ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 6, 2015

another baby in the family


Assalamualaikum :)

haaa...nih nak citer pasal my sister in law, cikgu's youngest sister yang dapat baby about 3 week before my baby...so tahun nih my mil dapat 3 cucu baru...sorang lagi from cikgu's brother last few months but this little gem have an interesting story bout the birth...antara sebab most my things nak kena beli especially baby cot is becoz i have passed ours to her not knowing that i myself pregnant...hehehe...takpe, ada rezeki lain pulak untuk baby nih...a colleague of mine bagi dia punya bb cot since she doesn't have plan to add another child...

so, dari awal dah tau that we're both expecting a boy (yup, its boy again for me, mikhail ada geng nak berotomen!!!) in fact when i brought her and her husband to the mommy baby expo the other day, we scout for most baby boys items...blue green brown here and there, u know, masculine colors...lagipun she have scanned 3 times...so she already past her 40weeks EDD by 4 days when there's a blood show...no pain so she have been induced the next day, been in pain for 2 days, and after 3 hours trying to push the baby out, akhirnya kena csec...the moment the nurse show her her baby, dia terkejut..."nii...baby awak nih...baby apa?" what??!!! baby girl? too shocked and penat pun yer terus pengsan okeyh...she said patutlaa duk panggil soleh, soleh takde reaction...rupanya solehah...hahaha...so the baby was named Arissa Solehah...ehem, nak jugak A tuh kannn...nak sama plak macam Ariana Sofia...hehehe

so bila dengar dia kena csec pastu baby girl pulak tuh...we rush back to Melaka that weekend...coz i was the only menantu yang pernah csec...and my mil have not handle confinement for almost 27 years, banyak dah lupa...mau turunkan ilmu menjaga pantang orang csec nih...lagipun i wanna promote breastfeeding...cewahhh...luckily we went back that weekend...kesian sangat tengok my mil kelam kabut semua benda nak buat...her husband plak macam blur2 sket, 1st timer kan...memang kena guide apa nak buat, apa boleh tolong, what to google...my mil plak jenis yang kalau tetamu datang layan kaw2 punyer despite orang tu just dtg mengurut ke, nurse kkia ke, semua dia nak layan...buat airlaa, hidang biskut, kuih segala...pastu kelam kabut nak masak lauk lagi, nak prepare itu ini...not that its a crime but the priority is orang yang berpantang tuh kena setelkan dulu kan...makcik urut n nurse pun faham...so i delegate the task...makcik urut tuh plak tak pernah urut orang csec, dia langsung tak prepare things utk mandikan my sil, tungku apa semua takde...tapi bayar sama jer...i said still boleh berurut cuma bukan bahagian perutlaa...and boleh tungku kat peha, atas perut as long tak kena stitches tuh...and kena mandi, jangan ikut orang dulu2 sebab hygiene kan...just make sure air suam and lap kering betul2...better sediakan air mandi yang ada daun2 herba nih...or uncang herba mandian readymade...

the morning we arrive boleh pulak my sil mandi air sejuk siap basuh rambut pastu biar jer kering sendiri...takde hairdryer plak kat rumah tuh...adoi...kesian dia...i dont blame her coz its her 1st time...mana dia tau kan...tapi tulaa, nak ajar macam2 in a day memang tak sempat...dahlaa dia pegi swab spirit tuh kat pusat dia instead of kat tempat luka (in whatsapp aku suh swipe kat pusat means pusat baby...dengan pusat ibu pun dia letak...adoiyai) and she mix fm slightly thick sebab ingat baby tak kenyang2...kalau boleh nak jagakan dia seminggu...at least sampai dia dah tau handle laa...but i myself tengah tunggu hari and still need to pass my work to my colleague...i told my innocent mil, kalau menantu2 yang lain balik, please make sure she handle orang berpantang tu dulu...at least for the time being kan...my mil nih baik sangatlaa...in the end dia jugak yang penat...i even pesan kat my other sil to help her whenever she comes...to me, my husband's family is like my own...adik2 dia i treat macam adik2 sendiri...tegur sebab sayang...bukanlaa all the time aku strict jer...we do have fun sometimes...and Alhamdulillah my 2 younger sil can accept that...cuma sil yang lebih tua tuh memang aku takdelaa nak tegur direct kan...kata lebih tua, harus lebih taulaa kot kan...hehehe


cakk


baby girl in blue :P

No comments: