ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, March 8, 2017

bergilir masuk hospital AR nih


Assalamualaikum :)

Februari dah nak habis, baru terhegeh2 nak up post...takpelaa...sapa je yang baca pun kan...(hai nurul *lambai tangan*) ariana Alhamdulillah getting better adapting with her new routine...CUMA pagi2 masih susah bangun...merengek2 tuh mesti ada...berpuluh kali kejut duk tersembam sana sini, tunggu mommy up sket pitch volume baru bangun...tu pun dalam bilik air buat lembik...bila cakap takyah pegi sekolah nangis2 kata nak...setakat nih hari2 masih bawak bekal...bagi duit belanja pun habis...kita nak ajar dia menabung, dia tak heran pun...dia kata kan dah ada duit dalam tabung yana...dalam tabung dia aku letak syiling2 cikgu yang bersepah2...dia kata tuh duit dia...huhuhu...sukatilaa nak...setakat nih tak pandai lagi pegi bookshop...nak beli extra buku tulis pun terpaksa mintak tolong anak pengasuh dia belikan...kadang dia kata dia sedekah kat ustazah...mungkin ustazah ada buat collection utk apa2, takpela...skali haritu dia kata duit dia habis semua when on that day both me and cikgu bg duit belanja + bekal lagi...kiranya dia bawak double than usual...tanya betul2 dia spent on apa...dia kata kawan mintak...hmm...ni yang tak best nak dengar nih...kalau betul susah takpe, takut kena buli jer...after 2-3 kali kena, cikgu asked me to inform her class teacher...in case that child dari keluarga susah ke, ada masalah ke, pihak sekolah boleh tolong...sikit pun tak marah cuma yelaa, budak2 dia tak tau saluran yg betul mintak bantuan...teringat cara aku ngan adik berbelanja kat sekolah dulu...aku pernah up post pasal tu dulu kat sini...


***************************************************

ok, that was draft 2 weeks ago...februari pun dah habis...actually dalam sebulan nih ariq and ariana gilir2 masuk hospital...mikhail pun sepatutnya masuk hospital for a scheduled dental operation end of february...tapi dah postponed to april...kalau x sesak nafas nak berkejar ke sana sini...both ariq and ariana had to go through the ctscan for a different reason...meh nak citer sket pasal ariq dulu...actually nak citer bukan untuk orang lain tapi untuk simpanan diri sendiri...kot2 nanti lupa, memang selalu refer kat blog sendiri jerlaa...

on sunday awal bulan februari haritu bebudak biasalaa duk main kejar2...ariq tuh baru sebulan lebih berjalan...terhoyong hayang lagi...tgh suap dia makan, dia nak join abang kakak lari...mulut kita pun duk bebel2 cakap jangan lari, nanti jatuh...tup2 dengar bunyi berdentum kuat...memang dah tau nih mesti kepala terhentak lantai...berlari tgk ariq dah terlentang, angkat dia gosok2 kepala dia nangis kuat sampai hilang suara tetiba jer dia diam, mata layu bibir biru n dia terlentok...apalagi, aku pun jerit2 panggil nama dia...mata dia bukak tp dia macam lembik jer...aku dah nangis2 sambil tanya ariana n mikhail camna adik jatuh...aku syak mikhail patah balik pusing belakang terlanggar ariq yang duk mengekor dia...so, member tak stable lagi memang mudahlaa jatuh terlentang...tgn ni pun duk pukul ariana n mikhail sebab geram sangat...memang tak sengaja tapi kan dah pesan berkali2 jangan lari...adik ikut belakang...tau plak diorg tak nangis maybe sebab sama2 panik...aku ajak cikgu terus gi hospital...aku sarung seluar panjang, capai selendang, purse, medical kad terus pegi hospital paling dekat...so, otw nak ke sana mulut ariq dah tak biru tapi dia diam jer...mata layu jer...dahlaa hari ahad kan...emergency pun ramai orang...aku dukung ariq masuk, bgtaulaa apa jadi so to cut story short, dr advise suh admit and buat ctscan...masa nak masuk line drip kat tangan ariq, ariana dah nangis2 sedih tgk adik meraung...Alhamdulillah syukur takde apa2...kat hospital, kita plak letih asek nak round wad jer...selamba masuk nurses station tegur sana sini...doktor kata dia terdiam layu nampak lembik tuh mungkin sebab dia dalam keadaan terkejut n bibir biru tuh mungkin tercekik jap so oksigen tak sampai...kan dia tgh makan masa tuh...


pada hari kejadian...tgh seronok2 main...aku sajer ikatkan wrap kat yana...tapi kejap jelaa...kang bantut plak kakak dia tuh...


sebelum buat ctscan, diorang bg ubat mengantuk, susukan dia terus tido...sedar, dia heran ada dalam wad, buat muka kelakar2 plak...hehehe


dia tak selesa jari berbalut...habis wayar ditariknya sampai berdarah...


mommylaa yang tunggu kat hospital...senang nak nenen kan...



dah bosan duk hospital, 2 malam kat sana, memang kurus mommy duk dukung, ikut ariq ke sana sini...

now ni nak citer pasal kakak ariana plak...last week rabu pagi tgh siap2 nak pergi sekolah suddenly ariana baring nangis2 cakap sakit kepala bahagian belakang...try to massage her head tapi lagi dia nangis...nangis meraung2 siap mintak tolong sebab sakit sangat...pastu few times dia muntah...so, aku pun angkutlaa semua pergi rumah makcu (babysitter the boys) and lepak sana jap sementara tunggu klinik bukak...dengan baju kurung semua aku urut lagi kepala ariana...sambil dia pun nangis2...makcu letak icepack belakang tengkuk dia pastu dia muntah banyak...pas muntah dia kata dah hilang sakit kepala...since simptom pun dah hilang, aku pun pegilaa keje...dia stay sana ngan adik2...khamis pagi skali lagi dia sakit kepala lepas aku marah dia sebab lambat bersiap...kali nih bahagian atas kepala pulak...tgk jer camtuh, aku terus tukar baju kitorang...lega atau tak lepas nih better gi check terus kat hospital...takkan tiap pagi taknak gi sekolah kan...hantar the boys dulu, sementara tuh ariana muntah2 lagi pastu dia tertido...


tido pun pegang plastik...aku tunggu dia bangun sendiri...taknak kejut2 pressure dia bangun...makan sikit pastu terus gi hospital yang sama ngan ariq harituh...so, dr order buat ctscan, pastu buat another ctscan tapi masuk cecair yg boleh nampak kat monitor urat2 semua tuh...and then UBT test...ni semua untuk check kenapa dia sakit kepala n muntah2...oh ya, ariana nih selalu muntah otw nak pegi sekolah...or travel kemana...dalam keta tuh dia mudah mabuk, thats y takleh nak bagi dia sarapan kat rumah...usually dah sampai depan sekolah, aku akan park n suruh dia makan sikit buat lapik perut...ikutkan dia langsung taknak makan apa2...jenis xreti makan awal pagi...sementara tuh kita admitlaa sementara dr nak monitor dia seharian...kena sukat semua input and output...all the test came out egative, Alhamdulillah...means yang serious problem bloodclot ke, tumor ke semua takde...cuma white blood count dia rendah sikit but dr kata its ok...Alhamdulillah syukur...but dr ada sebut something pasal infection...dia kata infection pun boleh jadi sakit kepala tapi dia tak buat test tuh...so, monitor dulu kalau ada tanda apa2...hmmm...

malam tuh cikgu teman ariana kat hospital...and im with the boys kat rumah...the next day since dia takde sakit kepala cuma muntah sikit in the morning, dr bagi balik lepas dia buat round petang...biasala kalau pakai insurans, memang berejam menunggu kan...so, we ask for early released...sampai rumah lps maghrib, suruh yana tukar baju, bilas2 badan tetiba dia keluar bilik air nangis2 baring depan pintu toilet tuh...sakit kepala bahagian belakang balik...since dr released us without any medication, aku cuma bagi ariana air zam2 n sapu2 sikit kat kepala dia...lepas tu dia muntah2 habis keluar semua yg dia makan...lepas muntah dah lega, dia pun tido...sabtu Alhamdulillah takde sakit kepala...malam tu pegi kenduri doa selamat rumah adik ipar aku, beria dia main...ramai kawan sana...malam tu tido ok xde apa tapi pagi kul 3am, dia terbangun n nangis2...tapi tak kuatlaa...urut2 kepala dia, dia tido balik...

pagi isnin pegi sekolah, muntah2 macam biasa...muntah tuh bukan keluar apa pun...ailio jer...macam angin tau...dr tak bg ubat angin sebab dia kata bukan gastrik...dia kata makin besar nanti makin ok...ariana pun dah biasa muntah lite2 nih memang spare plastik kat beg dia, dalam keta, dalam henbeg mommy semua ada...balik sekolah pengasuh dia kata takde apa...dah message cikgu kelas dia n explain the situation so mintak dia tengok2 kan...since we don't know what trigger the pain, kita berjaga2 jelaa...


haih, hal kepala bukan boleh buat main...biarlaa dr nak perli2 kata aku cepat panik ke apa...asalkan dah tau result test semua bolehla tarik nafas lega sikit...sesuka hati je cakap tuh...belum ada anak agaknya...


ahad...both are happy and sihat...mommy doa tiap malam moga Allah pelihara anak2 mommy walau di mana kalian berada...


No comments: