgu siap beli gergaji pokok trim sana sini...bebudak pun sama excited tolong tarik dahan2 kumpul setempat...sapu daun2 yang menimbun kat tepi2 pagar...2 malam kitorang tido sana Alhamdulillah takde apa berlaku...bebudak pun ok jer nyenyak sampai ke pagi...walaupun tak ramai yang turun padang, Alhamdulillah dapat gak setelkan rumah tokcik...bersyukur dapat suami yang memahami...memandang kudrat dia yang banyak guna...aku setakat sapu sikit2 bolehlaa...tak larat pun nak buat lelebih...




laman luar dah kemas :)

 
kitorang gerak balik ke rumah hari isnin lepas zohor...on d way balik 2 kali berhenti tepi jalan aku muntah2...ntah apsal ntah...3 hari kat rumah tokcik elok jer...pastu startlaa lembik...sampai ke malam terbaring jer...bangun sikit terhuyung hayang kepala...minum air kosong pun muntah balik...sudahnyer aku tido jer...bsok pepagi bangun rasa ok sikit...prepare simple breakfast then kemas2 sikit before we head to the clinic...nak bawak ariana skali coz dia mengadu sakit tekak...bila suluh, tuuu diaa...banyak ulser kat tekak...sian dia...mesti sakit tuh nak telan ailio...aku yang ada 2 bawah lidah pun rasa sakit...dr prescribe her antibiotic and lozenges and as for me, my dr cudnt make it laa pulak...so his assistant cuma bagi extra ubat for d next few days...memula fikir sayangnyer cuti...pastu bila tengok anak2 seronok bila both parents ada kat rumah terus rasa macam nak cuti for d whole week...boleh? this morning ariana duk tanya kenapa kena pegi rumah mama, kenapa we cannot stay at home...alahai...takpe, babah's extra class will only be halfday, by 3pm babah dah boleh bawak korang balik k... 

2 comments:

Miss Sasu said...

jenjalan sini..:)

http://sasuzanazanudin.blogspot.com/

arLene said...

hi miss sasu :)