ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, April 19, 2013

Ariana at Genius Aulad

Ariana dah pun mula sekolah main2 at Genius Aulad since March. Her class begin at 9.30am every Saturday. 1st day tuh memang kelam kabut giler. yelah, selalunya kitorang bergolek2 atas katil sampai perut lapar. then alan would go buy breakfast and i will masak air, buat air, kemas2 apa2 yg patut while waiting yana n mikhail wake up. but that day alan pulak ada sekolah ganti. akula yang kelam kelibut nak kejut yana. siapkan dia. make sure we brought everything we need. when i said everything, i mean EVERYTHING. biasala. anak pegi sekolah pertama kali, taktau nak expect apa. so dari pampers, susu, air minum, tit bits, wipes, alatulis segala tok nek aku bawak. sebelum tuh kena hantar plak mikhail ke rumah bs. camna aku nak handle dua2 sensorang kan.

aku registerkan ariana nih bukan pasal aku nak kejar akademik sangat. aku taknak push dia takut dia jemu tapi lebih kepada nak dia belajar bergaul dengan rakan sebaya. selama nih yang ada kat rumah bs tuh paling kecik pun kazen aku yang tingkatan 1. jadi bila ada adik, dia tak tau camna nak main sama2. semua dia nak dia jer. bila dia jumpa yang sebaya, dari melompat terjoget2 jadi kaku. dari mulut becok pok pek pok pek jadi kelu. bila teacher buat gaya dia tegak je. taknak ikut pun. tapi artwork dia suka. hbs 1st class tuh dia siap cakap "mummy nanti yana nak ikut pegi buat apple lagi ye"...hehehe...dia "ikut" aku tau...bukan aku ikut dia...sapa yang sekolah sebenarnya nih? okla sekolah nih. dia ajar yang basic. basic mengira, alphabet, alifbata, doa, adab like salam, wash hands, say thank you...bolehlaa...

memula aku macam frust biler yana taknak ikut apa cikgu buat. kaku tegak jer...puas aku pujuk, tak jalan...bila dah lagu last barula ada pergerakan itupun small movement...aku pun culture shock gakla...lagu2 tuh bukan yang biasa kita dengar.. mana der twinkle2 baba black sheep dah...pastu tengokkan parents2 lain yang bersemangat waja ikut padahal anak2 diorang buat dek jer...yang bawak baby kecik skali pun ada...ada gak bebudak yang hyper duk terjerit2, yang menangis, yang berjoget...macam2 perangaila...oh, 1 perangai ariana nih dia suka observe. so, kalau ada baby ke budak menangis/melompat/menjerit/berlari/apa2 sajalah, dia jadi leka...leka menengok karenah orang...ikut akulerr tuh...dengan aku2 skali melopong tengok gelagat orang...hehehe

apa2 aktiviti pun dia jadi observer kat belakang

  nak buat A for Apple

bila jauh sikit pandang kita. belum ada self confidence lagi.

  suruh senyum pun takut2. herot2 mulut tuh menahan nervous agaknya

 beratur nak pegi makan

 makan biskut...sekeping je, jadila...ada budak lain tuh tak cukup sepeket, bapak dia siap amik peket budak lain...hehehe

 nak balik salam n hug teacher dulu

upah susu n video upin ipin lepas habis kelas. kelas dia start pukul 9.30am. habis kengkadang kul 11.15, kengkadang 11.30. tengok keadaanla...

so masa second class, aku lebih banyak rekod video dari amik gambar. aku pun nak belajar apa yang teacher dia ajar so that aku boleh ajar dia kat rumah.

 leka tengok apalaa tuh

 orang lain amik stationaries, dia tegak jer..


 kali nih buat B for Bee

 and colour ball guna watercolour using their fingers...mummy2 semua seriau jer...takut kotor baju...next time kena prepare apronlah..

 masa minggu nih alan duk rumah jaga mikhail. tengok yana macam tak bersemangat jer (she's a daddy's girl) the week after that alan ikut. so hangkutlerr semua skali. dengan mikhail2 kena mandi awal, ikut gi sekolah.
 muka pun nampak ceria sikit. ni minggu ke3. buat C for Caterpillar (kat tangan dia tuh) gambar tak banyak coz nak melayan mikhail sama.


 mikhail pun dapat learn something kan...pukul 10 jer dah cranky nak tido balik...

 mummy and yana

 artwork for this week, D for Duck in a pond

after class, memang ni lah favourite dia...ada gak bebudak yang tgh class duk main slide nih...a bit mengganggula bagi yang nak belajar. parentsnyer boleh nengok jer sambil melambai2...hmmm..

oh, bila aku nyanyi yana memang ikut...macam enjoy jer...and aku tak sangka dalam dia diam kat sekolah, masuk jugak kat otak dia...kengkadang aku buat2 lupa dia boleh sambung siap dengan gaya skali... Alhamdulillah, thats a positive result kan? so, i shall continue sampai habis penggal in October...pastu tengokla kalau tahun depan nak masukkan kindy nih or carik kindy lain ker...we'll see :)

2 comments:

ashra said...

hi arlene
lamenye nyepi sejak ank dua ni ya

wah.best.sy pun tringin anto ke g.a tp nanti da pindah nilai,xde ga plak.huhu

seronok nampak ariana ye.hehe.

arLene said...

hi ash,

tulaa kan. tapi skrg it dah tak block dah...dah ok balik...gmbr pun boleh upload dari sini...cuma masa jelah...

ariana mcm tulaa...bila nk balik bru nmpk dia seronok...hehe