ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, April 14, 2010

and then there were three...

as i promised before, i will tell you my experience bringing my baby to the world...
well it starts a week before when i go for my last check up at Al-Islam...Dr. Norlida told me that my baby already weigh about 3.2kg and the head is facing up...quit a big baby and the amniotic fluid is not enuf for the baby to turn around...so, she asked us to select date for ceaserean delivery...and so on 19th january at 9pm, we take our bag which have been packed for months to admit to Al-Islam...when we arrived, we were told that the single room is full and my husband can't wait with me in the shared room...so,that night i sleep alone(actually my eyes wont shut) and my husband have to go home...
sedih kena tinggal hospital sorang2...huuu ;(

i was scheduled for surgery at 10am the next morning...Allah jelaa yang tau betapa nervousnya aku masa tuh...i recite yaasin, and surah2 yang dapat menenangkan jiwa...i just get to sleep about 2-3 hours jer...by 5 am mata sudah bukak...dengar masjid mengaji...i walk around the ward...i stop by the nursery...the staff nurse there are very kind and polite they open the curtain so i could see the babies...there are 3 babies (i think) at that time...all the babies are sound asleep...they look so peaceful in their own "bed"...suddenly i cant wait to meet my little ones...then at 9am, a nurse came and check on me...she prepared me for the surgery including inserting a catheter so that i can pee easily afterwards...but once she insert the catheter, there's a sudden rush to pee sampai menggigil menahannya...i said to the nurse "nurse, tolong bukak, saya mau pee..."she just laugh and said thats normal to feel a little bit uneasy and actually you are pee-ing(apa citer pasal pe e jer nih???!!!)
sangat2 tak selesa pakai catheter ok...tapi tetap nak amik gmbr...tu yang muka herot2 tuh

Alhamdulillah, semua dah selamat...masa nih still under ubat bius...4 hours after that baru terasa pedih...ayoyo...sakit woo...

my husband, my mother and her fren arrive not long afterthat...i waited for the doc in the toilet because i cant help feeling very uncomfortable...then 1 of the nurse push me on a wheelchair to the operation room...menggigil aku nak turun wheelchair tuh... doc n nurse semua bagi kata2 semangat n said everything will be ok...diorg borak2 sampai nervous aku makin kurang...1st, the anaesthetic doc (dr farah) insert a drip needle at the back of my hand...sakit wooo...sampai skarang bertanda lagi (dah almost 3 months nih)...then she said she will inject my back...everytime they said they wanna do something, soalan wajib aku tanya "sakit tak?"doc kata kurang sakit dari tangan...memula tak caya...menggigil tak hilang lagi nih...then sorang nurse nih peluk aku...borak2...tup tup dah siap...laa...betullaa...tak sakit...rasa geli jer...then baring kat operating table...belah kiri doc bius, belah kanan doc pelatih jaga blood pressure...doc test ubat bius...memula dia cucuk jarum kat bahu, rasa...then kat lengan, rasa...then kat pinggang, tak rasa...ok, dah halfway...tetiba aku rasa sesak nafas...doc bagi oksigen...tetiba gelap mata plak...aku bagitau doc aku nak pitam...then doc check "bp, ok jer...awak nervous nih"...tetiba aku terus senyap...tak respon...mata bukak...aku nampak semuanya tapi macam takleh nak balas...doc panggil2 nama aku...takde respon gak...dia sapu2 pipi takde gak...dia cakap jangan nervous sangat...ingat nak jumpa baby jer...lama2 aku pun ok...dah boleh cakap...barulaa dia teruskan keje dia...then dr. norlida pulak masuk...dr norlida nih suka senyum...sejuk jer tengok dia...oh, btw semua staf n doc are perempuan...kurang sikit malu...then aku rasa macam ada orang sapu lulur kat perut dlm 2-3 kali...aku tanya dr farah, lama lagi ker?then dia kata kejap jer...tetiba dr norlida cakap..."haa dah nampak telur dia..."haa?!!!lelaki ker? then in a split second dia angkat baby keluar dari perut...aik, bila masa dia potong?nurse bawak kat tepi aku suruh aku confirmkan jantina"ni baby apa?" then aku jawab..."baby girl laa..."hisyh, buat saspen jer...aku dah banyak beli baju girl nih...then dia bawak baby pergi untuk dibersihkan...dr. norlida panggil pelatih tepi dia...dia tunjuk "haa nilaa ovari, ni tiub fallopio....blablabla" jadi bahan ujikaji laa pulak...then dia jahit luka...diorg kata 7 lapis, ntahlaa...pastu dah siap...diorg tolak aku balik wad...kejap jer...adalaa dalam stgh jam...kuar dari OR, berhenti jap...nurse tunjuk kat aku baby dah bersih...suruh cium...suddenly my naluri ke-mommy-an makes me cry...my mom leh tanya apsal dia nangis doc?"dia nangis gembira..."

so, inilah dia...meet our beloved princess...namanya...ARIANA SOFIA...

4 hours old

mommy love ariana...

p/s:umie and abah sudah tukar ke mommy and baba...felt like a mommy ;P

No comments: