ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 5, 2014

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

Assalamualaikum...i guess its not too late to wish everybody Selamat Hari Raya kan...raya kan sebulan...hihihi...Alhamdulillah tahun nih meriah kabinet dapur dengan kuih2 raya pemberian anak2 murid cikgu...terima kasih daun keladi ye anak2...bini cikgu suka hadiah2 macam nih...tengok tuh, tart nenas jer ada 3-4 jenis...yang paling kiri atas feveret cikgu tuh...dia kata yang tuh untuk makan sendiri...ehem...


kitorang bertolak balik ke melaka kul 3am hari sabtu...Alhamdulillah tak jem...cuma ada jem sikit kat jalan tun razak coz ada road block...lepas tu smooth jer...haaa tuh bukan dari pemerhatian akulaa...itu dari penceritaan cikgu sebab aku membuta kat belakang...hahaha

selamat sampai melaka ngam2 kul 5am, terus sahur...lepas solat subuh terus sambung tido sampai tengahari!! itupun brapa kali ariana duk kejut ajak keluar bilik...


hari sabtu belum ada apa2 nak prepare lagi...petang tuh ibu dengan ayah bawak 6 ekor ayam pegi sembelih dan proses nak dibuat rendang ayam kampung...rumah dah pun dikemaskan my adik2 ipar since diorang beraya rumah mertua tahun nih...pinggan mangkuk, cutleries yang nak guna pun semua dah siap basuh n susun...senang ibu nak pakai terus amik jer...bahan nak masak rendang pun dah disiapkan...bagus kan my in law...may Allah grant them rezeki yang melimpah...especially in the children department :)


tengoklaa siapa yang tak tido2 lagi di malam raya tuh...orang lain dah tergolek2, dia duduk tegak lagi...monster university memang fav cartoon dia...tutupkan tab tuh, pastu baring sebelah dia, confirm belayar...

******************************************

ok, kita tgk gambar jelaa eh...with some caption...sumber dari whatsapp group using various brand of handphones and my own...

this is on raya pertama...the route : melaka - wangsa maju - gombak - antara gapi - wangsa maju - kota seri emas




dari rumah ke kubur then ke rumah mak usu...Alhamdulillah tahun nih dapat jumpa semua sdara sebelah cikgu





second cousins...last bebudak nih berjumpa masa diorang few months old...ayah aqib tentera base kat kluang...bukan senang nak jumpa walaupun raya...


jom ke KL pulak...bebudak "caj bateri" dalam keta



inilaa tokcik aku...


rumah tokcik yang ke-4 kami pergi...barulaa dapat bergambar berdua...oh, baju tuh sempat gak tailor tuh jahitkan tapi besar sikitlaa...jadilaa...


with my most favourite makcik - makteh and ayahteh yang giler kuasa nak jadi admin dalam whatsapp group...hahaha...aseklaa create group baru pastu suh orang ikut...


ni pun my aunties - wancik and wancu...tak tau apsal panggil "wan" maybe sebab nak panggil makcik tak best kot...wancu tu plak adik bongsu abah...the only girl dalam adik beradik abah yang ada...arwah mak anjang dah lama meninggal sebelum aku lahir lagi...wancu aku memang chinese yang arwah nenek jaga dari lahir, masa nak kawin baru dia tau...tu pasal dia putih melepak2...dengan dialaa aku n zana sama2 duduk ngan arwah onyang n tokcik...kiranya sekarang nih dialaa yang selalu jenguk2 tokcik...


after rumah tokcik patah balik rumah mak kat wangsa maju sebab mak taknak salam raya awal2 tadi sebab yang keluar ke rumah opah...mak nak amik gambar semua ada...sudahnya bila sampai semua pun dah tukar baju tido...salam jelaa, itu yang penting kan...and my pakngah and family datang...together with her daughter from germany...lama tak jumpa cousin sorang nih...pakngah pernah kawin ngan org jerman and have twin daughters...yang nih adik nama ilyana...kakak dia sampai jumaat harituh nama naiena...


she work as a volunteer at an NGO from germany...otw to Laos for work, singgah jap kat malaysia jumpa the families...


inilaa gambar raya kami yang paling senonoh...yang lain semua mikhail ngamuk...dah masuk maghrib, dia pun dah penat and berlengas kot...



dah setel mandikan bebudak, tukar baju then kitorang shoot pegi rumah abah kat kota seri emas pulak...already plan to sleepover sebab ingat nak ke rembau on second raya...sampai sana kul 11.30pm...bebudak pun dah tido...masuk rumah, borak2 celik pulak mata bebudak nih...sambung main bunga api...kul 2am++ baru semua tido

**********************************************

raya kedua : kota seri emas - ampang - home sweet home

next morning bangun lambat...kul 11am baru breakfast...waiting for zana to arrive as we all pun belum beraya ngan abah lagi...


grandpa with seth yusuf


at this time it was already 2pm++...already past mikhail's nap time...dia dah takde mood nak bergambar bagai...we have to make do dengan apa yang ada jelaa...


ok everybody, just maintain your facial expression yer


cubaan bergambar berempat tak berjaya


had to sorok mikhail at emilda's back to take this siblings photo


one two three!!!


one more....ok done!!

after that patah balik ke ampang pulak as pakngah buat open house...rembau cancel...ayah ibu pegi felda layang2, johor so we raya KL jer dulu...


another siblings photo...orang ramai adik beradik...ginilerr



semalamnyer tak dapat bergambar ngan opah...a funny story when kitorang sampai rumah opah...yana macam heran apsal datang sini...yelah, kan itu jugak rumah makcu, babysitter dia...takkan raya nak kena datang sini? hahaha...i said onyang is my nenek...bila raya kena jumpa semua orang...mintak maaf, ucap selamat hari raya...then my opah plak terkejut tengok aku sampai coz she kinda expect another cucu...my turn pulak tanya, tak sudi ke tengok muka alin selalu? hahaha...gurau2 jer


half of my big family



monopod shot - fail...btw yang baju brown tu my paktam, adik mak and his family 


better...kena biar yang muda pegang monopod as they already used to selfie


then balik rumah sendiri...ahhh...lega dapat rileks...makan pun tapau jer...tomorrow another journey pulak

kita ke.....rembau!!! kampung ayah


today mummy pairing kaler oren ngan mikhail...babah pairing ngan yana kaler white n blue


mikhail taknak tido pulak dalam keta...maybe coz he just wake up...mamai2 lagilaa tuh

gambar kat rembau takde coz we busy eaaatingggg...adik ayah memang pandai masak...anak dia ati pun sama...diorang masak rendang pucuk ubi buat jual tau...nak balik tuh dapatlaa sebekas...sedap sangat...kat rumah makcik nosiah dijamu dengan sup tulang, rendang daging, ayam masak kicap, sambal udang petai, mee goreng...lepak lama sikit pastu kitorang terus balik KL sebab raya ke-4 aku dah start keje...ayah ibu balik melaka...

otw balik singgah kajang...visit my cousin yang baru dapat baby...sian raya2 duk rumah jelaa...sebbaik boleh  makan rendang...hehehe


the mummies


yeayyy, makteh dah jadi uwan!!!


ayahteh suh panggil atok zack katanya...uwekkk...hehehe


meet aisyah aulia...



ok, tu jelaa cerita raya...after that friday and saturday mak and abah buat open house...yang tu next entrylaa yer...

No comments: