ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, June 25, 2014

the last day of school holiday

this holiday plan berlaku spontaneously...masa tuh abah n aunty datang rumah...and we talked about emilda yang bakal balik bercuti dari study at egypt and school holiday...tetiba aunty kata jom pegi langkawi? and started from there aunty tolong survey everything including hotel, flight, car rental, activity, etc. senang jalan kali nih takyah pening2 kepala nak survey and decide...hehehe

so memandangkan tarikh lain semua tak free as cikgu pun ada few kelas tambahan to attend, we went on 13th june and came back on 15th june...after survey the parking rates at KLIA2, we decide that cikgu and abah will send the rest of us to KLIA2, both will drive to abah's house at kota serimas (just 15 minutes away) and rent a cab to go back to KLIA2...kena caj dalam rm60...oklaa compared to parking fees that would reach up to 120++ ercar...and we have 2 car!! while waiting for them, we settle the check in and go breakfast...i think KLIA2 is much better than KLIA simply becoz they only have 2 level...cantik, luas and banyak kedai...tempat makan pun banyak yang best...nursing room pun banyak and nearby...even at the boarding area pun ada banyak kedai...puaslaa mikhail berlari kesana sini...xpe, kita bagi dia penat...kang boleh tido...we depart at 12.45pm and reach langkawi at 1.45pm...jom tengok some pictures...


so hard to take picture with mikhail...nak berlari je kejenyer


photobomb sket :P


apa2 hal isi "minyak" dulu


its our 2nd flying experience..and the 1st for ariana n mikhail...so please excuse our jakunness


ariana, are you happy? "yup...yana naik eoplane macam nenek kan mummy?" she's referring to their umrah trip...plan to make mikhail tired and sleep successful, yeayyy!!!


Alhamdulillah, dah sampai...that handsome man at my back is my abah :)


why yang? still feeling dizzy ker?


a loving husband carries his wife's handbag (and anak's bantal busuk :P)


while waiting for our luggage


8 orang jalan2 makan angin. we rent NazaRia. ngam2 laa as our luggage pun banyak. then we drive area pekan kuah to look for lunch...not much being offered there...fast food ada tapi bosanlaa makan fastfood kan...at last we found 1 kedai makan tepi jalan that serve lauk2 kampung. sedap lauk2 nyer...despite makan bawah bumbung zink yang panas, habis licin semua...tgh lapar, memang tak toleh kiri kanan...settled then off we go to check in to the hotel which is just 5 minutes away...


we stayed here for 3d2n. this view is from the pool...cantik kan? macam castle lama2


the "enchanted" lobby


macam disneyland pun ada


the view from our room. sorry, gambar bilik takde...masuk2 jer terus serbu katil...settled the kids then turun pegi pool...


and we have fun!!


for now selagi terdaya, mummy will carry you on my back...nanti bila 1 day mummy dah tak larat, u all belanja mummy pegi spa ok...


weeee


mikhail had a good time too...tapi dia lebih suka berlari keliling pool and naik turun tangga than playing in the pool...so seorang kena standby kat luar pool...


manja mummy

that night we went out to look for seafood...found 1 near the hotel...sayang tak banyak choice...yang ada cuma ikan siakap, jenahak and udang...ketam, sotong kepah apa semua takde stok katanya...tapi oklaa dia masak, sorry malam takde gambar...they all ate while i bf mikhail in d car...memula ingat dia nak tido, skali dalam keta elok jer main highbeam, wiper, hon..isyh3


the next morning had buffet breakfast at the hotel...the food spread tak banyak...like that morning ada congee and the condiments, nasi goreng, toast, omelette, sausage, pancakes and cereal. hot coffee and tea, apple and orange juice...tu jer...xtaula bape aunty bayar for the additional 2 breakfast tu...


walaupun tak banyak choice, we ear sekenyang2nya...much fuel up energy...so many places to go that day...kali nih rasa senang nak berjalan sebab aunty dah plan schedule siap timing pukul berapa for an activity...hehehe...so, kita ikut and bayar jer...and eventho this is not my 1st time coming to langkawi, but the places we went mmg 1st time sampai...we went to oriental village...kat dalam tuh ada banyak kedai souvenir, ada kandang (ke sangkar?) arnab, ada extreme sports activity, ada restaurant, ada some show, ada 6D short movie yg kerusi audience goyang2 ikut jalan cerita tuh, ada lake boleh paddle sampan and of cos cable car!! 


just rm10 for mykad holder...takuttt...


mikhail has a slight fever pulak pagi tuh...so the whole day crancky...nak berdukung jer and wants mummy's milk only...makan apa semua dia tolak o_O


ok, ngam2 1 cable car...6 + 2


this cable car wont stop...kena cepat2 masuk while it slowdown...hoih...dahla mendukung budak, cuak kejap tau...tapi sebenarnya takde apa pun...sajer panic


masa nak naik, im facing forward...


going up!!


makin sayup...


us :)


them (:


jom selfie jap


there are 2 level menara tinjauan...this is the 1st level...itu pun rasa macam dah jauh sangat...masa nih cloud macam mendung and angin kuat + sejuk...orang paranoid, cepat2 amik gambar and ajak turun...2nd level tu pun kitorang tak turun...duk jer dalam cable car tuh tunduk pandang lantai...mmg cuaca macam nak hujan...kang cable car stop tgh jalan kang macamana? haa...


sian dia tak sihat eh...mummy pulak tak bawak ubat...tapi temp dia around 37.5-37.7 gitu jer...


masa turun im facing backward...skali toleh belakang punyalaa junam...pastu time nak amik gambar nih tetiba lalu tiang and dia gegar sikitlaa...hence, the face...hehehe

after that we went for the 6D movie...anak2 tinggal dengan babah and grandpa yer...

then aunty book bendalah nih (lupa apa nama ntah) for emilda and emir, and i went to the convenient store to buy panadol syrup for mikhail...


bergambar jelaa...belum cukup umur nak naik yer...




grandpa ngan granny kemain posing



im in no mood to smile today -_-


peace yo

after that we head to pantai chenang melalui jalan airport...ada lori2 jual laksa, nasi ayam, rojak, so lunch kat situ jer...sampai chenang it was scorching hot...but since we dont wanna stay dawn, bantai main gak...aunty book jetski rm80 for halfhour and bananaboat rm120 for a ride (doesn't matter how many people on it) i just accompany yana play on the beach, and try the bananaboat...my 1st time...syiok!!! (lagi syiok sebab orang belanja) 


abah dah ready nak naik bananaboat


yana excited playing with the waves at the beach...


cranky boy nak melekap jer...

after isyak, we went out to search for pasar malam pekan kuah...asked the receptionist, she said "dia dekat pekan, yang seghabut tu dia laa" (please read with kedah slang) hahaha...membantu sangat description dia...pasar malam mana tak serabut dik oi...so we just pusing2 n jumpa...bought few local food...nothing to shout about...makanan pasar malam KL lagi best kot...but sebab memang dah penat sangat, we just settle with anything as long kenyang...hihihi...

the next day, we jump into the pool again for the last time before checking out from the hotel...only cikgu, yana and emir while the mummies start packing...after check out, we went to Haji Ismail Group Mall...now they even got HIG Hotel tau...selesalaa compared to kedai kecik2 kat pekan kuah tuh...1 stop centre, even ada surau, few kedai makan and boutique...

before coming to langkawi konon dah cakap taknak beli coklat coz it took a year for us to finish what we bought from the previous visit...skali haa kau...semua main campak masuk troli...we even bought a kettle and cake plate and a new luggage to keep the things...tengok pinggan, cawan comel2nyer...rasa macam nak borong jer tapi memandangkan dalam kabin kang diorang main campak2 kang jahanam plak terus matikan niat jelaa...yg lain nih memang kena hand carrylaa...oh, lupa nak bgtau our hot water flusk pecah masa dapat balik beg when we arrive earlier...


after return the rental car at 4.30pm, we just stay at the airport...yana n mikhail pun tido...hoping that they will continue to sleep until we landed...


nahhh...mana nak tido kalau dah riuh2 kan...tukarkan baju diorang to long sleeve shirt...kali nih mummy plak nak menikmati pemandangan...hehehe


and this boy refuse to be buckled to me...habis ditendang2 seat depan...then i let him be...just peluk kuat2 pinggang dia...Alhamdulillah selamat pulang KL on 7pm...gedebak gedebuk kul 10pm sampai rumah...it was tired, but it was fun...


till we come again, Langkawi

No comments: