ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, June 28, 2012

the last entry

salam semua. now sudah masuk dinihari n im typing this from my hospital bed at Al Islam. next entry will be from me as a mother of 2. InsyaAllah... nope, aku bukan in labor but in less than 10 hours i'll be delivering baby mikhail thru c-sec. yep, u heard that right. frust sikit bila dapat tau since last monday's checkup. dr cakap baby already over 3.5kg and still not engaged. jalan pun tak bukak lagi eventho jumaat nih dah nak masuk 40 weeks. kalau tunggu lagi, takut bb lagi besar n end up cser jugak. kalaulaa aku tau kena cser, baikla aku schedule terus masa aku admitted last week. at least mikhail dapat tarikh 20th sama cam kakak yana. kan?

eh, aku ada citer ke yang aku masuk wad on last monday (18th june) sebab tetiba aku rasa contraction kuat every 8-9 minutes. sebbaik cikgu memang cuti coz saturday before that sekolah dia ada sukan. masa tuh pukul 4am n cikgu baru habis tgk euro2012 match apa ntah. member baru plan baik punya nak sambung tido skali aku keluar bilik muka dah kerut2. kesian tgk dia ngantuk, aku suruh dia tido dulu. kul 6 lebih aku siap2 baru kejut dia balik. lepas hantar yana ke makcik aku, sampai hospital dekat pukul 8. diorang buat ctg, ve, masuk drip segala mak nenekla. contraction ada n heartbeat bb tak berapa cantik everytime lepas contraction tapi jalan tak bukak walau 1cm pun. lepas 2 botol air masuk, aku dah tak rasa dah contraction tuh. so, dr tahan just to monitor bb. dr said it could probably caused by urine infection. senang citer kencing kotorla. n aku plak kurang minum air. so selasa tuh lepas dr dah check semua ok, bb pun dah ceria sebab no more contractions, aku di discaj dengan bil RM1015. baby tak keluar lagi duit dah susut. nice.

n now bila dapat tau kena cser, lagilaa lari bajet. nampaknya aqeqah terpaksa ditunda n raya bersederhana jelaa. duit raya semua kena cut half, boleh??!! hehehe...ok, back to my current condition. so, daripada hari isnin appointment dgn dr tuh, aku resah, gelisah, emosi, menung, tak lalu makan (eh, yeke?) takleh tido (yang ni iye sebab mak aku marah kul 3 pg aku still main game kat fon)...aku punya frust tuh taktau nak gambarkan macamana. mgkin aku terlalu mengharap n tak prepare langsung untuk dengar berita macam nih. what makes me frust are it means that after this memang aku tak boleh nak cuba bersalin normal dah. and plan aku nak anak ramai pun limited. dr siap tanya aku plan nak anak brapa org. well, aku suka family besar, mestila nak anak ramai. 

tapi aku sedar, macamana hebat pun plan kita, plan Allah jugak yang menjadi. Dia yang menentukannya. aku patut bersyukur sebab aku dapat sepasang dah. yang paling aku tak suka bila membayangkan segala prosedur sebelum cser tuh. PALING tak best bila nurse nak masukkan catether. aku lagi rela cucuk kat tangan masuk drip daripada yang itu. isyhhh....then of cos, the pain. they said 2nd time cser lebih sakit. adoiyainyer pun. sapa yang kata bersalin operate tuh takleh amik kira (i've heard this before) meh sini aku toreh seinci pun jadila kat perut tuh. tgk sakit ke tak. inikan pulak sejengkal. ok, tgk. kan dah emosi balik. 

but i have such a wonderful people around me yang selalu bagi kata2 sokongan n doakan yang terbaik untuk aku. sayang diorang/korang. n now aku lebih tenang but still menanti penuh debaran untuk menyambut kedatangan mikhail. barang semua dah beli/prepare for confinement and even for raya knowing that lepas nih memang takde masa dah. cuma tinggal baju kurung yana kaler mint green susah nak carik. takpe, itu nanti kita sub kat orang lain carikkan. confinement area dah siap kat rmh mak, rumah dah kemas, baju dah siap basuh/lipat, yana's whereabouts dah schedule. cuma how ariana would except his little brother jer still in thought. tadi pun lepas hantar aku kat hospital, dia dah siap salam, cium peluk aku. tapi pas masuk je keta n realize that mummy is not following, cikgu kata terus dia melalak panggil mummy! mummy! sampai muntah dalam keta. olo3, cian anak mummy. takpe, besok boleh jumpa mummy lagi but with mikhail outside the tummy!

2 comments:

Mummy AwwalHariz said...

all the best alin...
mmg la 2nd time ceaser sakit sket but bila tgk muka bb tu insyallah kurang sket sakit tu... menunggu nak ceaser memang pressure but pk nak jmp bb je... plus insyallah kalau jaga dengan baik, luka heal dgn elok, boleh tambah bb lagi nnt... take care!

arLene said...

thanks niza. dr tadipun dah pujuk2. hehehe. ngada alin nih kan.