ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, March 6, 2012

SQS and SAS

read about SQS (Silly Question Syndrome - where some or most people ask question with obvious answer or they just simply asking for pelempang) in maria elena's blog recently. but now i wanna share about SAS - Silly Answer Syndrome. sorry maria, i pinjam terms u kejap.


this is when your answer has NOTHING to do with the question. or senang citer, salah paham soalan. it happen quite frequent to me lately. then after seeing the other person terkulat2 with my answer n nodded n walk away, baru tersedar "oh, maybe she means......" but its too late to explain. so, malu sendiri jelaa n hope that the other person didn't make jokes about you behind your back. ahh...terang panjang2 pun susah nak explain. i might just give you some examples, senang paham kan?


Situation A


background : dulu pernah beli daging at this pakcik harga rm6.80 but was returned balance of rm3 n that pakcik buat2 bz layan customer lain. i stood there clueless tapi dia lagi pandai. end up i walk away sebab nak mintak doposen macam segan depan orang ramai tuh. but still, tak patut dia buat gitu tau. so, on 2nd visit, dah amik2 daging, timbang. oh, before that i get discount almost everywhere. sayur rm16.50 dapat rm16, buah rm16 dapat rm15, ikan rm23.80 dapat rm23.


anak pakcik : rm6.70 dik. cukupkan rm7 yer.

anon : eh, kenapa saya pulak nak kena bagi lagi tigaposen? patutnya abangla.

anak pakcik : taknak? takpe, 6.70 pun boleh

anon : err...mana2laa...*dah blurr n malas argue*

but at the same time dia potong secebis daging n letak atas penimbang. bila aku dah bayar rm7 n blah, aku pikir balik, dia nak suruh aku BELI cukupkan rm7. bukan mintak aku BAGI tigaposen. apadaa...tulaa, dalam otak dah set. dulu pakcik nih tipu aku. now dah termalu sendiri.


Situation B


background : short conversaton while waiting for the lift with someone from other dept about anak2.


dia : dah brapa bulan nih?

anon : almost 6 months

dia : boy ke girl?

anon : probably *******

dia : oh, dulu tuh girl ke boy?

anon : girl

dia : oh, kakak umur berapa?

anon : 31 end of this year.

*bunyi cengkerik*


then dia angguk2, pastu terus shut n walk away. pastu baru aku terpikir, apsal dia tanya umur aku? ooppppsss...laaa dia tanya umur ariana daa...ciss...nak explain pun dah terlambat...



this syndromes runs in the family. yang paling terjejas is my sister, fatin. until at one point we all macam risau camna dia nak jawab exam coz she tends to complicate the question with complicated answers.


Situation C


background : aku dah tergopoh2 lambat nak pegi keje. dalam gopoh aku panggil dia. dia pulak baru bangun tido. still mamai2 tapi sama gopoh gak.


aku : bedak mana, bedak?

fatin : yang besar ke kecik? *sila imagine muka kitorang yang sangat gopoh nak cepat*

aku : bedaklaa...

fatin : yelaa, yang besar ke yang kecik?


*aku rasa ada 1 saiz jer dalam rumah nih. ada 2-3 ker?*


aku : err, yang besar!

fatin : yang besar takde...

aku : yang kecik?

fatin : yang kecik habis...*jawab dengan muka tak bersalah*

aku : what the *&%#$ buang masa aku jelaa!!!! jawab jelaa habis!!!!


and that jokes still being around until now.


Situation D


background : kat carporch approaching the car


fatin : mama, mama nak bawak kak hos (our maid) gi check up eh?

datin : ha'ah

fatin : kak hos ikut tak?

datin : kamu nih, apa punya soalan? bla bla bla*marah* (sila faham mak aku kurang sense of humor)

fatin : (still have the nerve to talk back) takdelaa, manala tau kot2 kak hos takyah ikut...mama pegi sorang blablabla...

datin : *loss word*


Situation E


background : dalam keta balik dari openhouse rumah paktam. paktam is datin's younger brother but they all call him "abang".


fatin : mama, paktam tuh adik mama ker, abang?

datin : (seriously, aku tak salahkan fatin) baru sekarang kamu nak tanya? pung pang pung pang *marah*

fatin : (n seriously, kalau aku kena macam tuh, aku dah diam dah. but no, fatin is fatin. still nak explain) takdelaa, kan mama panggil dia abang. manalaa tau kot2...blablabla (aku dah tak dengar dah apa explanation dia) mama nih, itu pun nak marah...blablabla

datin : kamu tuh yang *&^%$*



ok, tak perlu tau apa mak aku cakap tapi thats my sis, fatin. having SQS and SAS...datin pulak having PMS...hahaha


oh, and one more...instead of "hijau pucuk pisang", fatin call it "hijau anak pokok". nice

No comments: