ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, January 3, 2014

last minute trip to cameron highland

Assalamualaikum...so actually after contemplating where to go on school holiday, we decided to go to Cameron Highlands. the last time i was there was 20 years ago...lama giler....dengar jer orang cerita tanah ratala, berincangla, dunno whats the difference...dah sampai sana pun still confuse2 lagi...hehehe

macam2 plak jadi prior to going there, aku dah book, cancel then book again and hoped that everything will be fine despite that its the raining season everywhere...so, on 15th Dec kitorang check in...pegi dengan kawan cikgu 1 family gak from kelantan...kitorang panggil pokcu dan tini...dia pun ada sepasang anak macam kitorang...dania 5thn and akid, tua 4 hari jer dari mikhail...tini call cikgu mintak belikan kek nak wat surprise kat pokcu sebab ngam2 on d day they arrive memang birtday pokcu...so, tu semua cikgu yang plan...siap kena perli orang datang jauh2 gi bawak makan pizza jer? pizza kat kelantan pun banyak...kesian cikgu, dia telan jelaa kata2 kawan dia...hahaha...skali bila keluar staf2 pizza nyanyi kat pokcu siap tutup semua lampu barulaa dia terkejut...sampai besok2 pun dia still sebut2...nak citer lelebih gambar tak cukup plak...almaklum birthday boy terkujat sampai lupa nak snap gambar...haaa kau...hehehe


the next nite plak cikgu bawak gi ikea...well, sebab kat negeri lain takde ikea, kita bawakla ke sana...sajer jalan2 xtau nak kemana as all places were congested with people...ikea pun sama...diorang pun macam enjoy cuci mata tengok all the furniture arrangements and showrooms...balik tuh dah midnite...padahal 1 apa tak pack lagi untuk gi cameron the next day...



after breakfast kitorang gerak rilek2 jer...just singgah stesen minyak beli kudapan then straight to cameron...cun2 pukul 3 sampai hotel, terus check in...we book connected room at Equatorial Hotel via Booking.com...pastu keluar balik gi carik kedai makan kat kea farm...ok, entry aku nih langsung takleh dijadikan rujukanla sebab aku pun tak ingat tempat2 yang kitorang pegi in details...nih just untuk kenangan yer...so segala cost ker, nama tempat mintak ampun...nama pun last minute trip kannn....


iyya kanak budu wa iyya kanas ta'in main sini dulu sementara babah2 check in yer


our room, 2 super single bed which after that we combined into huuuge king size bed...ahhh...puas golek2


bathroom good size cuma nak beristinjak takde hose...terkujat cikgu kena tembak dari bawah...hahahahaha



our balcony view...banyak construction kat sana...more hotels being build


see...orang tuh pun sibuk amik gambar...tapi bila kita mintak, haremmmm


kat hotel ada indoor pool tapi air dia tetap sejuk gila macam ais...adalaa cikgu bawak ariana mandi sekali...baru masuk few seconds dah cramp perut menahan gigil...yana selamba cakap x sejuk padahal bibir dah biru...huhuhuu

tadah warm water kat bathtub dah cukup heaven bagi bebudak nih...mengekek2 mikhail gelak...


next morning kitorang turun ke coffee house for breakfast...ingatkan our booking include breakfast buffet, rupanya breakfast set ajer...pokcu dah terbayang nak makan omelette...kesian...ikut family aku, ok jer sebab aku nih janji ada nasi, cikgu n bebudak tak makan banyak so no halla...sepinggan nasi goreng with kuih, fruit juice and coffee/tea pun dah kenyang dah...besoknya kitorang try buffet dia plak...just tambah rm10 jer...oklaa, wide variety tapi makan tak kenyang plak...ariana start muntah2 malam sebelum tuh, breakfast pun laju2 jer pastu cikgu terus bawak dia gi klinik kat berincang sementara aku pack barang nak check out...


tercengang2 sebab takleh join buffet...hehehehe


pokcu yang terkilan tak dapat makan omelette...tapi besoknya terkilan jugak sebab omelette dia takde cheese...pulakkk


oleh kerana day 1 kitorang tak gi mana2 sebab hujan sepanjang hari, hari kedua we decided untuk pergi ladang teh BOH...ada ummpphhh


mikhail tido di pangku...amik gambar dari dalam keta jelaa



nak naik ke atas tempat tea centre kena park kat tanah lapang and jalan about 200meter...bunyi macam dekat kan?


mikhail jalan lambat, so babah kena dukung


lupa nak habaq...200 meter MENDAKI ye...


sebbaik ada pitstop...cikgu kata nak tercabut lengan dia dukung...aiii, tak terfikir ke nak tercabut pinggang kita pregnant dulu? huhuhuhu



meh2...rehat sini dulu


bila tanya ariana, penat ker? takkkkk...mana dapat tenaga bebudak ni laa
comel jer akid nih pakai topi...diam plak tuh...kalau mikhail dah lama dicabutnya



we had teas, scones with jam and cream, sandwiches, cakes...dah macam omputih kauu 



saujana mata memandang


at the tea centre nih kitorang beli product2 BOH yang rarely ada kat market...beli vanilla tea, passionfruit tea, tea dalam tin...xtau flavor apa tapi beli sebab tin dia cantik...hehehe


balik tuh singgah kat pasar kea farm...semua yang di jual adalah hasil dari kea farm...nothing much beli sebab cikgu tak makan sayur...


tapi aku beli nih...kat belakang aku tuh...nampak tak? sayur2 goreng tepung...sedap giler especially kimcam tuh...kimcam tuh yang selalu orang masak ngan pucuk tauhu tuh...yang itu dah dikeringkan, warna kuning kan...yang nih yang fresh punyer kaler hijau...sedappppp...cuba gak carik yang fresh tapi takde plak dijual...

malam tuh kitorang pegi pasar malam berincang yang famous tu beli souvenirs...semua benda ada strawberry...beli payung, pyjamas budak2, tshirts, socks, sarung tangan, earmuff, keychains and fridge magnets, benda biasalaa...

we stayed there for 3 days...the last day sebelum check out, we had our buffet breakfast, ariana plak dah lembik sebab since malam sebelum tuh asek muntah every hour...tak tau apa yang salah makan or mungkin sebab dia tak brape nak makan, sibuk main jer so perut masuk angin...dr bg ubat muntah n ubat angin...xleh minum susu...lepas check out kitorang pergi kat Raju's farm depan hotel jer to buy some fresh, dried strawberries, icecream and jams...uncle tuh siap bagi free lagi fresh strawberries makan ngan honey and whipcream...nyumss...rajin uncle raju tuh bagi penerangan macam2...nak kata murah bolehlaa kot...kitorang pun takla beli banyak...bukan nak makan hari2...itupun 1 pek busuk xsempat nak makan...

lepas beli strawberries, kitorang patah balik hotel sebab nak bergambar...buat kenangan...





*im not pregnant -_-*



till we meet again cameron highlands...

2 comments:

Mummy AwwalHariz said...

alin, kalo pi early morning bole parking atas terus... btul2 kat kedai BOH tu... x penat nk mendaki...

arLene said...

yeke? tapi masa tuh mmg awal lagi..n ada org jaga laluan tuh xbagi masuk...kat atas pun cuma ada van persiaran jer...