ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, September 26, 2016

duk rumah pun best


Assalamualaikum :)

last weekend cikgu balik melaka but i've decided not to follow him just because i have so many things that need to be done at home...dah bape weekend balik sana, rumah sendiri tunggang langgang...but i suggest he brought yana n mikhail with him...diorang dah besar so senang sket nak handle...me and ariq stay at home and having a blast ourselves (yeah, right!! *roll eyes*) i have made 5 types of puree for ariq's food, vakum the whole house and 2 rounds of laundry but i still haven't finish folding it including the previous 2 rounds of laundry...

you would thought staying in with 1 baby is much easier but actually he need you more than before since there's no one else can entertain him...unlike mikhail, ariq is not easily attracted to cartoons...dia lagi suka berkepit, duduk kat pangku sambil hold on to my shirt...memang susah nak g toilet, mandi pun sekali jer...itupun masa dia tgh tido...bukak pintu dia dah depan pintu meleleh2 airmata...hahaha...

he napped 2 times for an hour...masa tulaa nak kupas kentang, karot, buah, siang sayur apa semua, kukus, mandi n melipat...buat keje yang senyap2 jer...nak basuh dirty dishes pun takleh, kang bunyi pinggan berlaga2 tuh bangun je dia...lepas dia bangun barulaa boleh blend and vakum...dia ikut jelaa belakang kita tunda vakum tuh...sukatilaa nak...yang paling best duduk rumah langsung tak keluar, nak masak pun malas setakat sorang je makan so aku makan roti jelaa...malam2 lapar masak megi letak sayur sket...itupun bape kali keluar masuk dapur dia nangis2 takde orang teman dia...aduhai...clingy sangat tau...

benda lain tak sempat nak kemas sangat pun...cita2 besar nak tukar langsirlaa, nak basuh bilik airlaa, nak revamp my closet and makeup konon...hmm..berangan jelaa...that one maybe kena amik 1 hari cuti, hantar semua kat babysitter macam biasa baru boleh settle...itupun kalau my kdrama series tak mengganggu...hahaha...i salutelaa all moms yang boleh buat semua...especially those yang stay at home mom...sempat masak lagi...eh, tapi nowadays ada jugak working mom yang sanggup bangun awal masak untuk bekal anak2...hmmm...im not that rajin...i'm really blessed to have cikgu coz he does help me a lot around the house...i mean memang A LOTTT...kalau senaraikan apa yang dia buat, macam xde apa dah keje untuk aku buat kat rumah...like, what the hell are you doing yang kata penat sangat tuh? haa...begitulaa...but truth is small2 things memang menuntut masa...kadang kita pun tak sedar masa berlalu kan...

cikgu and the kids sampai rumah on sunday during lunch time...to make it up to them, i brought them to the pool that afternoon...ingat nak bawak ariq skali tapi budak tecit tu tido plak...eventho the pool just a block away, tapi since we moved here, baru 4-5 kali jer pegi..."rajin" sangat nak bawak...hehehe...my dramaqueen siap cakap "inilah hari yang paling indah, tq mommy..." hahaha...drama sangat kan...bebudak nih memanglaa...kalau boleh tiap minggu nak ajak keluar...yelaa, throughout the week terperuk kat rumah babysitter pastu balik rumah sendiri...weekend naklaa tengok benda lain pulak kan...kan bagus kalau weekend ada 3 hari...sehari mengemas, sehari berjalan, sehari lagi berehat...hahaha...


this boy dah ada 4 teeth...its scary for a breastfeed mommy like me...atas tuh gigi kapak...besar2...yang bawah kecik2 tajam!!! suka sondol2 kita pastu gigit baju kita...nasib xbaik, dia tergigit skali kulit perut/peha kita...adoiii...kalau suap kena hati2 jari kita...lepas gigit, buat muka tak bersalah pastu gelak2 pulak...sabar jelaa...

No comments: