ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, May 22, 2012

this one and that one

now, lets compare my 2 successful pregnancy shall we? pasal apa aku kata successful? coz aku pernah miscarriage 3 kali. yang tu aku dah pernah citer the difference for each of it. ok, lets start.

dulu girl
now boy

dulu aku rileks/rehat/pampered
now kena uruskan yana, lebih berdikari, nak makan apa sila carik sendiri.

dulu small n slow movements
now big and abrupt movements. maybe coz its 2nd baby and ruang uterus dah mengembang.

dulu morning sickness throughout early trimester sampai 4 months
now pun sama ;)

dulu total weight gain 7 kg
now up to 35weeks nih pun baru naik 4 kg.

dulu check up kat klinik Dr Rahman n Al Islam
now check up kat klinik Dr Rahman, Klinik Ibu Anak n Al Islam

dulu scheduled c-section due to breech
now insyaAllah doktor kata boleh normal. Alhamdulillah...

dulu aku kena rashes teruk maybe due to white discharge
now, Alhamdulillah, takde.

dulu cikgu slalu cakap2 ngan baby dalam perut, gosok2
now yana yang slalu borak2, gosok2 perut mummy bila mummy cakap adoi, pujuk adik behave, "cium"adik.

dulu habis aku ngepow baby gadget - stroller, carseat, playpen dari kengkawan (diorang yang tanya nak apa k)
now boleh pakai balik semua tuh. just add few items like deepfreezer, another baby rocker, another baby bathtub. bukan apa, senang nak transit ke babysitter. takyah nak mengangkut macam yana dulu.

dulu semua orang tunggu and excited about the pregnancy. al maklum, cucu sulung belah aku
now semua macam dah slow down, lagi best layan kakak yana yang becok tuh...huhuhu

dulu excited nak shopping dresses, headbands, hairclips, leggings, etc.
now macam tak tau nak beli apa. balik2 mummy shopping rompers, sleepsuits n socks. baby boy, nak beli apa lagi kan?

dulu babah bagi mummy pilih nama Ariana Sofia. 100% idea mummy.
now babah bagi lagi chance pilih nama asalkan bermaksud yang baik dan start with A. thanks yang.

dulu time pregnant mummy busy kat ofis, keje melambak, system testing. tension keje ngan software developer.
now keje tak sebanyak dulu. mummy lebih rileks kat ofis, banyak surf internet n blog. ;P

dulu lain sekarang lain
dahulu sorang skarang berdua

dahlaa, tu jelaa pun yang aku ingat buat masa nih. kalau ada lagi, tambah later k.


3 comments:

ashra said...

Hehe...betul tu..baby boy pusing balik tang tu je bajunye..keke...tapi syiok kan..da sepasang..

Wah..dulu dan sekarang ye...... ;)

arLene said...

yup. nak beli seluar kemain mahal lagi. kalau girl dress dah cukup. ini nak ada top n bottom lak. sajer wat entry nih coz memang terasa sangat lainnyer. for my reference in future.

Mummy AwwalHariz said...

boys' nyer expenses mmg mahal giler... time raya jeans & shirt diaorg je mmg la tersgt mahalnya.. x sebanyak pilihan for girls..