ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 6, 2015

1st September 2015 - the arrival of our new bundle of joy


Assalamualaikum :)

meh kita citer sikit pasal my new baby...Alhamdulillah, aku dah selamat bersalin my 3rd child on 1st Sept...it was a scheduled c-section as advised by my dr due to 2 previous c-sec scar...at 38w+ date tuh sebenarnya birthday mak aku...sajer jerlaa kan...bodek...hahaha

anyway, since kali nih cikgu takleh jaga masa dalam wad, so aku tak mintak bilik single...bilik ramai2 senang sebab dekat ngan nurses station and ada kawan berborak...actually 1 malam jer pun ada kawan...3 malam lagi sensorang jer...cikgu kena jaga the 2 kids sebab mikhail tu susah ngan orang dia tak biasa...only us and babysitter dia jer dia nak tido sekali...lagipun macam taknaklaa susahkan orang kan...ni pun dah anak ke3, i should know my way around...plan bersalin weekdays so that the kids routine boleh berjalan macam biasa...lepas husband hantar diorang ke babysitter, he will come to the hosp tengok kami pulak...lepas zohor dia balik rumah buatlaa apa2 yg patut then lepas asar he will pick up the kids and bring them to see us...tapi takleh lama coz mikhail buat hosp macam rumah dia...usik sana sini, berlari2, tak heran pun ngan baby...the next2 day tuh cikgu bwk ariana jer...ariana suka jer layan baby...duduk jer kat tepi katil baby...


oh, 2 hari sebelum bersalin tuh aku start batuk...padan muka sapa suruh tibai aiskrim hari2...konon nanti dalam pantang tak dapat...berjangkit dengan bebudak pun ye jugak...so masa admit malam tuh bgtau nurse siap2...merasalaa nurse bg sedut neb and makan antibiotik...dengan harapan tak teruk sangat batuk lepas bersalin....just cannot imagine how it would be like to cough after the bius effect is gone...arghhh, ngeri!!!




so pagi tuh nurse prep me for OT...dah siap2 cakap taknak catether before bius...diorang pun ok jer...dalam OT jumpa semua yang involve masa bersalinkan ariana n mikhail...rasa macam reunion pulak :P...nervous tetap ada...masa dr farah nak insert spinal bius, aku peluk nurse yang sama...hehehe...sebelum tuh cuba jugak pujuk2 dr izinkan husband masuk tapi tak dapat :(


kali nih dr puji kata scar bersalinkan mikhail cantik and to my surprise dr kata scar kat dalam macam baru sekali jer c-sec and i can get pregnant lagi 2 kali sebelum tutup kedai...wah, time bersalin mikhail kata 2 lagi, kali ke3 nih pun boleh 2 lagi...Alhamdulillah...bukanlaa kata nak habiskan kuota ke apa but at least bila dapat tau begini, i have the option tak buat BTL (ikat)...sebab according to my family and frens yang dah buat, diorang kata BTL effect seumur hidup...rasa ngilu and kalau lasak2 boleh rasa sakit dalam perut...

sekejap jer baby dah keluar...slightly smaller than the other 2...3.23kg, 47cm...ariana 3.53kg, 50cm...mikhail 3.92kg, 56cm...and we named him Ariq Hafiy...Ariq - baik budi, bijaksana. Hafiy - yang memuliakan...memula aku nak Ariq Nufael, sebutan belakang macam Mikhail tapi Nufael tuh cikgu taknak pulak...so Hafiy pun oklaa...senang sebut...

after that i expect some after effect like headache, backache but lain pulak kali nih...aku rasa kepanasan sampai berlendir2 peluh meleleh kat leher, belakang badan semua...nurse turunkan suhu aircond sampai 16 pun aku still tak rasa...kesian ibu2 lain yang share bilik ngan aku...pastu next day pulak rasa miang seluruh badan...tapi takde plak merah2 ruam ke apa...nurse kata itu kesan ubat bius...hmmm...time mikhail and ariana dulu takde pun...ke aku yang lupa?anyway, masuk hari ke4 barulaa rasa ok sket...5 sept dah boleh keluar...terus balik rumah sendiri sebab dah plan nak berpantang sendiri...


malam pertama dengan baby adalah sangat mencabar sebab susu belum kick in...aku plak tak spare fm, kalau dulu time ariana dapat sample, pastu time mikhail susu dah banyak sebab dia gayut 4 jam masa hari ke3...kali nih sebab masa kat hospital nak berehat sangat, selalu bagi baby kat nurse dapat bantuan supplement kat nursery...susu pun lambat datang...malam tuh dari kul 11pm baby menangis nak nyusu...sedut 10 minit, senyap...letak dia kat tilam 10 minit lagi nangis balik nyusu balik 10 minit...and repeat that process sampai kul 5am...dengan aku kejap bangun duduk baring balik memang rasa payah sangat...last2 kul 5am dia tertido kepenatan...pukul 7.30am cikgu dah keluar rumah carik fm...kedai bukak kul 8am...masa tuh baby pun bangun...Alhamdulillah dalam 2 jam lebih tuh breast sempat penuh...dapatlaa dia minum kenyang2...fm yang cikgu dah beli tuh kitorang bagi orang jer...petang tuh aku dah kena pam sebab breast bengkak...yelaa, sepanjang malam kena stimulate kannn...so after that menyusu dah ok...

mak datang tengok baby the next day...bawakkan lauk pantang...the next monday-friday for 2 weeks aku mintak kak Is datang jaga aku...masakkan lauk pantang, mandikan baby, urut2 aku sket...by 3pm cikgu dah balik so he will take over...bebudak hantar babysitter macam biasa so that i can concentrate on confinement and baby jer dulu...after 3 weeks aku berpantang sendiri jer dengan baby...makan simple2 jer...spare serunding kot2 tak sempat masak lauk...itu pun dah lazat sepinggan penuh nasi...hehehe...Alhamdulillah berpantang pun tak banyak problem...

moga Ariq jadi anak yang baik dan bijak seperti namanya...amiin..
  


2 comments:

Puan Wawa said...

alhamdulillah, tahniah..")

arLene said...

terima kasih :)