ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, August 16, 2010

Ramadhan datang lagi! (ikut intonasi Tora datang lagi!)



"Aaaaaaaa...Aaaaaaa.......ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna...agar dapat ku lalui dengan sempurna..."


cewah...sedap dengar lagu raihan nih...i prefer raihan dari rabbani coz lagu2 raihan lebih lunak n selesa telinga mendengarnya...lembuuut jer suara nazri tuh...(al-fatihah untuk ustaz asri n zarie ahmad)...


anyway, dah lama nak update blog pasal puasa nih tapi tak sempat2...kat opis keje banyak, kat rumah pun keje banyak...kalau tak banyak pun, takleh nak berenggang ngan ariana...dia nak berkepit jer...


kali nih raya eh, puasa bertiga pulak (asyik ingat raya jer, apehal?)...2 tahun puasa berdua kali nih ada ariana...1 week before puasa aku dah amik cuti sehari siap2 nak kemas rumah, vakum, ngemop segala before puasa...yelaa al kisah makcik Pe'ot dah lama tak datang, puasa mesti mau target penuh...bajet nanti puasa mesti letih nak mengemas bagai...dengan keje opis lagi, dengan sambil menyusu lagi (i'm not complaining, just dunno what to expect to breastfeeding while puasa)..so, baik buat awal2 kan...tapi...haaaa..ada tapinya...baca dulu nanti korang tau


ok, 1st day puasa alan amik balik keje then kitorang singgah param kat jalan pahang yang menghala ke sentul tuh...beli :


nasi beriyani 2 - RM10
air soya - RM2
air asam boi - RM1
roti jala - RM2
gulai rebung - RM2
kembung goreng masak kicap - RM3


balik rumah makan nasi, ok pass tapi tak habis coz kenyang...maybe perut terkejut masuk makanan berat gedebush...air, selamat dihabiskan...rebung, hampeh...rebung tua takleh gigit...ikan, simpan untuk sahur...roti jala?kekdah nak simpan sahur alih2 basi...total kos? banyak membazir...


2nd day sahur tak brapa lalu tapi alhamdulillah lauk semua habis...i tak suka bazir2 tau...alan cam dah serik nak beli lauk...so dia beli siakap n goreng siap2...siap tolong masak nasi lagi bini aku nih...aku balik keje tapau kari ayam untuk lauk berkuah n tepung pelita jer...actually siakap tuh nak masak 3 rasa...aku dah siap2 buat kuah 3 rasa few days back so, tinggal panaskan n tuang atas ikan jer...alan kata walaupun lauk simple tapi puas...air bancuh kordial laici, sudah! total kos? RM3...err...siakap tak kira coz itu masak sendiri ye...kita kira kos menyopping makanan je k...


3rd day sahur makan kasi licin lauk berbuka semalam...no hal...masak sendiri sedap jer...(err...masuk lif tekan butang tingkat seratus doploh)...balik keje hujan...lagipun takde bahan mentah nak masak so, alan amik kat lrt then singgah kedai2 tepi jalan kat rumah aku nih...kedai tepi jalan bukan param, tapi adalah sangat meriah ye...beli :


cencaru sambal - RM3
gulai nenas n sepat - RM2
terung sambal - RM2
kuih2 - RM2
total kos - RM12 (lagi 3 hengget tak ingat tapi aku ingat total kos coz kitorang slalu compare ngan previous day)


semua sedap kecuali terung sambal...sambal kurang rasa..takpe, bulan puasa...kita paham takleh merasa...dimaafkan...lagipun aku slalu tapau ayam kunyit dia, sedap jer...siap budak tuh cakap ayam kunyit takde ye harini kak, cit...ko perli aku ye...


4th day sahur makan serunding daging yang dah beli before puasa n sambal ikan bilis kering mil kasi bekal a week before...plan nak buka luar plak...pegi Eyon au2 jer...jalan2 carik barang, carik kasut alan, sarung bantal...makan kenny rogers...boleylaa...makanan macam biasala...otw balik singgah on the run cafe kat esso beli nasi ayam untuk sahur esoknya(kawan alan yang promote nasi ayam tuh...oklaa, sedap gak...)balik rumah kekenyangan, tak tengok tv dah...tukar baju, buat apa yang patut, terus tido...


RUPANYA...dua2 lupa set alarm...ariana sahur kul 4 then tido balik coz slalunya kitorang sahur kul 5...alih2 sedar2 dah kul 6...u blame i, i blame u...apa kes?...dahlaa air pun teguk segelas yang kat kenny tuh jer...risau gak nih cemano?leh tahan ker?susu nanti ada ker?risau...risau...skali mandi pagi tengok, eh...yang, makcik Pe'ot datangla...lamaaa tak jumpa...dekat 2 tahun dah...lepas tanya khabar lebih kurang, apalagi, ngap nasi ayam lerr...petang tuh masak kari ayam n sambal ikan...bawak g rumah opah...buka kat sana...


so harini bawak bekal...petang kang tak tau lagi nak buka apa...tapi yang pasti tak pernah miss, every buka atau sahur mesti ada kurma milk shake...energy n milk booster...1 mug share berdua ngan alan coz dia pun jenis perut nipis...bagus nih untuk orang gastrik...


so, kesimpulannya...BUAT RUGI JER AKU AMIK CUTI PADAHAL TAK DAPAT PUASA PENUH!!!huuuuu....waaaaa...jenuhla nak mengganti...

2 comments:

maylyn said...

mama msk everyday hehehe aku blk pun ngam ngam. xpun keje ptg. buke kt opis. but lately nih penjimatan since gik keje pun bwk bekal :D

pinkluvender said...

waa...mintak mama ko masak lebey...aku nak tapau, leh?hehehe