ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, August 3, 2012

being a mother of 2

this is a very looong entry. read at your own risk

dah lama dalam draf. tak banyak pun. 1 perenggan jer. tapi nak menyambungnya memerlukan konsentrasi. i know takde mother of 2 yang tak faham apa yang aku tengah lalui. jap. mikhail nangis nak mintak dukung. stop lagi. hmm...

ok, sambung balik. mikhail tgh bergayut,mata layu2 tapi nak nyonyot. guna nursing pillow bolehla aku menyambil taip entry. i always know that i will be busier but i never know that it can be more stressful than ever. being a mother of 2 is not easy i tell you. ok, where shall i start? my confinement period at my mom's? or mikhail's crying throughout the night? or ariana is not all about a loving sister anyway?

discaj dari hospital aku terus ke rumah mak as cikgu dah pun bawak semua barang2 ke sana. bilik helper mak aku pun dah bertukar rupa. sementara cikgu cuti seminggu, ariana memang tak hantar ke bs sebab nak biar dia main2 dengan adik dulu. lagipun cikgu ada nak melayan dia. mak aku busy like datin and thats why aku tak harap dia jaga ariana. dapat masakkan lauk pantang, mandikan mikhail pun dah cukup. lagipun aku tetap bayar bs no matter hantar ke tak. TAPI bila cikgu dah start keje, mak aku tak bagi hantar ariana. katanya dia boleh jaga. aku faham dia suka cucu2 ada depan mata tapi bila dia ada hal, akulah yang kena melayan sedangkan aku masih dalam proses recovery. and its not easy when you have a dominant mother over a reserved husband. those in my fb circle's know how stress i am for the 1st week of confinement. i argue with my mom to send ariana to her bs but she wont let us do that and i argue with my husband for not defending me which is worst. 

rutinnya sepatutnya macam ni. cikgu balik sekolah at noon then balik rumah, buat apa2 yang patut, rehat then amik ariana kat bs bawak datang rumah mak around 3-4pm. malam cikgu bawak balik ariana dalam kul 10-11pm coz its easier for him to send her to bs the next morning from our house and straight go to work instead of dari rumah mak aku. tapi plan tinggal plan jer. i dun mind cikgu tak tido skali dgn kitorang kat rumah mak tapi sebab utama aku nak ariana pergi ke rumah bs is aku takleh nak attend both children sorang2. kesian dia coz of cos adik akan diutamakan. all this while dia dimanjakan. suddenly nak apa kena amik sendiri, kena tunggu. memang bagus dia blajar tapi at 2, mana dia faham. at least dapatla dia bermanja setengah hari.

bilik aku kat bawah while orang lain semua tido kat atas. aku taknak tido kat bilik mak kat atas macam dulu coz dengan sakit luka cser susah nak naik turun tangga. my mom lebih selesa tido bilik sendiri so sometimes ariana akan tido dengan dia kat atas. tp sllnya ariana nak tido ngan aku. like the other day, ariana tido ngan aku kat katil single tuh then tetiba dia batuk2, muntah. luckily my sister tido skali so dialaa yang berulang alik ke dapur membersihkan muntah n tolong tukarkan baju ariana. it takes me about 2 weeks baru aku boleh bergerak dengan betul. thats y i need help. bila mak teman aku tido, everytime mikhail ek, dia bangun. jenis yang bangun terus duduk terkejut tuh padahal mikhail biasalaa nak susu/tukar diapers jer. kesianla kan tengok dia terkejut2 macam tuh. sudahnya dia gak yang tak cukup tido. 2 malam jer dia bertahan teman aku. adik aku takpe, dia tido pengsan. bangun bila aku panggil jer. 

then in d morning aku kena siapkan diri; mandi rempah-sapu minyak-berbengkung-pakai pilis-breakfast all by myself while siapkan mikhail after mak mandikan and mandikan ariana if she screams nak aku jugak yang mandikan. sudahnya rutin persiap diri aku buat yang basic jer and kengkadang breakfast pun dah nak masuk pukul 11am. perut pun dah masuk angin. sambil suap roti cicah kopi O aku suap roti kat ariana. kengkadang kena kejar budak tu nak bagi makan. kalau ikut mak aku senang jer. dia taknak makan biarla. mak aku marah2 sebab dia dah masak aku plak makan lambat. well, bkn aku sengaja.  ariana pulak jenis tak reti mintak. kesian plak nak biar sebab dia akan lapar. kat rumah bs, makcik aku rajin layan dia makan sambil duduk kat buai. so, aku taknakla dia tak makan. itu sebab kedua kenapa dia kena duduk kat bs.

then mak aku usually akan keluar around 10-11am n balik after 2pm. dunno dia pegi mana. datin kan...selalunya dia akan masak siap2 1 lauk untuk aku. so, aku akan makan sambil suap ariana. again, main kejar2 lagi. aku slalu target dapat 4-5 suap jer pun jadila daripada perut dia kosong. dah 2 thn lebih, susu ajer mana cukup. aku taknak nanti masuk tv, "bantulah anak saya. dia tak pernah makan nasi dari kecik. susu pun dah mahal sekarang." no. kena paksa gak. tak banyak, sikit pun jadila. Alhamdulillah now dia lebih suka makan. tapi nak suap sendiri pulakla. ready jelaa kertas sokabar n kain lap. bila tinggal bertiga jer kat rumah, most of the time aku pegang mikhail sebab dia jenis minum sikit tapi kerap. dah takde istilah kita tido bila baby tido when there's a toddler in d house. kalau aku jaga baby jer, maybe i'll have more time for myself. 

oleh kerana mikhail selalu bergayut, so to ariana it looks like i cuddle her baby brother most of the time. aku cuba sedaya upaya melayan dia sambil menyusu mikhail. kengkadang dedua baring kat lap. but i guess i underestimate her jealousy. ditolak kepala mikhail yang tengah menyusu sampai tercabut nipple. menggagau mulut mikhail mencari. teringat balik macam kelakar pulak. hehehe. bila apa yang diingini tak dapat, dia akan campak apa saja ditangan or yang berdekatan. kengkadang dia pukul helper mak. kengkadang bila kitorang buat tak nampak, dia datang kat adik n pukul adik pulak. since ada adik, perangai baru dia is taknak mandi. melalak2 macam kena dera. especially time basah kepala. menggapai2 macam lemas pulak. kkdg menangis sampai muntah2. dahla kita nak cepat, jadi lambat pulak. kengkdang naik hantu aku, aku jirus kepala dia laju2, sabun laju2, bilas pastu dah. pakaikan tuala terus senyap. sajer jer dia create drama. kalau mak mandikan lagi kesian tengok. mendayu2 mintak tolong sesapa jer yang lalu. naluri seorang ibu. aku buat takpe, orang lain buat kesian pulak. haha.

tu belum lagi semua benda nak mummy buatkan. bukak kasut pun nak mummy. buat susu nak mummy. mandi nak mummy. nak mummy suap makan. nak itu nak ini. bila aku buatkan ada perangai lain pulak. sudahnya aku marahkan ariana dengan harapan dapat hint pada mak. "kalau macam ni, bsok pegi rumah mama""tulaa, mummy suh pegi rumah mama taknak" dan macam2 lagi. rasa macam anak derhaka pun ada tapi itu jer cara nak communicate dengan mak sebab mak taknak terima bila aku try cakap elok2. 

sejak ada mikhail, ariana selalu kena marah, kdg2 kalau degil sgt kena pukul, cubit, ada times aku kurung dia dalam stor for a minute. bukan aku jer, kengkadang mak aku, adik2 aku pun marah dia. she was expected to understand that she is a big sister now sedangkan dia sendiri kecik lagi. dalam hati aku menangis bila dia menangis. sebab aku tau dia bukan intentionally buat gitu. dia nakkan attention. attention yang tak mampu aku berikan sepenuhnya. aku perasan bila aku dapat luang banyak masa dengan dia sebab mikhail pun tido lama, dia baik jer. dia cium2 adik. tolong aku amik diapers adik. bila adik bangun tgh malam, diala secretary aku berdiri kat sebelah. tolong "ingatkan" aku untuk pam susu sebelah lagi. she's still my angel.

mikhail pulak. newborn kan. susu, berak, tido jelaa. masa 1st week kitorg berulang ke klinik kesihatan sebab mikhail ada jaundis. hari2 amik darah tengok bloodcount. Alhamdulillah, sampai hari ke4 jer lepas bacaan di bawah par. minggu ke3 plak kitorg balik melaka that weekend. sebab bulan posa cikgu tusyen weekend so itu jer peluang nak balik sebelum raya. since that until 2 weeks mikhail buat perangai. dia akan bangun tgh mlm or dinihari n stay awake for 3-4 hours crying. buatla mcm2 tapi tak jalan pastu mungkin dah letih, baru dia tidur lps 2-3 round bagi susu, tukar pampers, sapu minyak kat perut n burp.  cikgula yang paling sengsara skali sebab by the time mikhail tido balik cuma tgal 2 jam je nak bangun sahur n get ready to work. mak aku mulala kata sebab balik kampung punya pasal. ntah apa yang sangkut. sampai cikgu panggil ustaz tengokkan kitorg. ustaz kata takde apa pun cuma perangai mikhail yang gitu maybe coz baru nak adapt dengan persekitaran.

so, now aku dah seminggu balik rumah sendiri. sambung berpantang kat sini jelaa. aku pun dah kuat nak handle mikhail. he gain another 1.3kg and now nak mandikan this 5.2kg boy perlukan kekuatan lengan ok. naik muscle aku ;P

2 comments:

Mummy AwwalHariz said...

Alin... Sebijik my case... Bab masuk stor, penat nak layan lagi 2 org tu... Bezanya mlm paksa gak ikut daddy blk rumah coz mummy nk rest... Pastu blk rumah sendiri, bb start nangis2.. Selalu marah husband sbb blk kje maghrib... Takut ada yg ikut.. Tp bila pk blk, my mom ckp bdk tu makin hari makin besar.. Mmg berubah2.. :)

arLene said...

niza, nak paksa camna kalau mak kita yang tak bagi...tapi Alhamdulillah bila balik rumah sendiri mikhail dah boleh adjust tido malam. bangun menyusu jer. itupun tutup mata. :)