ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, March 22, 2017

Breath Holding Spells


Assalamualaikum :)

selalunya dalam blog, orang tulis yang indah2, yang nampak cantik jer kan...and i was contemplating whether i should post about this or not but since i always refer to this blog for anything (even a mommy cannot remember everything yer) so here goes...

remember i told you about ariq's recent fall? masa tuh kan dia nangis kuat sangat sampai takde suara pastu tetiba bibir biru n lembik kan? and after ct scan the doctor didn't found anything (Alhamdulillah)..duduk 1 malam dia aktif macam biasa..few weeks after that, dia kena batuk selsema and we noticed that masa tuh, kalau nak apa2 tapi tak dapat or we put him on hold dia akan nangis tapi takde suara sampai dia terduduk menendang2 as if mencari nafas...kalau tak pujuk jugak dia akan terbaring and bibir biru..when finally he get to catch a breath dia macam letih n lesu..risau sebab mana tau dia nangis tu kita tak perasan..ada 1 time i was washing the dishes..dia mintak nak menyusu, i cakap kejap yer..and i know dia dekat belakang cuma takde bunyi..bila toleh rupanya tengah nangis senyap..cepat2 pick him up and tepuk2 and gosok belakang dia...after resume his breathing dia macam lesu n mata layu..

i was browsing through my fb when i saw the terms Breath Holding Spell..."Breath-holding spells are brief periods when young children stop breathing for up to 1 minute. These spells often cause a child to pass out (lose consciousness). Breath-holding spells usually occur when a young child is angry, frustrated, in pain, or afraid. But the spell is a reflex." bila baca simptom memang sebijik sama..for some cases yang menangis lebih lama boleh pengsan sebab badan kurang oksigen..unfortunately takde ubat atau rawatan khusus for the spell..cuma kena alert masa dia nangis, pastikan dia x berada di tempat yang bahaya takut kalau2 dia pengsan masa tgh berdiri atas meja ke, dalam bilik air ke boleh jadi bahaya...kalau tengok kat youtube scary ok...but the main thing kena ingat, parents takleh panik..and learn CPR in case it got serious...you can read it more here from webmd.com..its quite detail for better understanding...bukan salah dia kena BHS ni..walaupun simptom dia macam mengada sangat..nak kena attend cepat2, takleh buat dia marah or frust..

ada lagi 1 condition ariq yang aku rasa ada related dengah BHS nih..Ariq was born with clearly visible blue-green vein on the bridge of his nose...masa tu xtau pun apa tuh..yelaa, kitorg anggap tu macam tanda lahirlaa..lain orang tanda lahirnyer lain2...tapi pastu boleh kata tiap kali jumpa strangers their 1st conversation mesti ada yang tegur.."eh, tu kenapa? urat yer?""mesti dia kuat nangis", "ni tanda diraja", "ni tanda sawan", "kalau kat kampung2 boleh ubat nih", and i would just smile politely...yelaa, orang concern ngan anak kita, taklehlaa nak sombong kata hei, ko jaga anak ko sendiri...hahaha..ariq was an easy baby to me..maybe sebab dia tak cerewet bab makan and dia menyusu badan so senang nak pujuk..but not according to my aunty..dia kata dekat setahun jugak ariq akan meragam especially waktu tengahari..now dah makin ok..bila dah makin besar nampak dia fast learner and makin cerdik..sorylaa ai puji anak sendiri tapi kengkadang im amazed dengan perkembangan dia compared to his other siblings..bukan nak compare sebab pilih kasih ke apa..isyh3..sayang semua anak3 tapi nak tgk milestone dia mestila letak benchmark..kalau ada, adalaa..kalau lambat pun takpe..gitu..



tu...nampak clear kan urat kat hidung dia tuh...lepas tuh i came across an article pasal sugar bug..oo..urat hijau kat hidung namanya sugar bug..ni dari Mr. Google..A “sugar bug” is a visible blue vein on the bridge of a baby's nose, right between the eyes. In Traditional Chinese Medicine (TCM), a sugar bug is a sign of a child who may have digestive issues, may be sensitive to sugar and may be “high needs”.

haa..see the keyword ; High Needs..BHS - takleh frust takleh buat dia frust atau marah..hahaha..macam related kan dengan apa yang strangers2 tuh dok kata kan..kuat nangis..well, bukanla kuat dari segi bunyi tapi lebih pada cengeng..mudah nangis..sejak jatuhlaa yang dia makin demanding nih..kejap2 nak bergayut..celik mata nak mommy..ni cuti2 sekolah nih, babah jaga kemain seronoklaa...mommy balik tetap nak gayut..lepas rindu..huhu..

bila fikir2 balik penyakit ariana n ariq nih ubat dia, takleh marah, takleh stress, kena handle dengan penuh kasih sayang...beri sepenuh perhatian...aku memang jenis yang agak garang ngan anak3...mudah jer nak marah...dah few times kirim doa di mekah supaya Allah beri aku kesabaran yang tinggi terutama bila handle anak3...agaknya inilaa cara Allah nak ajar aku bagaimana nak bersabar...Alhamdulillah simptom2 nih doktor kata tak kekal...ia akan hilang dari masa ke semasa..its not serious but perlukan perhatian...being a parent is a learning process sepanjang masa...ya Allah peliharala anak3 ku walau di mana mereka berada...jauhkan mereka dari fitnah dajjal dan dari penyakit yang berat...hanya Engkau Yang Berkuasa ke atas sesuatu...amiin 





No comments: