ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, June 28, 2014

Adam Mikhail turns 2


Harini Adam Mikhail mummy genap 2 tahun...tapi mummy selalu rasa mikhail nih macam baby2 lagi...manja kemain...mikhail belum pandai cakap lagi...tapi mummy ngan babah boleh agaklaa dia nak apa...kalau dia ikut jer bontot mummy ke hulu ke hilir means nak comfort food dialaa tuh...dia suka tengok kartun...tapi kalau tak pasang, dia tak suruh pasang, instead dia akan kacau kita, buat sepah sana sini...memang kena pasang kartun kalau nak buat keje kejap...


ni mikhail ke kakak yana nih? (masa nih dia tak perasan tudung tuh)


buat masa nih dia masih susah makan...especially nasi...kalau ada masa yang dapat suap dia 4-5 suap tuh dah bersyukur sangat sebab bila kat rumah dia cuma menyusu badan, and susu badan nih mana kenyang sangat kan coz dia pun dah besar...kalau tak makan, merasala digayut berejam2...rasa kering badan mummy macam kena sedut ngan edward cullen...hahaha...macam kakak dia, dia suka noodles...tak kisah noodles apa tapi nak suap sendiri...kalau suap sendiri, banyak sikitla makan..kalau tak, nak dapat 3 suap pun payah...kalau suap sendiri tuh mummy kena selit2 suapkan dia...dapatla masuk banyak sikit...kalau babah jaga, babah akan buat cekodok bawang lembut2 garing...cubit2 suap kat mikhail...banyak jugak makan...


kengkadang mama dia whatsapp gambar...betapa lasak budak nih tau...duk memanjat, berjoget2 atas meja


buli kakak...kalau dia tido, kakak elok jer main...kalau kakak tido, dia pijak, hempap, korek2 mata kawan tuh...tapi heran kakak elok plak tido tak bangun2...and kalau adik buat sampai sakit, dia nangis jelaa...tak reti nak membalas or mengelak lagi...walau camnapun dia sayang kakak...kadang dia peluk, cium kakak yana...



isyh mummy nih citer yang tak best jer pasal mikhail...bukan apa, sebab kadang mikhail macam takleh focus...bila panggil, buat taktau jer...bila tanya mana babah? mana kakak? pun takde respon...respon dia bukan macam menung melayang tau, tapi macam buat taktau, main lagi best...ada jugak kengkawan yang mula suggest jumpa pakar tapi kadang dia macam alert....and dia takde problem ngan orang lain entertain dia...and dia bukan takut ngan crowd as long orang yg dia kenal were around...i tried not to compare him and his sister sebab jantina lain pun dah memang tentu outcome dia lain kan...asalkan dia sihat dan happy, Alhamdulillah...

mummy and babah selalu ajak mikhail kira 1-10 in english and malay...kadang ada gak dengar macam dia mengira...tu-wer-apat-mer-na-juh-apan (taktau apsal tiga selalu tertinggal)...pastu bila kita suruh ulang dia buat tak heran dah...kalau dia happy sangat mulalaa berjoget goyang2 bontot...pastu dah excited sangat mula hantuk kepala kat kita...macam nak ciumlaa tapi kasar nau kadang berdentum kat pipi...bila mintak kiss kita tak pernah dia layan...tapi pernah beberapa kali dia lari2, panjat kita pastu tetiba dia cium siap buat bunyi mmmuahh...rasa macam alahaiii...

selain tuh dia senang nak handle...tak macam yana ada angin...yana tuh bangun tido pun kadang kalau tak kena cara nak ngamuk2...mikhail kalau dah bangun and tak nampak sesapa dia terus berdiri walaupun mamai2 lagi and berlari carik orang...kalau dia nampak kita baring, dia pun sambung golek2, cium2 kita suh bangun...kadang dia korek bijik mata kita...hehehe

mikhail yang pemunggah...dia suka main toys...benda2 bukan toys pun suka main...kalau mainan dalam big box tuh dia akan punggah habis semua baru dia pilih... 



bilik nih memang seploh minit jelaa kemasnya...habis bantal semua kena punggah, pastu dia terjun...seronok yer mikhail? haaa...mainla asalkan happy...


and sebab dah tau dia macam tuh, mummy dah siap2 allocate kabinet belah bawah untuk barang2 plastik n pots n pans jer...kaca2, ceramik semua belah atas...dah agak dah akan jadi port favourite dia...


tengoklaa tuh...siap survey tuh nak amik yang mana...hmmm...now mummy dah ada tali boleh ikat...tapi mikhail nih jenis kalau tak dapat barang dia nak (selain mummy's boobs) dia tak kisah...just cakap takde/no dia beredarla dari situ carik benda lain pulak...


kalau mummy tak bagi gayut, mana boleh...melalaklaa jawabnya



tengoklaa dia buli/sayang kakak tuh...besar lebih kurang...cuma rendah sikit jer...sebbaik kakak baik, layan jer... 



mikhail, mummy nak semua yang baik2 jer untuk mikhail...semoga mikhail membesar jadi anak yang soleh, bimbing dan jaga adik beradik, dapat jodoh yang solehah, menjadi imam yang memimpin keluarga dengan adil, penyayang, hormat orang tua dan paling penting beriman dan patuh pada suruhan Allah...

mummy, babah ngan kakak yana sayang mikhail sangat2...

No comments: