ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, April 18, 2016

potluck, mikhail is going to school, April babies


Assalamualaikum :)

so many things to blog...yet didnt have the time to do so...maka mari kita himpunkan skali harung semua yer...mari kita lihat gambar eh...me and my colleagues in the office finally buat potluck...bukan pasal nak jimat but kebetulan semua bawak bekal so merasalaa lauk itu ini sorang sikit...seketul ikan kari tuh aku punyer, ayam masak hijau ala kurma is orang utara punyer and ikan pari asam pedas yang sangat marvelles tu dibeli dari mana tah but sedap sangat aih...memasing tinggal tapau nasi dengan sayur jer...itupun aku kena caj rm4, whattt??!! isyh...kalau membeli kat makcik kantin memang selalu akulaa champion kena caj paling mahal padahal lebih kurang sama jer...kalau orang lain rm5 aku kena rm6...muka aku cop muka kaya ker? ntahlaa...anyway, syiok makan tapau2 dari rumah macam nih...home cooked food is the best!!!


another story is we decided to send mikhail to her sister's kindy...setelah nak masuk 4 bulan bertangguh2 berfikir2 akhirnya masukkan jugak dia ke sekolah...lagi banyak pro than cons kalau dia start sekolah this year eventho dia belum 4yo...ariana dulu masuk masa dia 5yo tapi masa 3yo dah pernah pergi playgroup once a week...so dia macam dah fahamlaa keadaan kat kelas macamana...kesian mikhail tak pernah pergi playgroup...masa dia 3yo macam baby2 sangat and my instinct rasa dia belum ready...plus masa tuh sibuk dengan pindah rumah pastu pregnant pastu bertangguh2 terus rasa macam dah terlambat sebab kalau ikut tahun, this year he will be 4yo...

nak hantar dia now is because sementara kakak dia ada, he would have someone he comfortable with while he adapt with new surroundings...next year kakak dah standard one (already?! oh mai) and kalau masa tuh baru nak hantar takut dia protest and tak suka pergi sekolah coz mikhail nih jinak2 merpati...he would say hi and wave to you but nak rapat dengan dia cuma orang2 tertentu jer...nak susu, nak mandi, nak tido bukan semua boleh ngam ngan dia...even mama dia ada 3 anak (my kazens) dia cuma ngam dengan yang kat kolej tuh jer...yg lain dipandang sepi jer...
we also want him to socialize with his peers...dari baby duduk dengan kakak jer kat babysitter, mikhail nih macam tak reti nak berkawan lagi...kat rumah pun dia lebih suka main sendiri...pastu joget, pastu buat lawak...apa yang keluar dari mulut dia spontan jer...selamba jer buat kelakar...we also want my makcu to have some time to do her housework, nak masak ke, layan ariq ke kan...sebab dahlaa dia tolong siapkan ariana pepagi, nak hantar and amik dari sekolah lagi...kalau with both boys nak pegi amik tuh macam leceh sikit kalau takde orang lain nak tengokkan...kalau ikutkan mama diorang tuh tak bagi lagi hantar mikhail ke sekolah...dia kata kecik lagi...haaa...sebenarnya dia yang tak sanggup kesian katanya...sayang sangat ngan mikhail...manja sangat tuh...but better now daripada nanti sorang2 kan...lagipun sekolah 4 jam jer...pagi pun banyak benda nak buat, nak bg ariq makan, mandi, nak masak, 4 jam tuh sempatlaa...



because register lambat, so baju saiz S dah habis, kenala amik M pastu mommy yang rajin nih siap bawak ke ofis alter sendiri....pendekkan baju n seluar...jimat!!!


kalau suruh pose gitu jelaa...bebalik otomen...cer tgk baju tuh...ok tak? babah suh kecikkan lebar seluar, mommy dah tak kuasa...asalkan tak labuh sudah, baggy sket pejam mata jelaa...hehehe


ececeh...hensemnyer anak mommy nih...imam muda mommy...kasi besar sketlaa gambar nih

dah plan hantar dia sekolah start hari rabu sebab rabu banyak aktiviti santai...plus biar dia sekolah 3 hari dulu tengok camna...kalau ok, bolehla sekolah hari2...kalau tak brape ok, selang sehari ker...mommy siap amik cuti 2 hari nak standby...masa hantar dia tak nangis...masa amik pun happy jer...cikgu pesan bekalkan dia pampers, spare pants, susu and bottles sebab dia still perlu semua tuh kan...1st day dia tak mintak cikgu susu...digayut botol yang sama dari pagi rupanya susu dah basi :( next day taknak dah buatkan susu siap2...biar bawak botol kosong...2 kali minum rupanya kakak tolong mintakkan...cikgu kata dia banyak berkepit ngan yana...so join kelas 6 tahun...bila boring, dia main sendiri pastu nak susu baring kat pangku kakak...sedih plak dengar but its a learning process for him...biarlah...3rd day dah mula my uncle hantar...seronoklaa tuh...naik motor tiap pagi...ada birthday celebration pulak that day so lagsung tak mintak susu...duk pulun air ribena sejuk, jeli, gula2, chocolate, cakes...balik rumah dah selsema and batuk pulak...ariana dulu start sekolah pun camtuh...their body nak build stronger immune systemlaa tuh...

Alhamdulillah nampaknya dia suka sekolah sebab ada kakak...hopefully slowly cikgu boleh tackle minat dia join kelas sendiri...hopefully dia pandai manage sendiri, nak potty train nih tapi taktau camna...sampai sekarang pun kalau lambat pakaikan pampers lepas mandi memang terbabas kencing...hmm...mommy and babah has a lot to learn for our children...lain anak lain cabarannyer...  


this was taken in the morning sebelum hantar dia pergi sekolah 1st day...3 beradik isi minyak sambil bergurau


its wednesday and its gym wear...takde nangis2 pun...good boy...dah ulang2 pesan that he will go to school with kakak...dia pun ok jer, angguk jer, cakap nak...


we're ready to conquer the world mommy!!!

ok, that was last week...yesterday, my mom buat a small kenduri doa selamat...sekaligus celebrate birthday April babies iaitu my sister Fatin (15th), my husband (17th - on the actual kenduri day) and my nephew Seth (20th)...sebab birthday seth next week mama tak dapat datang...buat lepas asar, menu minum petang...mama ordered nasi goreng cina, bihun singapore, pulut kuning and rendang daging and kuih muih...i make my usual baked macaroni and mama buat bubur kacang hijau and iced green tea...ramai jugaklaa family and friends yg datang...ada session potong kek jugak...my husband mula malu2 pastu dukung mikhail coverline...hehehe...gmbr tak byk...tgh sibuk mmg tak dan...just a few...


sisters and a baby terselit..hehe


sisters and our cousin nadia


the kids wearing gap tshirt my mom bought for them in Japan...tak tido memasing dr pagi...by maghrib semua pengsan!!! ariq jer tido


just a picture of seth blowing candles...his uncle n aunty memula malu...hihihi

oklaa, tu jer for now...this weekend seth's parents plak buat kenduri masuk rumah skali dengan birthday seth...nnti mommylong bawak hadiah k...


No comments: