ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, August 20, 2014

perihal anak2

Assalamualaikum :)

after 2 weeks baru datang mood nak update blog...bkn busy pun kat ofis, menguap jer...business takdak...looking at this rate, ada kemungkinan bonus sebulan jer tahun nih...hmm...cemana nak holiday hohoho nih? rasa macam nak bawak jer gunung kain kat rumah tuh lipat kat ofis...dapat gak setel 1 keje kannn...ada skali tuh aku tgh pening sebab start amik collagen balik so maybe body pun detox kot...aku pun peluk tubuh, sandar kat kerusi n pejam...adalaa dalam 5 minit pejam kot...tetiba dengar knocking on the table...kuat plak tuh...bukak mata baik jer director panggil masuk meeting...dia tak cakap apa...tak marah pun tapi malulaaa...bangun terkejut gitu terus migrain...sambil meeting duk picit2 kepala...hmmm

jom harini kita borak2 pasal anak2...ariana dah 4 years 7 months old and mikhail almost 26 months...macam2 perangai nowadays...ariana still being funny and witty currently suka borak...bercaaaakap je kejenyer...kadang x konsentrate nak tengok tv sebab dia asyik tanya jer...kenapa dia sedih mummy? dia cakap apa mummy? kenapa dia ketawa tgk orang tuh? orang tuh nak apa mummy? tu sapa mummy? and the question goes on and on...and she tak kisah kita nak bukak citer apa pun...bukan kartun pun dia layan jer...kalau keluar OST tuh dia pun nak nyanyi sama...i think she's bored...yelaa, adik tak pandai cakap lagi...kat rumah mama dia pun takde kawan lain...semalam tengok kusinero cinta dia tanya mummy, kenapa nama dia playdoh? adoiyaii...its fredo sayang...FREDO not playdoh...dia kata kelakar...hahaha
currently we are looking out for her kindergarten for next year...ikutkan nak hantar ke my old kindy which is st. ronan at titiwangsa...sana best, ada playground...ada time buat outdoor activity, ada pool...every month during pool time ada activity like brushing teeth, shampoo hair, wash small hanky...best!!! but we are not ready to put her in school bus since nobody can send/pick her up...she's still small...my makcu willing to hantar amik but yang dekat2 dengan rumah dia bolehlaa...banyak jugak choices but of cos kena survey...we want her to enjoy school and at the same time belajar academic and islamic like solat and all..dapat yang ajar mengaji skali is a bonus...tapayah nak appoint teacher datang rumah kan...

daripada banyak2 tadika tuh ada yang the environment tak brape ceria..mandom jer kelas...students duduk bersila bercampur kelas 4,5,6 years old with transit and nursery children under their care...some, tak provide makan pulak coz dia kata pernah ada kes food poisoning...erkk...even its one time but still...some, have unnecessary rules...5 years old kena pakai kasut sekolah all white...how are they going to differentiate their shoes from others? ada jugak yang kena beli kasut every week nih...or maybe every day...some, luarnyer jer dah tak selera...with all the rusty playground...bahaya ok...some, teacher cakap ngan kita pun dah strict...they wont assist the children to the toilet...ariana already diaperless and potty train but of cos she still need help to clean herself properly kan...siap cakap sapa nangis2, kena balik...sini bukan tempat manja2...oh no...but i already paid the registration fee for that one coz they have kelas mengaji in the morning, the classes are clean and bright and the kids pakai selipar sudah...hehehe...hopefully that one teacher wont be teaching ariana...takkan semua teacher dia gitu kot kan...or maybe i'll just let her wear diaper for few hours...

and last week we survey another kindy with rm6k++ fee a year!! terbeliak telinga dengar...macam fee budak college...kelas kat office lot jer kot...not that they have playground, swimming pool ke apa...i dont think ada outdoor activity...and we found another one that look just like st.ronan from the outside...we could see a small pool...about knee high, ada tempat main pasir, clean playground...cuma that time takde orang so we cudn't get to talk to the teacher about the classes...nanti kena call and confirm...if ok, i dont mind paying another registration fee...haa...banyak songeh mummy kamu nih ariana...the best for your development and the best for our pocket too...hehehe

mikhail pulak kalau nak ikut macam kakak dia, by next year dah boleh enroll dia masuk playgroup genius aulad every saturday for 3 years old...but dia macam baby2 lagi...manja nak berpangku...and kalau dah berpangku confirm nak bergayut...kadang dia macam tak mendengar arahan...panggil2 pun dia pandang n buat hal dia balik...i dont know if he understand what teacher said or take instruction to even sit still..hmmm...but now nampak yang dia pun mula talkative..in his own language of cos...yelaa, role model dia kan yana...hahaha...bila kita tanya dia, dia jawab tapi kita tak fahamlaa...now apa yang yana buat dia nak ikut so kena selalu pesan yana to behave or else mikhail will follow her suit...if we wanna hear mikhail sebut anything we wud ask yana to say it, confirm dia ikut...and barulaa dapat dengar dia panggil mummy...heee

haritu yana meloncat2 pastu jatuh terduduk...yana said "sakitnya kaki yana" and suddenly mikhail come from nowhere terus duduk sebelah yana and chant "nananana..." hahaha cute sangat (excuse me, anak sendiri haruslaa nampak cute jer di mata) tapi bila datang garang dia, dia suka guna fist...siap ketap2 bibir tumbuk yana...kat kepala lak tuh...yang yana tadah jer pastu nangis...dah bape kali ajar suh lari, dia boleh tunggu adik dia datang serang...and if he didnt get what he wants, siap baring kat lantai...sebbaikla perangai tuh cuma buat kat rumah jer...sebab kalau going out, dia kena strap kat stroller or kitorang dukung...kadang bergelut gak sebab dia nak turun...kalau biar dia jalan sendiri, berdesup lari tak toleh2 dah...and people are wondering how i manage to lose weight...itulaa my exercise machine sebenarnya...no diet, no exercise just bf malam/weekend and handling him...nampak jer dia kurus tuh...tenaga banyak!!!

dari segi makan ariana Alhamdulillah dah nampak berselera makan...kalau ada geng lagi banyak dia makan...and kalau dia tak selera pun still boleh pujuk makan sesuap dua...but mikhail...walaupun amik supplement yang sama macam yana, tak jalan...susah sangat makan...kena prepare macam2 benda untuk dia munch...kejap biskut...2-3 gigit dah xnak...kek pulak...pastu bosan, roti pulak, macaroni ke, mee ke, spageti ke...kalau nak prepare food kena prepare very small portion otherwise buang jer...so, akulaa yang kena makan kenyang2 pastu supply thru my milk...untung kan...hehehe


ngeri mummy tengok gigi kamu yana...eksaited bebenor dapat baju sofia


seronok ikut aunty tin pegi shopping


macam ni pun bolehhhh...janji dapattt


budak yang pantang mummy duduk, nak berpangku sesajer


gambar lama masa yana 3yo and mikhail almost 1yo...she's still cheeky like that bila amik gambar :)

No comments: