ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, June 19, 2015

berbuka 1st day


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, puasa hari pertama berjaya dilalui tanpa apa2 side effect...takde rasa pening, loya, melepek walaupun sahur makan pretzels jer...maybe sebab baru jer lepas ganti puasa so nyahtoksin effect tuh dah lali...few of my frens ada yang mc harini sebab pening kepala...dulu kalau aku baru nak start puasa after gap lama memang rasa macam tuh jugak...kepala berdenyut2 rasa macam nak pecah...siap pakej loya kadang sampai muntah sebab perut masuk angin...bila dah puasa hari ke2, ke3 baru ok sket...

semalam dah plan nak berbuka rumah opah and sahur nasi goreng daging sedap resepi dari blogger peej...so awal2 dah mintak cikgu rendam daging...cikgu amik balik keje kitorang singgah bazaar kat danau kota...baru turun motor ada orang tegur...rupanya my cousin berniaga kat situ...dia jual air buah berdepan dengan stesen minyak Shell...do visit her booth yer...dapatlaa air buah free 2 bungkus...hehehe...nak bayar dia taknak amik duit pulak...then we go through nak carik side dishes...lauk2 memang makcu bagitau dia akan masak...we bought murtabak, kuih2, sambal paru and sambal ikan bilis petai...semua naik harga...hmmm...paling terkesima (haa...kan dah keluar bahasa buku) sambal paru...mintak rm5 sebab ramai kan...skali dua kali senduk jer...pastu ada pakcik after us mintak rm3, pun lebih kurang sama banyak...lenkali kalau teringin lagi must ask rm3 x 2 bungkus...hahaha...sambal ikan bilis pun sama...sikittt nau nau...takpelaa...kita kasi can hari pertama...maybe they cannot estimate lagi camna nak menjual...

lepas berbuka and solat maghrib, kitorang terus balik rumah...aku masuk dapur terus menumis paste nasi goreng...tumis siap2 sebab nak bagi daging empuk...sahur tinggal add on nasi jer...sementara tuh tengok roti dah expired..belek2 tengok ok lagi cuma dah tak lembutlaa...ada 4-5 keping lagi sayang nak buang...potong 4 every pieces, mintak cikgu sapu butter on both side then susun dalam loyang while i make the pudding batter...tuang, tabur kismis, kukus...done dessert untuk berbuka kang...and since cikgu dah bagitau awal2 that kitorang akan bertolak ke melaka at 2am kang sebab nak sahur kat sana so berbuka beli asing2laa...nasi ayam ke, nasi tomato ke...senang...takyah nak fikir lauk2 balance nanti...oklaa...penat plak jemari ai...mata pun dah layu (lunch hour) ramai plak takde harini...big boss cuti, ada yang mc, emergency leave, marilah kita buat apa2 yang patut...selamat beribadah :) 

No comments: